Заведения за хранене, докато не са с глутен

Ресторантът, който се храни, когато следвате диета без глутен, може да изглежда смущаваща, особено в началото. Но значително повишаване на чувствителността към чувствителността към целиакия и чувствителността към нелечилия глутен, съчетана с потребителското търсене на по-добри опции за безглутенови ресторанти, доведе до виртуален безгрижен ренесанс в заведенията за хранене.

Вече е възможно да получите храна без глутен в почти всеки град или по-голям град, просто защото толкова много верижни ресторанти предлагат безглутенови опции.

И много местни ресторанти искат да служат и на покровители без глутен - може би тези ресторанти осъзнават, че много от нас правят много лоялни клиенти или че ние сме склонни да караме ресторанта избор на много хора освен себе си.

Къде трябва да започнете?

За да се храните без глутен, първо трябва да имате добра представа за това, което трябва да направите, за да осигурите пълноценно хранене без глутен - дори ако в ресторанта има екстензивно меню за глутен, не можете да приемете храната ви ще остане без кръстосано замърсяване.

Препоръчвам ви да говорите директно с готвача, ако е възможно, и да подчертаете необходимостта от избягване на кръстосано замърсяване. Когато съм в ресторантите, винаги подчертавам, че съм особено чувствителен към глутена и мога да попитам сървъра и главния готвач да внимава особено, за да пази храната ми. Това изглежда да помогне.

Също така може да искате да обмислите доставянето на безплатни ресторанти с глутен. Тези карти обясняват диета без глутен, така че не е нужно да го правите и те се предлагат в широк асортимент от различни езици.

Намиране на ресторант без глутен

След това вероятно искате да намерите ресторант. За това имате няколко опции.

Американските ресторанти, които рекламират опциите за меню без глутен, трябва да следват правилата на федералната администрация по храните и лекарствата за етикетиране без глутен .

В наши дни верижните ресторанти често предлагат глутен-опции.

Ще трябва да претърсите внимателно някои от тези опции, тъй като може да бъде ваша отговорност да кажете на сървъра да премахне съставка, съдържаща глутен, в иначе безглутенова чиния.

Ако посещавате непознат град или търсите нова местна опция, можете да опитате да прочетете списък с директории за ресторанти, които не съдържат глутен - някои от тези ресурси се отличават с малко познати, но отлични ресторанти, безплатна тълпа.

Възможно е дори да се намерят опции за глутен в заведения за бързо хранене , въпреки че за да се хранят безопасно в някоя от тях, ще трябва да сте особено наясно с възможността за кръстосано замърсяване.

Етническа храна без глутен

След като получите обеца на храната без глутен, вие ще откриете, че отделни етнически кухни отговарят на диета без глутен по-добре от други. Ето защо, тези етнически ресторанти правят добри глутен-свободни опции. Например тайландските, индийските и японските ресторанти разполагат с много естествени ястия без глутен, докато някои китайски и италиански ресторанти могат да направят адаптации в съдовете си, за да ви задоволят.

Италианските ресторанти може да не изглеждат така, сякаш ще бъдат много безвкусни, но някои учреждения ще ви позволят да донесете собствените си тестени изделия, за да сервирате със сосове и безопасни странични ястия.

И ако харесвате китайска храна, трябва да намерите полезни съвети за престоя на глутен в китайски ресторант .

Да останеш в безопасност, докато се забавляваш

Независимо от това колко добре се препоръчва даден ресторант или колко добре изглежда менюто, което не съдържа глутен, ще трябва да държите охраната си повече от някой, който се храни без значителна хранителна нетърпимост.

Той помага да се познават термините в менюто, които означават глутен, тъй като може да забележите проблем, преди сървърът ви да стане. Той също така ще ви помогне да научите някои от скритите места, които глутенът може да скрие - преживях много сървъри и дори някои готвачи, които не знаят, че тези храни могат да съдържат глутен.

Все пак, след като сте свършили домашното - т.е. сте избрали правилния ресторант, говорил на главния готвач и сте избрали грижите си внимателно - шансовете са добри, за да можете да се отпуснете и да се насладите на храната си, без да се притеснявате много.