Стратегии за отслабване за контрол на хипертонията

Как да намалите кръвното налягане с диета и упражнения

Хипертонията често се нарича мълчалив убиец, защото хората, които я имат, обикновено нямат признаци или симптоми. Всъщност, около един на всеки пет американски възрастни с болестта дори не знае, че имат това. Но това е условие, което трябва да се опитаме да предотвратим или контролираме. Диагнозата на хипертония допринася за атеросклероза или за втвърдяване на артериите и ви поставя в по-висок риск за сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания и инсулт.

Какво представлява хипертонията?

Хипертонията е медицинският термин за високо кръвно налягане. Когато кръвта се изпомпва от сърцето, тя оказва натиск върху артериалните стени. Ако има твърде голям натиск върху тези стени, имате състояние, наречено "високо кръвно налягане" или хипертония.

Кръвното налягане се измерва по време на помпената фаза на сърдечния ритъм (систолично) и по време на покойната фаза между удари (диастолично). Номерът се записва със систолното число над диастолното число.

Нормалното кръвно налягане е 120/80 (например "120 над 80"). Хипертонията се диагностицира, когато показанията постоянно достигат 140/90 или повече. Когато стойностите падат между тези два набора номера, може да бъдете диагностицирани с прехипертензия.

Какво трябва да направя, ако съм диагностициран с хипертония?

Първото нещо, което трябва да направите, ако Вашият лекар Ви каже, че имате хипертония, въздъхва облекчено. Звучи странно? Не е. Не можете да го коригирате, ако не знаете, че имате това.

Диагнозата е повикване за събуждане, за да бъдете здрави.

Вашият лекар може да Ви препоръча лекарство. Но има и промени в начина на живот, които могат да ви помогнат да контролирате хипертонията. Съгласно Центровете за контрол на заболяванията (CDC) факторите за начина на живот, включително постигането и поддържането на здравословно тегло , са също толкова важни за контролиране на кръвното налягане като медикаменти.

Д-р Мери Муун, практикуващ фамилен лекар, предполага, че пациентите гледат на фундаменталните фактори, които са причинили високо кръвно налягане. За много от пациентите й това включва наднормено тегло. Работи с много от тях, за да развие ефективни стратегии за отслабване .

Ще загуби ли тегло Cure хипертония?

Ако сте с наднормено тегло или със затлъстяване, увеличавате риска от високо кръвно налягане. Според CDC и Националния институт по здравеопазване, загубата на дори малко тегло може да ви помогне да контролирате хипертонията и да намалите кръвното си налягане.

Но д-р Мун обяснява, че това не е просто загуба на тегло, а също и за дейностите, с които участвате, за да отслабнете. "Можете да имате нормално тегло или по-ниско тегло и да имате високо кръвно налягане, ако останете заседнал и не гледате диетата си", казва тя. "Но когато хората с наднормено тегло започват да приемат здравословни навици за отслабване, те вероятно ще видят подобрение на кръвното им налягане."

Какви са най-добрите стратегии за отслабване за хора с хипертония?

Ако имате високо кръвно налягане и Вашият лекар Ви препоръчва да хвърлите няколко килограма, има две стратегии за отслабване, които обикновено се предпочитат. Много лекари, включително д-р Луна, препоръчват диета DASH за отслабване и натриеви ограничения и редовна програма за умерено упражнение .

Как мога да предотвратя хипертонията?

Ако сте диагностицирани с хипертония или ако имате само анамнеза за хипертония във вашето семейство, няма време, подобно на настоящето, да научите как да контролирате кръвното си налягане.

Същите навици на начина на живот, които се използват за контролиране на хипертонията, са също така страхотни техники, за да сте сигурни, че никога няма да получите заболяването на първо място.

Не забравяйте да работите със здравния си екип в процеса на извършване на промени, за да подобрите здравето си. Не забравяйте да получите медицинско разреждане преди да започнете тренировъчна програма и да съобщите за необичайни симптоми или промени в здравето си, докато правите корекции в диетата си и ежедневната си дейност.

Източници:

Високо кръвно налягане. Центрове за контрол и превенция на заболяванията. http://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm

Мери Moon, MD, Интервю. 21 август 2012 г.

Превенция и лечение на високо кръвно налягане. Заглавие на. Американската сърдечна асоциация. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/PreventionTreatmentofHighBloodPressure/Prevention-Treatment-of-High-Blood-Pressure_UCM_002054_Article.jsp.

Вашето ръководство за понижаване на кръвното налягане. Национален институт за сърдечно-чернодробни и белодробни заболявания. https://www.nhlbi.nih.gov/health/resources/heart/hbp-guide-to-lower.