Как да се възползват от ползите за здравето на Chia семена

Здравните твърдения за ползите от семена от чиа продължават да задоволяват популярността им. Вярно ли е това твърдение?

Не е нужно да разчитате на слухове за надеждна информация за Чиа. Ето един поглед към това, което казва клиничното проучване, както и някои идеи за това как да се включат чаени семена във вашата ежедневна диета.

1 - Чиа семена здрави?

Кристин Дювал / Избор на фотограф / Гети изображения

Древните ацтеки са събрали семена от чиа от растението Salvia hispanica и това е техният основен източник на храна от векове. Семена Chia са хранителни и предлагат:

2 - Чиа семена и отслабване

Westend61 / Гети изображения

Предаден на пазара като чудо на храните за отслабване, който помага, наистина ли ви помага да отслабнете?

Проучване, публикувано в " Nutrition Research", показвало, че яденето на около 6 супени лъжици семена от чиа дневно в продължение на 12 седмици не води до загуба на тегло за 76 мъже и жени със затлъстяване или затлъстяване. Резултатите показват, че докато участниците сякаш губят малко тегло в началото на проучването, бързо се приспособяват към увеличеното разтворимо влакно , без да оказват значително дългосрочно влияние върху загубата на тегло .

Чиа семена абсорбират около 10 пъти теглото си във водата, но ги правят като богата на вода храна, която може да ви накара да се чувствате пълноценни и удовлетворени по-дълго .

| Повече ▼

3 - Чиа семена ще увеличи моята енергия и издръжливост?

Vanillaechoes / Moment / Гети изображения

Ултра-разстоянието бегачи на мексиканския Tarahumara местни племена често яде само чиа семена във вода като храна по време на техните преходи. Така че могат ли семена от чиа да ви държат енергични, независимо дали провеждате маратон или просто изпълнявате поръчки?

Малко проучване, публикувано в Journal of Strength and Conditioning Research, показва, че семена от чиа в течност осигуряват същото енергийно предимство преди упражнения като спортни напитки, с много по-малко захар.

| Повече ▼

4 - Трябва ли да ям чия семена земя или цяло?

Подпомагане на Manbunsom / EyeEm / Гети изображения

Изследване, публикувано в The Journal of Alternative and Complementary Medicine, установява, че след 10 седмици на ядене на цели семена от чиа, смляни семена или плацебо, само участниците, които консумират смляни семена на чиа, имат по-високи нива на здравословен омега-3 мастни киселини ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

Предишни изследвания от същия екип от учени също установиха, че смилането на семена от чиа позволява на тялото ви да извлече по-голяма полза от тях. Констатациите са подобни на тези в минали проучвания върху цялото ленено семе .

| Повече ▼

5 - Как да раздробяваме семена от чиа

Линка А Отдом / Момент Мобилни / Гети изображения

Превръщането на семена за чиа за няколко секунди в кафемашина или високоскоростен блендер ще ги надуе за употреба в глазури или салати. Внимавайте да не ги смилате прекалено дълго, или ще свършите с лепкава бъркотия благодарение на високото съдържание на масло в семената.

За да получите миризмата на кафе от вашето мелница, първо я изпийте малко ориз.

| Повече ▼

6 - Трябва ли да избера бели или черни семена от Чиа?

Снимки на Тетра / Гети изображения

Има много малко хранителна разлика между семена от черен чиа и семена от бял чиа. Избягвайте кафяви семена, които намерите в микса. Това са обикновено плевелни семена от различни видове растителни или незрели семена от чиа.

| Повече ▼

7 - Как да ядете Чиа семена

Westend61 / Гети изображения

Подобно на лена, конопа и други сърдечно-здрави семена, можете да включите чаени семена в ежедневната си диета, например:

Тъй като семена от чиа имат много малко вкус, можете да ги смесвате в други ястия, без това да повлияе на вкуса.

Източници:

Койтс, Уейн. Chia: Пълното ръководство за Ultimate Superfood. Sterling Publishing. 2012 година.

Illian TG, et al. "Омега-3 Chia зареждане като средство за зареждане на въглехидрати." J Strength Cond Res. 2011 година.

Морис, Емили и Морис, Карол MySeeds Чиа Тест Кухня: Чиа семенна книга за семена. Издателство "Скайкор". 2013.

Nieman, et al. "Чиа семена не насърчава загуба на тегло или промяна на болестните рискови фактори при възрастни с наднормено тегло." Nutr Res. 2009.

Ролс, Барбара и Херман, Минди. Най-добрата диелектрическа диета. HarperCollins. 2012. Интервю с Барбара Ролс, проведено на 30 април 2013 г.

| Повече ▼