Най-добрите видове риби да се избягва живак

Как да избера по-безопасен морски дарове

Рибата може да е анти-стареене на суперхрана , но храненето на грешните видове риби твърде често може да повиши нивото на живака във вашето тяло. Това е особено опасно за бременни и кърмещи жени, тъй като фетусите и новородените са много чувствителни към живак. Разберете най-добрата риба за ядене и в какви количества.

Меркурий се занимава с риба

Всички риби съдържат следи от живак. За повечето хора малките количества риба не представляват здравословен проблем. Някои риби обаче съдържат големи количества живак - достатъчно, за да навредят на плода или новороденото. Ето защо бременните и кърмещите майки трябва да бъдат много внимателни относно количествата и видовете риби, които ядат. Малките деца също трябва да избягват да ядат риба с високо съдържание на живак. Според FDA бременните жени и малките деца (под 6-годишна възраст) не трябва да ядат повече от две порции риба всяка седмица - и трябва да ядат само тези риби с ниско съдържание на живак (виж по-долу).

Нивата на живак могат да се изграждат и при възрастни - в крайна сметка да станат вредни за здравето. Високите нива на живака могат да причинят трайно увреждане на бъбреците и мозъка. Меркурий естествено се елиминира от тялото ви, но може да отнеме няколко месеца, за да премине през него. Поради тази причина жените, които планират да забременеят, биха могли да започнат да избягват рибите, които са по-високи в живака, преди да забременеят.

Как Mercury се влива в риба?

Живакът, открит в рибата, е метилживак. Първо, живакът се освобождава във въздуха и след това се установява на сушата и във водата. Бактериите и другите микроорганизми превръщат живака в метилживак. След това, рибата и ракообразните във водата започват да я абсорбират. Рибите, които ядат друга риба и живеят по-дълго, имат по-високи нива на метилживак.

Ефекти на метилмеркура върху хората

Метилмеркът е токсичен за централната нервна система - мозъка и гръбначния мозък. Това причинява необратими щети. Мозъкът на неродените бебета и бебетата е особено чувствителен. Колко щети се прави зависи от това колко сте изложени на химикала. Ефектите от отравянето с метилжива включват церебрална парализа, слепота, глухота, нарушена психична функция, нарушена белодробна функция, проблеми с растежа и малка глава.

Кои риби имат най-много живак?

Големите риби имат повече живак поради простата причина, че голяма риба обикновено живее по-дълго. Те имат повече време да изградят по-високи нива на живак в своите тела. Агенцията за опазване на околната среда (СИП) препоръчва да се проверят местните препоръки за съдържанието на живак в рибата, уловена във вашия район, използвайки този уебсайт. Вижте списъците по-долу за общите нива на живак на много често срещани видове риба и колко от всеки вид да се яде (според Националния съвет за защита на ресурсите)

Рибата и морковите са най-ниско в живака

Яжте две до три порции седмично за следните риби (бременни жени и малки деца не трябва да ядат повече от 12 унции или две порции):

Риби със скромни количества живак

Яжте по шест порции или по-малко на месец (бременните жени и малките деца трябва да ги избягват):

Риби с високо съдържание на живак

Яжте по три порции или по-малко на месец (бременните жени и малките деца трябва да ги избягват):

Най-високата риба в живака

FDA изброява тези възможности, за да избегне яденето:

Словото от

Рибата може да бъде част от здравословното хранене, но е разумно да изберете риба, която ще бъде по-ниска в живака. Изследвайте рецепти за риба, включително тези, които използват морски дарове от списъка с ниско съдържание на живак:

Насладете се на този чудесен източник на протеини и омега-3 мастни киселини . Всъщност много хора с дългогодишен живот по света имат диета, богата на риба и морски дарове.

> Източници:

> Център за безопасност на храните и приложна храна. Метали - Хранене с риба: Какво трябва да знаят за бременните жени и родителите. Американската агенция по храните и лекарствата Начало.

> Грийнфийлд, Н. Ръководството за закупуване на морски дарове. Национален съвет за защита на ресурсите.

> Нива на живак в търговската риба и морските риби. Администрация по храните и лекарствата (FDA).

> Отравяне с метилмеркур. MedlinePlus Медицинска енциклопедия.

> Декларация за общественото здраве за живак. Центрове за контрол и превенция на заболяванията.