Просто добавете вода към йога

Йога в басейна предлага неочаквани предимства

Видях дамите на определена възраст, които се разтягаха с юфка в басейна на местния ми Y, затова си помислих, че знам каква е водната йога: Стандартната йога представлява акватизирана, може би супер нежна, може би малко скучна. Все пак планирах статия за аква йога, така че аз отидох на същото YMCA за клас. И момчето, бях изненадан.

Направих доста йога и доста плуване в моя ден, но никой не ме подготви за това, какво е да правя йога във водата. Водата обвива и ви поддържа, докато свършвате връзката си с гравитацията. Повечето от нас вероятно са се опитали да направят столче на дъното на басейна. Удрянето не е проблем, за разлика от земята, но щом сте там, всичко е светло и треперещо, защото водата поддържа тялото ви по съвсем различен начин от въздуха. В басейна, някои йога пози стават по-лесни, докато други изглеждат по-трудни. (Повече за това в минута.)

Аква Йога фон

Подобно на повечето форми на водни упражнения (освен плуване), аква йога е изключително ниско въздействие, което я прави идеален начин за хората с болки в ставите да подобрят своята сила, гъвкавост и обхват на движение. Катрин Уингай, който е обучен в "Аква Крия Йога" и преподава в Остин, Тексас, обяснява: "Повишеният ефект на водата оказва натиск върху тежестта на човек върху ставите, облекчавайки болката или дискомфорта, които хората могат да почувстват при упражнения.

Тъй като тялото носи по-малко тегло във водата, мускулите са отпуснати и следователно могат да бъдат опънати и подсилени с по-малка честота на нараняване. Видях голямо разнообразие от хора, които да се възползват от аква йога, включително тези с артрит, хълбочни и / или колянови заместители, множествена склероза, фибромиалгия, мускулна дистрофия, безпокойство, депресия, пренатално, постнатално, затруднено балансиране, ишиас и начинаещи, както и хора, които вече имат редовна практика. "

Aqua Kriya Yoga е учебник за вода, който се появи в програмата за включване в Саратога, Калифорния, YMCA в началото на 2000-те, според Nancy Britton, бизнес мениджър на Aqua Kriya Yoga. Основателният подход на Camella Nair носи ползите от йога за хора, които не могат да практикуват мат поради физически ограничения, наранявания или болести. Nair притежава акредитирани програми за обучение на учители от Йога няколко пъти в годината. Въпреки че съществуват и други методи за йога на водите, Nair се отличава в своята вярност към съвременната йога на земята, като подчертава дишането, подпорите и подравняването .

Какво да облека

Когато мислите, че сте се впуснали в басейна, вероятно си мислите, че си слагате бански костюм и това може да е нещо, което предизвиква безпокойство. Най-хубавото е, че докато бански костюм е най-подходящото облекло за водна йога, след като се потопите, можете да загубите цялото си съзнание. Водата действа като наметало на невидимост. Никога не трябва да мислиш за това, което изглеждаш, защото никой не може да го види.

Какво да очаквам

Много от земните пози се адаптират към басейна, особено когато използвате стената, сякаш е на пода. (Този подход ще бъде познат на всеки, който е направил йога в края на бременността .) Планк , чатанганга и кобра са направени на стената.

Подложки като kickboards и тези юфка също могат да влязат в игра. Излиза, плаващи в savasana, докато се поддържа от два юфка е доста блаженство.

За да проучим как водата засяга позната йога поза, нека да разгледаме воин III . На земята, много усилия обикновено отиват в поддържане на крака си. Във водата кракът се плува, освобождавайки ви да се съсредоточите върху други неща, като подравняването на бедрата. Да остана прав в поза като пирамидата не е особено трудно за опитен йога студент на сушата, но във водата, аз открих, че трябва да ангажирам сърцето и бандата си по много по-силен начин (плюс вода с длани) от една страна.

Въпреки че водата йога е чудесна за студенти с ниска степен на движение, всъщност има много да предложи на йога практикуващ, който се интересува от задълбочаване на практиката й, включително неочаквано забавление.