Без глутен не е загуба на тегло диета

Трябва ли да избягвате глутена? Прочетете, за да разберете какво е най-добро за вас.

Безстепенните диети са едни от най-големите диети в Америка. В супермаркета на рафтовете ще видите много продукти без глутен. Докато гледате през таблоидите, докато стоите на касата за разплащане, ще видите една знаменитост, която се занимава с безглутенова диета. Чудите се: "Ще ми помогне ли диета без глутен да отслабна и да се оформя?"

Не е диета за отслабване

Отговорът на 99% от американците е НЕ.

Без глутен НЕ е диета за отслабване. Това е елиминираща диета, специално предназначена за 1% от американците, които имат автоимунно заболяване, целиакия. Също така помага на хората с чувствителност, различна от целиакия глутен.

Какво е глутен?

Повечето хора дори не знаят какъв глутен все още вярват, че това е вредно за талията им като Twinkies. Глутенът е протеин, открит в много зърнени храни като пшеница, ръж, ечемик, овес и тритикале . Примерите за храни с глутен включват паста, хлеб и зърнени храни. Глутена има лепилен ефект, който държи храни заедно и помага да се запази формата им. Глутенът не е лош за вас, освен ако не имате чувствителност към цьолиакия или чувствителността към глутен, която не предизвиква чувствителност към глутен, където глутенът е дразнещ, така че диета без глутен действително ще облекчи тялото.

Целиакална болест срещу чувствителност към глутен

Цьолиакия е автоимунно разстройство, при което тялото е толкова необичайно чувствително към глутен, че имунната система реагира бурно на него и уврежда чревната лигавица в процеса.

Когато човек с целиакия изяде дори малко количество глутен, имунната система атакува тънките черва. Това причинява хронично възпаление в храносмилателния тракт и уврежда тъканите, които подпомагат храносмилането. Вредите прекъсват храносмилателния процес и предотвратяват значителното усвояване и абсорбиране на важни витамини, минерали и хранителни вещества в тялото.

Най-честите симптоми на целулиа са повръщане, коремна болка, подуване на корема, диария, загуба на тегло, анемия и крампи на краката след ядене на глутен. Хората с целиакия трябва да знаят, че това е състояние през целия живот и те трябва да се придържат стриктно към 100% безглутенова диета, за да управляват ефективно състоянието си. Диетата трябва да се следи от лекар, за да се предотвратят усложнения.

Чувствителността, която не е свързана с целиакия глутен, по-често наричана чувствителност към глутен или непоносимост към глутен, не предизвиква имунен отговор към глутен или уврежда чревната лигавица. Въпреки това, хората с непоносимост към глутен имат подобни симптоми с тези с целиакия, включително подуване, коремна болка и диария. Симптомите могат да се задържат след няколко часа или дори дни след консумацията на глутен. Някои допълнителни симптоми на тази непоносимост включват не-чревни симптоми като главоболие, трудно мислене, болки в ставите и изтръпване в краката, ръцете или пръстите. Главоболието и умората са най-често срещани.

Целиакът често е неправилно диагностициран

Целиакия е една от най-често срещаните неправилно диагностицирани заболявания от лекарите, заедно с лупус, болестта на Паркинсон, фибромиалгия, лаймска болест и множествена склероза. Обикновено отнема около 4 години, за да бъде диагностицирана правилно диагнозата на човек с целиакия.

Ранната диагноза е важна, тъй като помага за предотвратяване на усложнения и други разстройства. Техните черва стават силно пропускливи и токсините, бактериите и неразградените хранителни протеини проникват през стомашно-чревната бариера в кръвта им. Това може да предизвика усложнения и появата на други автоимунни заболявания.

Симптомите на целулаичната болест имитират тези на синдрома на раздразнените черва, болестта на Crohn и циститната фиброза. Наличието на целиакия може да бъде диагностицирано чрез кръвни изследвания, биопсии на проби от тънки черва и генетично изследване. Ако получавате кръвен тест, за да проверите за целиакия, не премахвайте предварително глутена от диетата си, тъй като това може да даде неверни резултати.

В 90% от случаите кръвните тестове могат да открият високи нива на определени антитела, присъстващи при тези с общо заболяване. 10% от хората с целиакия имат наличните антитела, но тестът им е отрицателен.

Тъй като хората с чувствителност към не-целиакия глутен нямат антитела, които се тестват за кръвни тестове за целиакия, няма тестове или маркери за диагностициране на непоносимост към глутен. Най-добрият начин да се диагностицира нетолерантността досега е чрез процеса на изключване. Ако тестовете за алергия към пшеница и за целиакия са негативни, лекарят може да препоръча диета за елиминиране на глутен, за да види дали симптомите се подобряват. Ако го правят, тогава е вероятно да имате непоносимост към глутен. Уверете се, че Вашият лекар контролира цялата диета за елиминиране на глутена и всички други лечения за целиакия и непоносимост към глутен.

Няма полза за избягване на глутен, ако нямате нужда от това

Ако нямате целиакия или непоносимост към глутен, няма полза за избягването на глутен. Безглутената диета насърчава здравословни храни като плодове, зеленчуци, ориз и царевица. Тъй като глутен се открива в много основни закуски и преработени храни, простото действие на изрязване на тези нездравословни калории ще ви помогне да отслабнете. Въпреки това, има безглутенови версии на почти всички храни на пазара, от бисквитки без глутен и кексове до безглутенова пица и тестени изделия. Изрязването на глутена не го прави по-здравословен за вас, тъй като тези без глутен алтернативи са също толкова пълни с празни калории, колкото техните партньори, съдържащи глутен.

Ако смятате, че имате проблем с глутена, трябва да се обърнете към Вашия лекар, за да изключите други сериозни заболявания и да откриете корена на проблема. Вашият лекар ще Ви уведоми, ако диета без глутен е задължителна за Вас и ще ви наблюдава в процеса.

Долен ред

Ако не е медицинско задължително да избягвате глутена, не губете време, пари или енергия на скъпи алтернативи без глутен. Вие не получавате никакви ползи за здравето, като избягвате самия глутен. Без глутен няма да ви помогне да отслабнете или да се оформите. Ако искате да станете по-здрави и да отслабнете, Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват здравословна диета за отслабване, състояща се от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, мазнини и нискомаслени млечни продукти и постно месо като домашни птици, риба, боб, яйца и ядки. Не забравяйте да съхранявате наситени мазнини, транс мазнини, холестерол, сол и добавени захари до минимум или напълно да ги избягвате, ако е възможно. Най-важното е да останете в ежедневните си калории, за да контролирате теглото си. Една питателна и добре балансирана диета, сън, хидратация, позитивен начин на мислене и физическа активност са най-мощните съставки в рецептата за отслабване.

За автора - Джей Кардило е здравен стратег, треньор на знаменитости и автор на плана без диети. За съвети, новини и рецепти, разгледайте уебсайта на Jay в Jcardio.com.

Източници:

AARP. 7 Обикновено неправилно диагностицирани заболявания. Фишер МА. Август 2011 г.

Отвъд Celiac. Какво представлява нечувствителната към глутен глутен? ,

> Център за контрол и превенция на заболяванията. Здравословно хранене за здравословно тегло.

Клиника Кливланд. Изненадваща истина за храни без глутен и отслабване. Kirkpatrick K. 15 април 2014 г.

Институт по хранителни технологии. Всичко, което искате да знаете за глутен.

Чикагския университет. Факти и фигури на целулитното заболяване . Август 2005 г.

Националната библиотека по медицина в САЩ. Какво представлява целулиазата? Референция за генетиката на дома.