Южен бряг срещу Аткинс Диета: Кое е по-добре?

Разлики и прилики

Сред диетите с ниски въглехидрати диетите в South Beach и Atkins са останали популярни от много години насам. Може да се чудите за сходствата и разликите и наистина има едновременно забележителни прилики и драматични различия в начина, по който д-р Артър Агатон и д-р Робърт Аткинс са проектирали своите диети за отслабване .

Прилики между Южен бряг и Аткинс

Двете диети споделят тези прилики:

 1. Структура. Структурата на двете диети е почти идентична. И двете започват с рестриктивна фаза с продължителност около две седмици. Анализът на менюто " Южен бряг" едно меню им показа, че те имат около същото количество въглехидрати, като това на Atkins Induction (въпреки че може да е по-високо в зависимост от индивидуалния избор). Във втората фаза те бавно добавят въглехидрати, за да намерят оптималното ниво за всеки човек. Когато достигне желаното тегло, те отиват във фаза на поддръжка.
 2. Акцент върху намирането на оптимални нива на отделни въглехидрати. Аз съм голям вярващ, че различните хора имат различна чувствителност към въглехидратите и едно нещо, което наистина харесвам и в двата плана, е, че те са структурирани, за да помогнат на всеки човек да намери броя на въглехидратите, който работи най-добре за тях.
 3. "Добър срещу лош" въглехидрати. Въпреки че South Beach рекламира това повече от Atkins, Atkins и South Beach разграничават различни източници на въглехидрати. Те съветват да не ядете рафинирани въглехидрати (захари, бяло брашно и т.н.). За други източници на въглехидрати, Аткинс има въглехидратна стълба кога да добавим какви храни към храната, базирани предимно върху гликемичния товар. Диетата на South Beach използва предимно гликемичния индекс, за да разграничи "добрите" и "лошите" въглехидратни източници.

Разлики между Саут Бийч и Аткинс

Двете диети са различни по следните начини:

 1. Мазнини. Най-очевидната разлика между двата плана е съветите относно мазнините в храната.
  • South Beach препоръчва минимизиране на наситените мазнини, като например да не се яде масло или тъмно месо от домашни птици. Маслата Agatston препоръчва (маслини и рапица) да имат много мононенаситени мазнини . Той също така подчертава получаването на адекватни омега-3 мастни киселини. Агатстон не споменава омега-6 мастни киселини и е неясен по отношение на полиненаситените мазнини като класа, но изглежда, че те са добри.
  • Аткинс съветва да яде различни мазнини. Омега-3s и -6s се препоръчват да бъдат балансирани, което означава, че много масла, които са предимно омега-6, като царевично масло, трябва да се избягват. Наситените мазнини, като например масло, са (по-известно) разрешени в по-големи количества, отколкото в South Beach, но се подчертават омега-3 и мононенаситените мастни киселини.
  • И двете мразят транс-мазнините (както и те трябва).
 1. Преброяване на въглехидрати спрямо въглехидрати. Начинът, по който се отчитат въглехидратите, е различен в двете диети.
  • Аткинс изисква броене на всички въглехидрати, които са смилаеми. Най-вече това означава въглехидрати, които не са фибри . Дневният прием на въглехидрати се отчита чрез отчитане на всеки един грам, който се консумира.
  • South Beach не ограничава не-скорбялните зеленчуци . Други източници на въглехидрати се дължат на размера и броя на порциите. Повечето хора вероятно ще открият, че това е по-просто, отколкото грамотно отчитане.

Коя диета е по-добра?

Коя диета изберете е лично предпочитание. Тъй като и двата диети имат двуседмичен встъпителен период, може да искате да опитате всеки един и да видите кое е най-доброто за вас. Диетата на Аткинс е по-структурирана и изисква по-строго проследяване, докато диетата на South Beach е гъвкава и не изисква броене на въглехидрати. Добрата новина е, че и двете се оказват ефективни, така че един от тях е добър избор.

> Източници:

> Аткинс Диета: Какво стои зад претенциите? Майо клиника. Актуализирано на 16 август 2017 г.

> Диета на Южния плаж. Майо клиника. Актуализирано на 20 април 2017 г.