Имате ли Chia Seeds странични ефекти?

Чиа семена са добър източник на фибри и Омега-3 мастни киселини

Чиа семена могат да бъдат малки, но те предлагат голямо хранене под формата на омега-3 мастни киселини и диетични фибри. Има ли странични ефекти за ядене на семена от чиа?

Указания за това дали семена от чиа имат някакви нежелани странични ефекти могат да бъдат събрани от някои рандомизирани контролирани проучвания, изследващи способността на семената да увеличават енергията или загуба на тегло .

Изследвания върху Chia Seeds

Водещ автор на две подобни проучвания, директор на лабораторията за човешкото представяне на Апалачийския държавен университет Дейвид Нийман, казва, че субекти в един експеримент получават 6 супени лъжици (50 g) смляни или цели чиа семена във вода дневно - в две дози от 25 g на празен стомах ,

По време на 12-седмичния период на проучване, участниците са изследвани за глад и енергийни нива, както и за симптоми на храносмилателни дистрес като киселини, запек, подуване на корема, гадене или диария.

Въпреки факта, че експерименталната доза семена на чиа съставлява почти 19 грама допълнително влакно всеки ден, екипът на Nieman пише, че субектите не са преживяли проблеми с храносмилането, независимо дали са получили семена от чиа като добавка или плацебо, съставено от натрошени или цели макови семена ,

Изследването от 2009 г., публикувано в " Nutrition Research" , изследвало дали консумирането на 50 грама семена на чиа всеки ден би довело до значителна загуба на тегло . Не го направи.

Според Уейн Коутс, професор и автор на Chia: Пълният справочник за Ultimate Superfood пише, че спазми могат да се дължат на изяждането на голям обем семена от чиа, тъй като семената абсорбират вода от стомаха по време на храносмилането. Той препоръчва увеличаване на приема на вода, за да се компенсира тази реакция.

Какво за здрави странични ефекти?

Полезен страничен ефект от добавянето на семена от чиа към диетата е, че те могат да спомогнат за подобряване на кръвните нива на някои здравословни мастни киселини, както се предлага в едно от проучванията на Nieman, изследване, публикувано през 2012 г. в списание Journal of Alternative and Complementary Medicine .

Сред 62 жени с наднормено тегло, но иначе здрави жени в постменопауза, тези, които консумират 25 грама смляни семена на ден, са повишили нивата на алфа-линоленовата киселина (АЛА) и ейкозапентаеновата киселина (ЕРА) в кръвта. По-големите маркери на заболяването обаче (като кръвно налягане или възпаление) не се различават между тези, които консумират земята, цели или никакви семена на чиа.

Най-долу?

Чиа семена остават здравословен източник на фибри и омега-3 мастни киселини и може да ви помогне да отслабнете, защото те абсорбират вода и водата в храната е доказала, че задоволява по-дълго от водата, консумирана с храна. Вероятно можете да се почувствате свободни да добавите семена от чиа към закуската или зелената закуска, без да се страхувате от проблеми с храносмилането по-късно. Ако обаче причиняват газове или чревни подувания, намалете количеството, което ядете всеки ден, опитайте да увеличите приема на вода и оставете тялото си да се адаптира постепенно към увеличеното влакно.

Свързани статии:

Източници:

Койтс, Уейн. Chia: Пълното ръководство за Ultimate Superfood. Sterling Publishing. 2012 година.

Дейвид Нийман, директор на лабораторията за човешкото представяне, Апалачийски държавен университет. Интервю, проведено на 30 април 2013 г.

"Чиа семена не насърчават загуба на тегло или променят рисковите фактори при възрастни с наднормено тегло", твърди д-р Нийман Д., "Кая ЕД", Д-р Остин, Хенсън Д.А., McAnulty SR. Nutr Res . 2009 Jun; 29 (6): 414-8

Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly К, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. "Chia добавки за семена и болестни рискови фактори при жени с наднормено тегло: изследване на метаболизма". J Altern Complement Med. 2012 Jul; 18 (7): 700-8.