В какъв ред трябва да правите йога?

Рационалното секвениране се основава до голяма степен на йога, който практикувате

Съществува обща представа, че има "прав" начин за последователност на йога класа. Това е особено вярно за някои видове йога, в които е определен редът на позициите, обикновено поради основния принцип, който управлява практиката.

С Бикрам йога, например, сте назначени поредица от 26 пози ( асани ), към които трябва да се придържате. Принципът е, че като го направите, можете да се съсредоточите върху дишането си и върху качеството на вашите асани, вместо да се движите в постоянно променяща се последователност на поза.

Подобни се виждат с Ащанга йога, в която има 41 асана.

Но дали това би означавало, че има "прав" начин за последователност на асаните или че по-свободният подход е погрешно? Това зависи до голяма степен от това как виждате йога.

Многообразието в практиките по йога

Йога е в крайна сметка за откриване. Ето защо инструкторите се наричат ​​"учители", а тренировките са описани като "практики". С йога вие сте предназначени да получавате прозрение от всеки, с когото работите (включително и други студенти), които можете да приложите към собствената си практика. Като такава, йога е индивидуално преживяване с различни и уникални форми на изразяване.

Поради тази причина никой набор от правила не може да се приложи към всеки тип йога. Например, в книгата си " Светлината на йога ", БКС Ийенгар казва, че ръкохватките трябва да се практикуват в началото на йога класа. В практиката на Патабхи Йоис Ащанга, столчето за глава е запазено за последната част от 90-минутните първични серии.

Дали подходът е "нали?" В крайна сметка и двамата са и това разнообразие поддържа йога свеж.

Обосновка Последователност на позициите

С това се казва, че има практически причини за поставянето на някои пози пред другите. Само по причини, свързани с безопасността, много учители ще започнат практика с асани на пода, за да разхлабят постепенно сухожилията, мускулите и сухожилията, преди да станат в изправено положение.

Други учители обикновено следват определени пози (особено тези, които включват гръбначния стълб или големи стави) с противоположности. Например, рибката може да бъде последвана от рамото, за да осигури контраст за врата. По подобен начин, след серия от backbends, често е хубаво да направите напред завой, за да освободите долната част на гърба.

Но дори и тогава не съществуват трудни и бързи правила. С Iyengar йога, например, концепцията за поза-противопоставяне е напълно отхвърлена и счита, че е в ущърб на дадена практика. Вместо това, класовете са структурирани по определена тема, като една поза води до следващата по своето сходство, а не с опозицията.

Изборът на подходящата йога за вас

Различните стилове на преподаване привличат различни хора. Ако сте някой, който предпочита по-голяма структура на вашата практика, Аштанга или Бикрам може да са най-добрият вариант за вас. Ако, от друга страна, възприемете подход с по-свободен стил, виняса или силата йога може да ви помогне да разширите практиката си, като ви изложим на по-голямо разнообразие от поза.

В крайна сметка няма правилен или грешен избор. Просто трябва да проучите кой тип (или типове) йога ви говори като индивид.

Практикуване вкъщи

Когато тренирате у дома, можете да насочите поредицата от пози, като първо определите своето намерение.

Определете какво се надявате да постигнете с практиката. Усещане за баланс и спокойствие? Освобождаване от напрежение в гърба си? По-голям контрол в дишането и движението? Като поставят първо вашето намерение, позата има начин да се разкрие.

След това ще трябва да се уверите, че влизате безопасно в практиката. За тази цел:

Каквито и да са позициите, които избирате, слушайте тялото си и винаги ще правите правилния избор.