Macadamia Nut Nutrition Факти

Калории в макадамия ядки и ползи за здравето

Ако обичате macadamia ядки можете да изберете този сорт над бадеми или орехи. Но здраво ли са макадамите? Мазнините и калориите в ядките от макадамия може да ви изкушат да ги избягвате. Но тази хрупкава, гладка гайка дава някои ползи за здравето.

Макадамия ядки калории и хранене

Macadamia Nut Nutrition Факти
Сервиращ размер 1 oz (10-12 ядки) (28 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 203
Калории от мазнините 193
Общо мазнини 21.4g 33%
Наситена мазнина 3.4гр 17%
Полиненаситена мазнина 0.4g
Мононенаситена мазнина 16.7g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 1 mg 0%
Калий 104,14 mg 3%
Въглехидрати 3.9g 1%
Диетични фибри 2.4г 10%
Захар 1.3g
Протеин 2.2 g
Витамин А 0% · Витамин С 1%
Калций 2% · Желязо 6%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Macadamia ядки са ядки, които се произвеждат от macadamia ядки дърво, първоначално от Австралия, но сега се намира в много части на света, включително Хавай. Ядките имат твърда външна обвивка, която се отстранява преди обработката на гайките. Често ядките се пекат или пържат в масло. Макадамичните ядки се продават като закуска, широко използвана за печене и се използва за ароматизиране на продукти като сладолед.

Данните за хранителните стойности, предоставени на етикета, са за сурови макадамични ядки. Ако ядките се обработват или варят с масло или ако се добавят други съставки, данните за хранителните стойности ще се променят.

Ползи за здравето на макадамия ядки

Ядките от макадамия са с високо съдържание на мазнини, но също така осигуряват тласък на мононенаситени мазнини , считани за "добри" мазнини. Мононенаситените мазнини или MUFAs идват от растителни източници и може да са полезни за намаляване на LDL или "лошия" холестерол. По тази причина Академията по хранене и диетология препоръчва да изберете храни с мононенаситени мазнини вместо наситени мазнини.

Macadamia ядки също предоставят фибри . Яденето на храни с фибри може да ви помогне да се почувствате по-пълни и по-доволни. Специалистите по отслабване обикновено препоръчват на диетите да консумират храни с фибри, за да им помогнат да ядат по-малко и да създадат калориен дефицит, необходим за отслабване.

Ядките от макадамия също са добър източник на тиамин и много добър източник на манган.

Общи въпроси за макадамия ядки

Какъв е най-добрият начин да избегнете преяждане на ядките?
Въпреки че ядките осигуряват ползи за здравето, те са една от най- често срещаните храни, които преяждаме . Една порция макадамични ядки е само 10-12 ядки. Но обикновено не броим ядки, преди да ги ядем. За да избегнете претоварването, използвайте ръката си, за да контролирате порциите . Малка шепа ядки е една порция.

Имат ли ароматизирани ядки или ядки, също толкова здрави, колкото обикновените ядки?
Ядките от макадамия се намират в някои, но не и всички ядки.

Когато купувате орехови смеси или комбинации от ядки, ядките могат да бъдат печени в масло или подправени с висококачествени натриеви продукти. Резултатът е, че може да консумирате много повече мазнини или натрий, отколкото очаквате.

Могат ли ядките да бъдат част от диета за отслабване?
Ядките могат да направят умната закуска, ако се опитвате да отслабнете. Белтъчините и фибрите в ядките могат да ви помогнат да се чувствате пълноценни и удовлетворени, така че да не ядете отново скоро след хранене.

Как да съхранявате макадамия ядки

Най-добрият начин да съхраните гайките е да ги съхранявате в херметически затворен контейнер при стайна температура. Те трябва да останат свежи за около три месеца. Ако ги държите в хладилника, те трябва да останат свежи до шест месеца и ако ги замразите, можете да ги използвате за около една година.

Рецепти от макадамия

Макадамичните ядки могат да се използват в сладки или сладки храни. Ако искате да готвите или печете, опитайте една от тези рецепти, за да се възползвате от храненето с макадамия.