Какви храни имат глутен в тях?

За да ядете без глутен, първо трябва да знаете кои храни да избягвате

Много и много храни имат глутен. Всъщност, ако погледнете типичното меню за закуска, избор на обяд или вечеря, шансовете са добри, тъй като повечето храни там ще съдържат глутен в някаква форма или друга форма. Помислете: зърнени храни, макаронени изделия, хляб, торта и бисквитки, да не говорим за много, много преработени храни.

Въпросът почти трябва да бъде: Кои храни нямат глутен ?

Глутен 101: Защо глутен е в толкова много храни

Първо, нека да разгледаме какъв е действителният глутен (почти винаги има куп объркване).

Глутенът е белтък, който се намира в зърното, пшеницата, ечемика и ръжта (за повече подробности вижте моята статия за глутена.) Това ви казва всичко, което някога сте искали да знаете за този протеин.

Така наречените " глутенови зърна " - по-специално - се намират навсякъде в доставките на храни, отчасти защото те имат добър вкус (и следователно съставляват голяма част от любимите храни на много хора) и отчасти защото са доста полезни при формулирането на обработени храни. Производителите на храни използват глутен по много, много различни начини, някои от които са много по-очевидни от други.

Добре, така че какви храни имаме?

Тъй като пшеницата има глутен, храни, приготвени с хлебчета от пшенично брашно, бисквити, кексчета, понички, бонбони, кифлички, кифлички и други сладкиши, плюс конвенционални макаронени изделия и пица, заедно с много зърнени храни.

Пшеницата може да се появява на етикетите на съставките под много различни думи, включително: брашно, хлебно брашно, пшенично брашно, бяло брашно, пълнозърнесто брашно, макаронени изделия, булгур, лимец и камут. Всяко от тези думи на етикета на храните показва, че храната не е безопасна за някого на диета без глутен.

Ечемикът се появява по-рядко от пшеницата на вечерята (вашето любимо ечемично супа е изключение).

Бирата обаче почти винаги има ечемик в нея (освен ако не е без глутен бира ), а ечемикът се използва за производството на малц, открит в малцово мляко, малцов шоколад и в други продукти.

В допълнение, супите и бонбоните понякога включват перлен ечемик (почти винаги са включени като такива на етикет). Екстрактите от ечемик могат да служат като подсладител или подобрител на вкуса в някои преработени храни и те могат да бъдат скрити под думите "естествен аромат". Например, съставката "естествен дим вкус" обикновено съдържа ечемик.

Обикновено ръжта - най-малкото срещана от глутеновите зърна - се появява само в ръжен хляб и в някои форми на алкохол; рядко се използва в други преработени храни.

Има много други храни, които често (но не винаги) имат глутен. Това включва: консервирани супи (брашното често се използва като сгъстител вместо сметана), наденица (трохи за хляб се използват като пълнеж), соев сос (пшеницата е първата съставка в повечето марки) и дори сладолед (нишесте, нишесте, се използва за осигуряване на текстура).

В допълнение, много преработени храни съдържат глутен като съставка, включително смеси от подправки, салатни превръзки , сосове и други подправки, плюс замразени вечери и различни подготвени странични ястия. Възможно е дори киселото мляко и други млечни продукти да съдържат глутенови съставки.

Добре, това е навсякъде. Сега какво?

Ето защо, ако искате да избегнете глутен в диетата си, ще трябва да проверите съставките на всеки хранителен продукт, който използвате. Освен това, трябва да се научите как да идентифицирате глутена върху етикетите на храните (дори когато е скрит) и различните места, където глутенът може да се скрие. Също така трябва да разберете малко, дали законите за етикетиране на храни изискват разкриване на глутен (намек: те не ).

Със сигурност е възможно да следвате диета без глутен ( все повече хора го правят всеки ден ), но за да го направите, трябва да знаете храните, които имат глутен.

Словото от

Ако сте нов за безглутенова диета, всичко това може да изглежда доста обезсърчително.

Вярно е, че глутена е или основната съставка, или съставка в много храни и ястия, и избягването му със сигурност може да е предизвикателство, особено в началото.

Когато първо отидете без глутен, добра идея е да ядете главно прясно месо, плодове и зеленчуци. По този начин избягвате естествения глутен. Когато станете по-уверени, можете да добавите някои продукти без глутен (има много, вариращи от супа до ядки). Само веднъж придобивате умения да се храните с глутен, че можете да се чувствате уверени в четенето на етикети и да направите преценка дали една храна, която не е обозначена като "без глутен", съдържа глутен.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.