Как да отидете без глутен

Девет лесни стъпки за откъсване на глутена

Ако сте диагностицирани с целиакия или чувствителността, която не е свързана с целиакия глутен, ще трябва да се научите как да ядете без глутен. Или може да решите да опитате безглутенова диета дори без диагноза - може да вярвате, че не съдържа глутен може да ви помогне да отслабнете или да подобрите друго здравословно състояние, което имате.

Но какво всъщност означава да "отидете без глутен"?

Независимо от причините за избора на безглутенова диета, това може да бъде трудна диета с масивна крива на учене, особено на първо време. Но ако следвате тези девет стъпки - за предпочитане в ред - трябва да сте добре на път да безопасно да се храните без глутен.

1 - Изчистване на кухнята

Copyright © Getty Images

Преди да започнете диета без глутен, трябва да почистите вашата кухня и да се отървете от всичко, което вече не можете да ядете. Изхвърлете всички печене на смеси, отделете или раздайте други продукти, съдържащи глутен, и си купувайте някои нови подправки. Дарявате неотворени опаковки, буркани и консервни кутии до хранителната банка или ги предайте на приятел.

Тъй като е възможно да получите симптоми от най-малката късчета глутен, ще ви трябва нов тостер . Ще имате нужда от нови пластмасови и дървени съдове и незалепващи тигани, ако ги използвате. (Вижте повече за това в " Оборудване на кухня без глутен" ).

За някои хора това е труден и емоционален процес - може да се окажете, че скърбите с храни, които обичате. Ако това е така, то може да ви помогне да се съсредоточите върху положителния ефект, който диетата без глутен ще има върху Вашето здраве.

| Повече ▼

2 - Започнете с пресни продукти и месо

Copyright © Джейн М. Андерсън

Много хора мислят, че просто трябва да пускат пшеница от диетата си - или дори само хляб -, за да отидат без глутен. Но за съжаление това е много по-сложно от това.

Глутен се появява в храни, вариращи от супи до сосове, и това не винаги е очевидно от съставките. (Ето още информация за това какви храни съдържат глутен? )

За да избегнете грешките , ви препоръчвам най-напред да ограничите диетата си до непреработени храни. Пресните плодове и зеленчуци не съдържат глутен, нито прясно месо, птици и риба.

Яжте колкото се може по-просто, като използвате само пресни билки, сол и черен пипер, за да приготвите храната си. Опитайте зърно като царевица със сериозно умереност и не въвеждайте опаковани храни - включително тези, които са означени като "без глутен" - докато не получите по-добро усещане за диетата и как тя влияе върху вашата система.

Тази статия ще ви даде много подробности за това, което е безопасно и какво не е: Без глутен храна списък - какво можете да ядете

| Повече ▼

3 - Разгънете, за да включите етикети без глутен

Copyright © Джейн М. Андерсън

След като сте усвоили основите, храните, ясно обозначени като "без глутен", представляват най-добрият начин да започнете да разширявате вашата безглутенова диета.

От производителите не се изисква да етикетират храни "без глутен", но много от тях. Можете да намерите всичко от безглутенови хляб до пици и замразени вафли , а дори и без глутен бира .

Просто бъдете внимателни да не прелиствате с продукти без глутен, тъй като много хора смятат, че изпитват подновени симптоми на глутен, когато ядат твърде много от тези продукти.

В някои случаи симптомите могат да са резултат от нелекувани увреждания в червата. Въпреки това, в повечето случаи виновникът е малките количества глутен, които все още присъстват в храни без етикети "без глутен" (прочетете повече за това тук: Храните, етикетирани без глутен, все още съдържат някои глутен).

Ако започнете да изпитвате нови (или дори нови) симптоми или просто не се чувствате особено добре, намалете тези продукти, особено всичко, което сте добавили наскоро. Може да искате да проверите и тази статия: Колко глутен може да ми направи болен? Това често е много по-малко, отколкото си мислите!

| Повече ▼

4 - Научете се да прочетете етикетите на храните

Американската администрация по храните и лекарствата

За да разширите наистина диетата си - и да разберете кои от старите ви любими може да сте в състояние да включите - ще трябва да се научите да намирате глутен върху етикетите на храните.

Всъщност, вероятно ще станете малко детектив, като се научите да потърсите значението на различните термини, които ще намерите на различни продукти. Също така ще получите доста образование за различните съставки, които съставляват преработените храни.

Само не забравяйте: Производителите могат да етикетират нещо "без глутен", но законите за етикетиране на храни не изискват разкриване на съдържащи глутен съставки върху етикетите на храните. Ако нещо не съдържа очевидни съставки на глутена, но не носи етикет "без глутен", той може да съдържа ечемик или ръж или да е подложен на кръстосано замърсяване с глутен в хранителната промишленост. (Вижте повече за това тук: Какво означава това, когато продуктът не съдържа глутен? )

В допълнение, имайте предвид, че без пшеница не е равно на глутен , така че не се заблуждавайте от храни, обозначени като "без пшеница" - вероятно не са безопасни.

| Повече ▼

5 - Разгледайте приложение за смартфони без глутен

Copyright © Getty Images

Ако имате iPhone или телефон с Android, може да помислите да вземете едно от различните безплатни приложения с глутен на пазара, за да насочите избора си към преработени хранителни продукти, съставки и ресторанти. Ето списъка за iPhone: iPhone Apps без глутен и много от същите приложения са достъпни за Android.

