Как да се третира безопасно блистер

Повечето проходилки и бегачи получават от време на време фриктен фластър. Пантата, токчетата и стъпалото на стъпалото са най-важните зони за фрикционни мехури, докато стъпвате по стъпалото и обувката си с всяка стъпка. Ето стъпките за тяхното лечение.

Защитете блистера и го оставяйте да се излекува

Това е най-безопасният ход на действие за всички блистери, но най-вече тези, които са под формата на грах.

Блистери с този размер обикновено ще се лекуват в рамките на няколко дни, въпреки че ще искате да защитите района от по-нататъшно триене и триене за поне една седмица.

Решава да извади блистер

Какво ще трябва да извадите блистер

Ето как да източите флакон за крака, причинен от триене

 1. Почистете областта на блистера с алкохол и го оставете да изсъхне. Оставянето му да изсъхне убива повече бактерии по кожата и предотвратява спирането на алкохола, когато източвате блистера.
 2. Потърсете пакетирана стерилна игла в комплекта за първа помощ. Ако нямате такъв, намерете чиста игла или дори чист предпазен щифт. Стерилизирайте иглата за 10 секунди в пламък. Не се изгаряйте в пламъка или сега ще имате мехури на ръката си, както и на крака си.
 3. Пробийте ръба на блистера до кожата. Искате да създадете най-малката възможна дупка, не искате голяма дупка или рязане. Всяко отваряне на кожата увеличава риска от инфекция.
 4. Натиснете леко налягането, за да изтласкате блистера.
 5. Не изваждайте горната част на блистера или го разтривайте.
 6. Нанесете антибиотичен мехлем, но избягвайте алкохол или йод.
 7. Покрийте изцедения блистер със стерилна марля или превръзка.
 8. Изхвърлете иглата в здрав пластмасов или метален контейнер. Не го държайте за повторна употреба.
 9. Съхранявайте обвитата зона чиста и защитена.
 10. Превключете на обувки или сандали, които няма да търкат в областта на блистера, докато лекува.
 11. Променете марлята или превръзката ежедневно.
 12. Ако се развие гной или зачервяване, потърсете медицинска помощ. Това са признаци на инфекция и колкото по-бързо се лекувате, толкова по-добре. Краката и пръстите на краката могат да бъдат трудни за лечение, когато са заразени и рискувате гангрена.

Докато Вашият блистер изцелява

Походката ви вероятно ще бъде дрезгав, докато естествено предпазвате пулсиращата област, която вероятно ще навреди. Можете да очаквате да завършите с болки в мускулите поради това неестествено ходене.

Проверете за признаци на инфекция и потърсете медицинска помощ колкото е възможно по-скоро, ако се развият.

Това често отнема около седмица, за да може блистерът да се лекува достатъчно добре, за да премахне превръзката. Може да очаквате областта да е склонна да получи отново блистер поне за две седмици, така че трябва да вземете предпазни мерки.