Какви са нетните въглехидрати?

Разглеждане на етикети и откриване на тайни

А въглехидратите са въглехидрати , нали? Ако това е така, защо някои продукти, предлагани на пазара на диети с ниско съдържание на въглехидрати, имат едно число в панела "Nutrition Facts" и много по-нисък брой с надпис "Net Carbs", "Net Atkins Count" или нещо подобно, отпред на етикета?

Това е всичко за кръвната глюкоза

Цялата идея за диета с ниско съдържание на въглехидрати е, че ядем по начин, по който да задържим глюкозата в кръвта ни .

Производителите на храни са установили, че някои съставки, докато са класифицирани от FDA като въглехидрати, не предизвикват повишаване на кръвната захар като чиста нишесте или захар. За съжаление, обаче, това не е толкова лесно, колкото тези производители биха искали да мислим. Някои от съставките са по-добри от други и вероятно всички те се различават според индивидуалното. Така че, когато видите етикета "Net Carb", това трябва да е знак, че най-добре е да извадите лупата си и да прочетете внимателно "REST" на етикета. Ето някои от нещата, които може да видите:

влакно

Фибрите са най-ясните. Идеята за изваждане на влакната от общия въглехидрат при определянето на броя на въглехидратите на една храна дойде от авторите на книгите на Protein Power преди повече от 20 години и има смисъл. По дефиниция влакното не се смила в тънките черва и така не се разгражда в глюкоза и се абсорбира в кръвта.

Това важи за всяко естествено влакно, което се яде като част от растение. Но какво да кажем за произведените съставки, които имат химическата структура на влакното? Мисля, че журито все още е на някои от тези съставки. Когато видя "олигофруктозен сироп", трябва да се чудя дали тази съставка действа по същия начин в тялото като олигофруктозата, която естествено се среща в растението, въпреки че тези молекули могат да се разглеждат като влакна.

Бележка за гликемичния индекс и гликемичното въздействие

Една от трудностите при определянето на "нетните въглехидрати" е, че дори при редовни цели храни е трудно, ако не и невъзможно, да се предскаже реакцията на кръвната захар на всеки един човек на храна. Ако погледнете този списък на гликемичните показатели на храните , ще видите, че има голяма вариация на всяка една храна. Това също ще е вярно за много от съставките, които не се отчитат като "нетни въглехидрати" на някои етикети.

Това е особено така, защото когато има тестване на тези съставки, те са почти винаги на "здрави" субекти, които нямат проблем с обработката на глюкозата. Компанията Аткинс заяви, че диабетици могат да реагират различно на продуктите си. Бих искал да попитам: "Какво ще кажете за хора, които все още нямат преддиабет, но имат нивата на инсулин, които са по-високи от нормалните?" Има цяла група хора, които са технически недиабетични, но които са на диабет спектър, които са някъде по пътя към диабета и просто не мисля, че знаем как е вероятно те да реагират на тези съставки. Тъй като това са хората, които най-вероятно реагират добре на диети с ниско съдържание на въглехидрати , тези въпроси са важни за разглеждане.

Захарни алкохоли

Захарните алкохоли (най-вече с имена, завършващи с "tol", като сорбитол, малтитол и еритритол) са сладки вещества, които имат силно променливо въздействие върху кръвната захар, в зависимост от това кой. Ако щях да съветвам хората да избягват една съставка в продуктите с "ниско съдържание на въглехидрати", това би било малтитол . Другите захарни алкохоли варират от малко до много по-добре от малтитол, като еритритолът е най-добрият. В долната част на тази статия има графика за захарните алкохоли, която сравнява различните видове.

Захарните алкохоли трябва да бъдат включени в "общи въглехидрати" на етикета и ако се използват в храни, които не съдържат захар, също имат собствена линия върху етикета, за да видите колко от общото съдържание на въглехидрати е от захарни алкохоли.

глицерин

Глицеринът (или глицеринът) е интересен вид мистериозна молекула. Молекулата на глицерола (друго наименование за глицерин) е гръбнакът на триглицеридната молекула - формата на мазнини в тялото ни (3 мастни киселини са "закачени" към всяка молекула глицерол). Това не е въглехидрати, но телата ни могат да го използват, за да произвеждат глюкоза. Въпреки че няма толкова изследвания за въздействието на глицерин върху кръвната захар, както бих искал да видя, признаците сочат, че той има доста слабо въздействие върху повечето хора.

Polydextrose

Полидекстрозата звучи много подозрително, нали? "Декстрозата" е захар, обикновена и проста. Полидекстрозата е сладък получен продукт от декстроза, който се предполага, че действа като влакно (въпреки че не се брои като влакно върху етикетите на храните). Аз бях в състояние да намеря само едно проучване, което да разгледа въздействието му върху кръвната захар. В това проучване, направено в Китай, не се повишава кръвната захар.

Олигофруктоза и инулин

Тези вещества са в клас въглехидрати (олигозахариди) между захари и нишестета. Те имат по-малко въздействие върху кръвната глюкоза, отколкото захарите, тъй като повечето от олигозахаридите преминават през тънките черва, без да се усвояват, поне при повечето хора. Интересното е, че докато стигнат до дебелото черво, олигозахаридите имат положителни ефекти. Прочетете повече за олигозахаридите тук. Въпреки това, когато се изважда от първоначалното растение и се използва като съставка, индивидуалният гликемичен отговор е по-променлив и някои хора смятат, че тези съставки значително повишават кръвната захар.

Maltodextrin

Друга съставка, която може да видите в т.нар. Продукти без захар, е малтодекстринът . По принцип това е високо гликемичен въглехидрат, който повишава кръвната захар повече от захарта и дори понякога се използва в продуктите за спортисти, защото е толкова ефективен при захарта в кръвта. Въпреки това, понякога се брои като влакно върху етикетите на хранителните вещества, което наистина е объркващо!

Това са някои от най-разпространените съставки, които могат да добавят към пъзела за пазаруване на продукти без захар и продукти с ниски въглехидрати. За да сте на сигурно място, вероятно е по-добре да се придържате към храни със съставки, от които не се нуждаете от уеб страница, за да разберете!