Има ли малтодекстрин и декстрин без глутен?

Малтодекстрин, обикновена добавка в храната, е вид захар, който се получава чрез разграждане на нишестето. Веднъж произведени, малтодекстринът е фин бял прах, който може да има неутрален вкус или леко сладък вкус. Поради своята сладост и последователност, той се използва в различни преработени хранителни продукти, включително сода и бонбони.

Декстринът, от друга страна, е стилна, смолиста съставка, приготвена чрез нагряване на нишесте, което често се използва за свързване на нещата заедно.

Различни видове декстрини, изработени от различни изходни материали, могат да се използват като съставки в хранителни покрития като замразено пържено пиле, свързващи вещества за фармацевтични продукти и дори лепила за обвивки.

Има ли малтодекстрин и декстрин без глутен?

В Съединените щати малтодекстринът обикновено е, но не винаги е направен от ориз, царевица или картоф. В Европа малтодекстринът често се произвежда от пшеница. Декстринът може да дойде от царевица, картофи, стрели, пшеница, ориз или тапиока. Откъде идват малтодекстринът и декстринът, определя дали те са или не съдържат глутен.

Ако малтодекстринът и декстринът са направени от пшеница, както понякога са, тогава те може и да не са безопасни за консумация като част от вашата безглутенова диета . Въпреки това, тъй като и двата декстрина и малтодекстрин са силно преработени съставки, количеството глутен, оставащо в тях, вероятно е малко - може би достатъчно малко, за да може даден продукт, който включва един от тях, все още да отговаря на законовото определение за "без глутен" се определя като по-малко от 20 части на милион глутен ).

Въпреки това, много хора реагират на много по-малко глутен, отколкото законно се допускат в храните. Ето защо може да се наложи да избегнете всякаква храна от съставка на пшеница, независимо от това дали тя отговаря на тази правна дефиниция "без глутен".

Етикетиране на проблеми

Обикновено се смята, че производителите на храни - най-малко в Съединените щати - трябва да извикват всеки декстрин или малтодекстрин, направени с пшеница, като на етикета се посочват "малтодекстрин (пшеница)" или "декстрин (пшеница)".

Макар това да е вярно за хранителните продукти, регулирани от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ , която включва повечето преработени хранителни продукти. Това не е вярно за хранителните продукти, регулирани от Министерството на земеделието на САЩ (USDA), което включва месо, птици и яйчни продукти.

Съгласно правилата на USDA, компанията може да обозначи малтодекстрин на база пшеница като обикновен стар малтодекстрин. Това е въпрос, който се появява най-често в конфитюри, колбаси, бекон и други подобни преработени месни продукти като деликатеси.

Долния ред

Ако се интересувате от продукт, съдържащ малтодекстрин или декстрин, вашият закупен продукт съдържа глутен, свържете се с производителя и попитайте за източника на малтодекстрин. Можете също така да се придържате към храни, обозначени като "без глутен" или "сертифициран без глутен" - тъй като тези компании са по-склонни да извършат необходимите изследвания, преди да пуснат етикетите без глутен върху продуктите си.

Също така трябва да избягвате всякакви хранителни продукти, които изглеждат рискови, като очевидно внесения продукт с малтодекстрин върху етикета или където производителят дава отговор, който изглежда малко неясен. В такива случаи е по-добре да го играете в безопасност, отколкото да съжалявате.

> Източници:

Захарната асоциация, Inc. фактура лист за етикетиране.

GrokFood онлайн база данни за хранителни добавки: Американския кодекс на федералните правила.