Няколко приложения предоставят списъци с продукти без глутен, до които имате достъп, докато сте в магазин за хранителни стоки. Приложението, базирано на абонаменти, ви позволява да сканирате UPC кода на продукта, за да определите дали е без глутен или не.

Ако пазаруването на хранителни стоки изглежда прекалено трудно, можете също така да намерите приложения, които ще ви помогнат да ви напътства в най-близкия ресторант с меню за глутен. Цените са доста разумни - свободни и нагоре.

| Повече ▼

6 - Направете дома си без глутен

Смешни снимки / Гети изображения

Вероятно бихте помислили, че трябва да се съсредоточите върху това, че вашата кухня е без глутен ... и ще сте прав, поне в началото. Но тъй като сте по-квалифицирани да следвате диета без глутен, трябва да обмислите премахването на източници на глутен, които се крият някъде в дома ви.

Например, много продукти за коса съдържат глутен. Ако някога сте получили шампоан в устата си в банята или ако докоснете косата си и след това устата си, трябва да обмислите получаването на без глутен шампоан и други продукти за коса. Също така, проверете вашата паста за зъби и се уверете, че тя е в списъка с опции за глутен паста за зъби.

Козметичните продукти и медикаментите, отпускани с рецепта, често съдържат глутен и могат да причинят сериозни симптоми, ако не сте внимателни. Дори изкуството и обикновените строителни материали за бита могат да съдържат глутен - много пъти съм бил слепен от прах от гипсокартон. Ето списък на доставките на плавателни съдове без глутен и още няколко съвета как да направите останалата част от дома си без глутен.

| Повече ▼

7 - Общество ... Но носете своя собствена храна

Гети изображения / Шелби Рос

След като отидете без глутен, вероятно е приятели и роднини да се опитат да готвят за вас. Не им позволявайте - реалистично, освен ако нямате доверие в това лице, за да избегнете всички глутенови съставки и кръстосано замърсяване (т.е. освен ако не ядат глутен или те притежават професионални говеда или диетолози), по-добре собствена храна за социални събития. Както вече знаете, тази диета има абсурдно стръмна крива на обучение - това не е нещо, което приятел може да овладее за една нощ.

Започнах да доставям собствената си храна на социални събирания години и аз открих, че това ми позволява да се съсредоточа върху компанията, а не върху страховете ми да се слепвам. Ако искате, донесете ястие, което да споделите, но първо попълнете чинията, тъй като кръстосаното замърсяване от други гости може да представлява риск (повечето хора няма да мислят два пъти за използването на лъжица от покритата с хляб хрупкава каша в безопасното си зеленчуково ястие ).

Можете да намерите допълнителни съвети (и някаква емоционална подкрепа за това, тъй като това е наистина трудно да се справи!) В моята статия за безглутенова храна, направена от приятели или роднини.

| Повече ▼

8 - Научете се да ядете без глутен

Copyright © Джейн М. Андерсън

Докато не се чувствате уверени в диета без глутен - и в идеалния случай, докато симптомите до голяма степен не изчезнат - трябва да останете далеч от ресторантите.

Но след като имате по-добра представа как да се храните без глутен и където глутенът може да се скрие, трапезарията на ресторанта няма да представлява толкова предизвикателство.

Безглутеното хранене на ресторанта може да бъде трудно - много сървъри и дори някои готвачи не са много запознати с диета без глутен и грешки (за съжаление) доста често срещани.

Първоначално може да искате да се придържате към ресторанти, които имат менюта , които не съдържат глутен , тъй като е вероятно те да са прекарали известно време в обучението на персонала. Все пак внимавайте да оставяте охраната си надолу - разгледайте статията си " Как да се храните без глутен" за повече съвети и съвети.

Също така можете да опитате опции за бързо хранене без глутен - само да сте наясно, че ще рискувате повече кръстосано замърсяване по верига за бързо хранене.

| Повече ▼

9 - Знайте, че ще направите грешки

Гети изображения / Ian O'Leary

Ще направите абсолютно грешки, когато се научите да се движите в диета без глутен и вероятно ще платите цената за тях по отношение на ден (или две или три) симптоми. За съжаление, веднъж, когато отидете без глутен, тялото ви ще бъде грундирано, за да направи голяма работа от всеки малко глутен, който консумирате.

Ще ви отнеме известно време - вероятно месеци - да научите индивидуалното си ниво на толерантност към заразяване с глутен кръстосване и какво можете да ядете, без да получите симптоми. Правех това почти 10 години и понякога правя грешки.

Изкушава се да се преборите за тези мисли - особено ако сте нещастни физически. Аз също съм направил това много време. Но ако можете да го управлявате, опитайте се да го видите като възможност за учене и да се съсредоточите върху избягването на същата грешка два пъти.

Ако се чудите какво е усещането за залепване, тази статия обяснява: Какво харесва? , И ако (кога) се слеете, ето някои съвети, които да ви помогнат да се възстановите по-бързо: Справяне с деликатите: Какво работи и какво не? И можете да прегледате най-добрите идеи на читателите за възстановяването от глутене.

Късмет! Отивате без глутен е основна промяна в начина на живот, но това е едно, което можете да управлявате.

| Повече ▼