Идеи за здравословни вечери за един или двама души

Планирането и готвенето на малки ястия може да не ви напомня, че си заслужава времето, особено след като рецепти обикновено са предназначени за четири до шест души. Не е ли просто по-лесно да отидете да ядете или да вземете нещо по пътя към дома?

Добре, ще призная, че това вероятно е вярно - по-лесно е да купувате вечеря, отколкото да го направите, но има нещо специално за домашно приготвеното ястие.

Ето някои съвети и трикове за готвене на ястия само за един или двама души.

Първо, планирайте храната си

Отделете около час, за да направите план за храна за няколко дни или седмица. Направете списък за пазаруване въз основа на съставките, от които се нуждаете - това помага да изберете две или повече ястия, които използват някои от същите свежи съставки, така че да не ги губите. Или в някои случаи можете да замразите остатъчните съставки за още една седмица.

Опитайте някои рецепти, специално разработени за един или двама души. Можете също така да потърсите по-големи рецепти и да ги намажете наполовина или да си направите две или три хранения наведнъж и замразете остатъците за по-здравословни замразени вечери по-късно. Потърсете рецепти, които изискват съставки с ниско съдържание на калории, захар и наситени мазнини, но богати на хранителни вещества като ястия с много цветни зеленчуци.

Пазаруване за една или две

Съществуват и няколко неща, за които трябва да помислите, когато пазарувате.

Някои храни могат да бъдат закупени в насипно състояние, защото те се съхраняват добре за дълго време. Можете да съхранявате сухи боб, макаронени изделия, брашно и други сухи продукти в закрити контейнери и да използвате колкото искате, когато ги искате.

Съхранявайте и на консерви, но първо, помислете за сумите, които ще използвате след отварянето на контейнерите.

Голяма семейна кутия за супа може да изглежда като голяма сделка, но не и ако свършите да хвърлите половината от нея. Останете с по-малки единични и двойни сервизни размери консерви.

Закупуването на хранителни стоки винаги е по-лесно, когато имате списък за пазаруване. По този начин ще купите храните, от които се нуждаете, и ще бъдете по-малко изкушени да напълнете количката си с високо преработени ястия.

Какво за оставащите?

Някои от любимите ви рецепти може да са трудни за мащабиране, но можете да запазите остатъците за друго ядене. Може да пиете едно цяло пиле за вечеря една вечер и да използвате остатъчното месо, за да направите разбъркано или задушено. Или можете да използвате някои от пилето на сандвич, за да отидете на работа или училище на следващия ден.

Не забравяйте да практикувате безопасността на храните, когато съхранявате остатъците. Те трябва да се съхраняват в контейнери с подходящ размер, обикновено запечатани и да се поставят в хладилника или фризера в рамките на един час след сервиране. Замразените храни могат да продължат няколко месеца, но хладилните тестени храни ще останат за по-малко от седмица, така че ще искате бързо да ги използвате бързо.

Когато е време да изядете остатъците си , не забравяйте да ги подмените добре преди да сервирате, за да избегнете студени петна във вашата храна. Замразените храни трябва да се размразят в хладилника или в микровълновата фурна (само в микровълнова фурна) и да не се оставят да се размразят при стайна температура.