Има ли семена на земята Chia по-добре от цялата?

Чиа семена са похвали като суперхрана за високо съдържание на диетични фибри заедно с омега-3 мастни киселини . Тъй като някои семена трябва да бъдат почистени, за да се освободят тези хранителни вещества, може да се чудите дали трябва да смилате семена на чиа или да получите ползите, докато ги консумирате цели.

Цели срещу почвата Chia семена

Можете да използвате цели семена от чиа, за разлика от ленено семе , което трябва да бъде смляно, за да се освободи целулозата и полезното масло.

Чиа семена лесно се разбиват отворени, след като са навлажнени, както можете да кажете, когато те поп в устата, докато ги дъвчете. Цялото семе ще бъде усвоено достатъчно в тялото ви, за да се позволи на полезните омега-3 мастни киселини да се абсорбират. Цели или на земята, те осигуряват предимствата на фибрите във вашата диета.

Цели семена от чиа могат да се използват без готвене, например смесени с кисело мляко, поръсени със салати или в пудинг, който не се пече. Те могат да бъдат включени и в печени стоки, супи и ястия. Зелените семена на чиа произвеждат храна, наречена пинол, която можете да използвате като добавка към брашното в печени продукти. Можете да намерите както цели, така и смляни семена от чиа в магазините за здравословни храни и на много пазари, или да ги смилате.

Докато не се нуждаете от смилане на семена от чиа, ще получите ли повече ползи от тях, ако ги заземете? Изследователят Дейвид Нийман, директор на лабораторията за човешкото представяне в Апалахския държавен университет, проучва този въпрос.

Той търси ефекти на семена от чиа върху телесното тегло и телесния състав, заедно с други показатели за здравето, като кръвно налягане и кръвни липиди. Той не намира тези ефекти за здравето или загуба на тегло в своите проучвания, но откри, че омега-3 мастните киселини от земята chia са по-добре абсорбирани, отколкото от цялата chia.

Ground Chia подобрява абсорбцията на Омега-3

Едно проучване, водено от Nieman, обхваща 56 жени с наднормено тегло, след менопауза, на възраст между 49 и 75 години. Субектите получават или 25 грама (около 3 супени лъжици) цели или смлени (смляни) семена на чиа или макаронено плацебо всеки ден в продължение на 10 седмици.

Те са инструктирани да поддържат обичайните си режими на хранене и активност, както и да избягват продукти от ленено семе и рибено масло и да ограничават рибата и морските дарове само до една порция на седмица. Това са източници на алфа-линоленова киселина (ALA), а изследователите искат чайните семена да са единственият хранителен източник по време на проучването. Когато се консумират, ALA се превръща в DHA или EPA. Субектите бяха тествани за нива на ALA и ЕРА.

В края на 10-седмичния период, субектите, които са получили смляни семена на чиа, са имали по-високи кръвни нива както на ALA, така и на СИП. Няма значително увеличение в нито една от тези здравословни мастни киселини нито в групите на чия семена, нито в плацебо групите. Авторите цитират свои предишни изследвания, при които субекти, които консумират два пъти повече Чиа всеки ден - 50 грама (около 6 супени лъжици) като цели семена, напоени във вода - са повишили нивата на ALA в кръвта в сравнение с плацебо. Но в сравнение с проучването на земята chia, тези нива са били много по-ниски в края на 12 седмици, отколкото нивата, наблюдавани от участниците в по-късното проучване, които са имали смлян чиа в продължение на 10 седмици.

Шлифоване Чиа може да бъде по-добре

Това малко проучване предполага, че смилането на семена от чиа помага на тялото да извлече по-големи хранителни ползи от тях, може би чрез увеличаване на така наречената "бионаличност". Предишни проучвания са съобщавали сходни резултати от смляното ленено семе в сравнение с цялото ленено семе. Следващият път, когато решите да ядете семена от чиа за техните хранителни ползи, помислете за тяхното смилане. Можете да смилате семена от чиа в чиста мелница за кафе или да купувате зеленчукова храна.

Словото от

Чиа семена са добър източник на омега-3 мастни киселини и можете да ги използвате цели или на земята. Те също така осигуряват влакно и насипно състояние за добра чревна функция, независимо от начина, по който ги използвате.

Насладете се на използването на тези гъвкави семена в различни ястия.

> Източници:

> Nieman DC, Cayea EJ, MD Austin, Henson DA, McAnulty SR, Jin F. Chia семена не насърчават загуба на тегло или променят рисковите фактори при възрастни с наднормено тегло. Nutr Res . 2009 Jun; 29 (6): 414-8.

> Nieman DC, Gillit N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia добавки за семена и рискови фактори при жените с наднормено тегло: изследване на метаболизма. J Altern Complement Med. 2012 Jul; 18 (7): 700-8.

> Nieman DC, Интервю, 30 април 2013 г.