7 стратегии за предотвратяване на периферните блистери

Избягвайте болката с десните обувки, чорапите, смазочните материали и др

Блистери са често срещано оплакване от проходилки и бегачи. Ако току-що сте се разхождали за бягане, сте сменили обувките си или сте започнали да тренирате по-дълго, може да получите мехури на краката и пръстите на краката.

Но мехурите са неизбежни? Можеш ли да го направиш през половин маратон, маратон или многодневна разходка без болезнени мехури? Да, има начини да закачите краката си и да предотвратите повечето мехури.

Ще прегледаме най-добрите начини за предотвратяване на мехурите както преди, така и по време на ходенето ви.

Съвет 1. Намерете правилните обувки за предотвратяване на блистери

Вашите обувки често са източник на вашите блистери. Получавате блистер, дължащ се на триене, където пръстите ви, петите и стъпалото на ногата ви се разтриват срещу обувката. Всеки има крака с различна форма и размери, и няма нито една обувка, която да е подходяща за всички. Получаването на подходящия размер и форма на обувката може да помогне за предотвратяване на мехури.

Причина: Нови обувки: Ако взимате нови обувки на дълги разстояния, може да получите блистер, тъй като те разтриват различни области от последния чифт обувки. Всеки обувки може да ви даде блистер в първите си няколко износвания, преди краката ви да са свикнали с тях.

Причината: Слепени обувки: със стръмна кутия от пръстите на краката, пръстите на краката ви се търкат по страните или края на обувките.

Това дори може да доведе до почернене на ноктите на ноктите или загуба на ноктите на краката след дълга разходка.

Причина: Плъзгащи крака в обувките: Ако обувките ви са нестабилни и краката ви се плъзгат напред и назад в обувката с всяка стъпка, добавяте допълнително фризер, предизвикващ триене. Може да получите и черен нокът на краката.

Причина: Груби ръбове на обувките: Шевовете и ръбовете на вътрешната подметка могат да се търкат по крака или пръстите на краката ви.

Съвет 2. Предотвратете блистери чрез удряне на краката

Те не се обаждат на начинаещ като търг за нищо! Вашите меки, розови крака ще имат по-малко проблеми с блистери, ако кожата ви стане малко по-твърда.

Съвет 3. Предотвратете блистери, като носите правилните чорапи

Забравете памучните чорапи, залепете със синтетика. Това е, което казват експертите, когато става въпрос за предотвратяване на мехури.

Памукът запазва потта на краката ви, което след това омекотява кожата и я оставя по-склонна към счупване с триене и образуват мехури.

Съвет 4. Предотвратете блистери чрез смазване на краката си

Триене - движението на триене между крака, чорапа и обувката създава топлина и сили на разкъсване, които правят кожата податлива на мехури. Намалете триенето, намалете блистерите. Един от начините за намаляване на триенето е чрез смазване на краката, така че да се плъзгат, вместо да се търкат.

Съвет 5. Предотвратявайте блистери, като държите краката си сухи

Поддържането на краката ви суха започва с подметки, но можете да използвате и други стратегии.

Съвет 6. Покрийте проблемни петна на краката си

Ако имате място, което е предразположено към поява на мехури или сте разработили горещо място, докато сте на ходене и бягате, покриването може да помогне за предпазването му. Има няколко опции, включително спортна лента, moleskin, гелни превръзки и специални лепенки. В един щипка, може дори да поставите касета за работа. Вижте разнообразие от решения за блистерни бинтове и прикриване .

Недостатъците на покриването на района са, че често тези превръзки и тампони не остават там, където ги поставяте, особено когато продължавате да ходите или да бягате. Може да се наложи да опитате различни видове, за да намерите най-добрата за вас. Както винаги, превенцията е най-доброто решение за блистера.

Съвет 7. Спрете и пренастройте, когато почувствате горещо място

Често ще се чувствате като горещо място, което може да се превърне в блистер.

Докато е най-добре просто да завършите ходенето или да бягате, когато получите горещо място, тези тактики могат да попречат на развитието на блистера, ако трябва да продължите.

> Източници:

> Американска академия по дерматология. Как да предотвратите и лекувате блистери. https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/injured-skin/blisters

> Hoffman MD. Етиологична фондация за практически стратегии за предотвратяване на блистери, свързани с упражнения. Текущи доклади за спортната медицина 2016; 15 (5): 330-335. Дой: 10.1249 / jsr.0000000000000297.

> Knapik JJ. Предотвратяване на периферните блистери. J Spec Oper Med. 2014 лято; 14 (2): 95-7.