Предимствата на Чиа

Ползи за здравето, употреби и повече

Чиа ( Salvia hispanica L. ) е растение, чиито семена се предлагат широко като естествено средство за лечение на някои здравословни проблеми. Например много поддръжници твърдят, че семена от чиа могат да насърчават загубата на тегло , да поддържат кръвната захар под контрол, да предпазват от диабет и сърдечни заболявания, да увеличават енергията, да подобряват атлетичното представяне , да подобряват настроението и да запазват здравето на костите.

Дълго консумирани като храна, семена от чиа са богати на алфа-линоленова киселина (вид омега-3 мастна киселина ). Освен това семена от чиа предлагат редица важни минерали (включително калций, калий и магнезий). Chia също съдържа антиоксиданти .

За унция семената на чиа осигуряват 138 калории, 9,8 грама влакно, 8,71 грама мазнини и 4,69 грама протеин.

Ползите от Чиа

Към днешна дата малко проучвания са изследвали потенциалните ползи за здравето на Чиа. В доклад от 2009 г., публикуван в " Рецензии за скорошни клинични изпитвания" , например, учените размераха наличните изследвания на chia и стигнаха до извода, че има ограничени доказателства в подкрепа на употребата на Чи за всяко здравословно състояние.

Все пак някои проучвания показват, че Чиа може да предложи определени ползи за здравето. Ето няколко основни констатации:

1) Диабет

Публикувано в Diabetes Care през 2007 г., проучване, включващо 20 души с диабет тип 2, установи, че 12 седмици лечение с chia спомага за намаляване на систоличното кръвно налягане и възпаление.

Чиа обаче не успя да доведе до промени в телесното тегло.

2) Холестерол

Чиа може да помогне за понижаване на нивата на холестерола, според проучване, публикувано в британския вестник "Хранене" през 2009 г. В тестове на плъхове, на които е дадена диета с високо съдържание на захар, изследователите установяват, че добавянето на семена от чиа към диетата спомага за предотвратяването на появата на високи холестерол и инсулинова резистентност.

В допълнение, семена на чиа изглежда намалява коремната мазнина .

Тъй като това изследване е проведено върху животни, е твърде рано да се каже дали Чиа може да има същите ползи за хората.

3) Отслабване

Понастоящем липсват изследвания, подкрепящи твърдението, че Чиа може да насърчи загуба на тегло. Всъщност, съществуващите изследвания показват, че Чиа може да няма ефект върху телесното тегло.

За проучване от 2009 г. в областта на храненето изследователи, изследователи назначени 90 наднормено тегло или затлъстели възрастни до 12 седмици на лечение с чиа семена или плацебо. По отношение на резултатите от изследването изследователите не откриват разлики в телесната маса, възпаление или кръвно налягане между двете групи на лечение.

Уговорки

Малко се знае за безопасността на дългосрочния или редовен прием на чиа. Въпреки това, има известна загриженост, че консумацията на Чиа може да увеличи ефектите на антидиабетните лекарства и лекарствата за кръвното налягане. В допълнение, Чи може да намали нивата на кръвната захар и да предизвика промени в времето на кървене и съсирване.

Поради опасения за безопасността, важно е да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате чиа като хранителна добавка (особено ако в момента приемате лекарства за диабет или високо кръвно налягане).

Къде да го намерите

Широко достъпни онлайн, Чиа може да се намери и в много магазини за природни храни и магазини, специализирани в хранителни добавки.

Chia се продава в цели семена, масло, капсули и хранителни добавки.

Чиа за здраве

Поради липсата на подкрепящи изследвания, Чиа не може да се препоръчва като стандартно лечение за всеки здравен проблем. Добавянето на цели семена от чиа или масло от чиа към вашата диета може да предложи някои ползи за здравето, но е важно да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате чиа за лечение на здравословно състояние.

> Източници:

> Chicco AG, D'Alessandro ME, Хайн ГЖ, Oliva ME, Lombardo YB. "Диетата Chia Seed (Salvia Hispanica L.), богата на алфа-линоленова киселина, подобрява образуването на мазнини и нормализира хипертитактилглицеролемия и инсулинова резистентност при дислипидемични плъхове." Br J Nutr. 2009 Яну; 101 (1): 41-50.

> Мемориален център Слоун-Кетеринг. "За билките: Чиа". Юли 2011 г.

> Чиа семена не насърчават загуба на тегло или променят болестните рискови фактори при възрастни с наднормено тегло. " Nutr Res. 2009 Jun; 29 (6): 414-8.

> Ulbricht C, Chao W, Numum K, Rusie E, Tanguay-Colucci S, Iannuzzi CM, Plammoottil JB, Varghese M, Weissner W. "Chia (Salvia > hispanica >): Rev от последните клинични проучвания. 2009 Sep; 4 (3): 168-74.

> Вуксан V, Whitam D, Sievenpiper JL, Дженкинс АЛ, Роговик АЛ, Базинет Р.Р., Видген Е, Хана А. "Допълнение на конвенционалната терапия с новото зърно Salba подобрява основните и възникващи сърдечно-съдови рискови фактори при диабет тип 2: Рандомизирано контролирано проучване. "Грижи за диабета. 2007, 30 (11): 2804-10.