Фъстъчено хранене факти

Калории в фъстъците и техните ползи за здравето

Въпреки, че фъстъците не са с ниско съдържание на калории, те могат да бъдат част от здравословното хранене, защото те са добри за сърцето ви и са идеални за загуба или наддаване на тегло. Няколко фъстъци са добър източник на протеини, фибри, здравословни мазнини, витамини и минерали.

Въпреки че имат "орех" в името си, фъстъците не растат на дървета, така че те не са свързани с бадеми, орехи и други истински ядки.

Фъстъците принадлежат към семейството на бобовите растения, така че те са свързани с грах, сухи бобове и соя.

Фъстъци Хранителни факти
Размер за сервиране 1 oz (28 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 166
Калории от мазнините 126
Общо мазнини 14.1g 22%
Наситена мазнина 2g 10%
Полиненаситена мазнина 4.4 гр
Мононенаситена мазнина 7g
Холестерол 0 mg 0%
Натрий 230 mg 10%
Калий 186.21 mg 5%
Въглехидрати 6.1g 2%
Диетични фибри 2.3гр 9%
Захар 1.2 гр
Протеин 6,7 g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 2% · Желязо 4%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Доза от фъстъци е равна на една унция, или около 28 фъстъци. Това е и за броя фъстъци, които ще се поберат в ръката ви. Тази шепа фъстъци има около 166 калории, повечето от които идват от мазнини, плюс малко под 7 грама протеин.

Ползи за здравето на фъстъците

Фъстъците са здрави за сърцето, защото те са отличен източник на мононенаситени мастни киселини, които могат да помогнат за понижаване на общия холестерол. Американската администрация по храните и лекарствата позволява следното твърдение да бъде поставено върху опаковката на храни, съдържащи цели или нарязани фъстъци:

Научните доказателства показват, но не доказват, че яденето на 1,5 унции на ден от повечето ядки като фъстъци като част от диета с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол може да намали риска от сърдечни заболявания. Вижте хранителната информация за съдържанието на мазнини.

Фъстъците също са с високо съдържание на фитохимикал, наречен ресвератрол, който може да има ползи за здравето.

Ресвератрол е естествено срещащ се стилбеин, който има потенциално мощна антиоксидантна активност.

Общи въпроси за фъстъците

Фъстъците са подходящи за отслабване?

Фъстъците не са с ниско съдържание на калории, защото са толкова енергично гъсти. Но докато наблюдавате порциите си, яденето им може да ви помогне да отслабнете . Проучванията показват, че хората, които ядат ядки и фъстъци, имат тенденция да имат по-ниски индекси на телесна маса .

Може да се чудите как една храна, която е с високо съдържание на калории, може да ви помогне да отслабнете. Част от причината може да е, че тъй като фъстъците са с високо съдържание на здравословни мазнини, протеини и фибри, само малка порция може да задоволи глада ви и да ви накара да се чувствате по-дълги. Ключът към яденето на фъстъци и отслабването е да наблюдавате внимателно размера на сервирането.

Следващия път, когато гладувате между храненията, яжте една унция фъстъци. Докато добавяте около 166 калории дневно, това ще ви помогне да приведете до следващото си хранене и това може да ви помогне да спрете преяждането, когато сервира това хранене.

Може да изглежда малко странно, че една и съща храна може да е добра за загуба и наддаване на тегло. Но докато това е вярно, няколко фъстъци могат да помогнат за ограничаване на апетита ви, те осигуряват допълнителни калории и насърчават наддаването на тегло, когато се консумират в по-големи количества.

Ами ако съм алергична към фъстъците?

Фъстъчните алергии не са нещо, което да вземе леко. Те не са необичайни и могат да бъдат много опасни. Ако сте алергични към фъстъци, ще трябва да избягвате както фъстъците, така и продуктите, направени с фъстъци. Някои хора реагират толкова силно, че дори миришещите фъстъци могат да предизвикат реакция.

Някои хора, които са алергични към фъстъци, могат да ядат ядки от дървета като бадеми, орехи и кашу. Най-добре е обаче да говорите с лекаря си, преди да добавите ядки към диетата си. За повече информация как да се справите с алергии с фъстъци, прочетете ръководството за диети за алергия към фъстъци.

Избиране и съхраняване на фъстъци

Фъстъците все още в черупките могат да бъдат печени (със или без сол) или сурови.

Те могат да се съхраняват при стайна температура в продължение на месец или два, но тъй като те са с високо съдържание на мазнини, те могат да станат гранясал. Най-добре е тези фъстъци да се съхраняват в хладилника, където те ще продължат до една година или във фризера, където ще се съхраняват добре до две години.

Ако не искате да се справите с черупката, можете също да купите фъстъци, които са били извадени на черупки. Те често са сухи, печени или печени в масло, осолени и могат да бъдат комбинирани с други ядки. Печените ядки от черупката са стабилни при съхранение, стига да се съхраняват в запечатан контейнер. След като контейнерът е отворен, най-добре е да държите фъстъците в хладилника, за да запазите вкуса и свежестта.

Здравословни начини да сервират фъстъци

Фъстъците могат да бъдат изядени от ръцете като лека закуска. Една шепа фъстъци върви добре с ябълка или друго парче прясно нискокалорични плодове като круша, праскова или няколко ягоди. Фъстъците понякога се използват при готвене и можете да ги намерите в пържени картофи, като съставка във фъстъчен сос или добавени към салати и странични ястия. И, разбира се, фъстъците обикновено се сервират на сандвичи под формата на фъстъчено масло.

Фъстъчено рецепти

Националният съвет за фъстъци предлага някои вкусни и здравословни рецепти с фъстъци:

Слово от

Фъстъците са хранителни и имат потенциални ползи за здравето. Закускайте се на няколко фъстъци всеки ден или се насладете на пълнозърнест фъстъчено масло и желе сандвич за обяд.

Източници:

Крал JC, Blumberg J, Ингерсен Л, Дженаб М, Тъкър КЛ. "Дървета и фъстъци като компоненти на здравословното хранене." J Nutr. 2008 Sep; 138 (9): 1736S-1740S.

Матес РД, Крис-Етертън PM, Фостър ГД. "Въздействие на фъстъците и дървесните ядки върху телесното тегло и здравословното отслабване при възрастни". J Nutr. 2008 Sep; 138 (9): 1741S-1745S.

Администрация по храните и лекарствата в САЩ. "Квалифицирани здравни претенции на FDA." Актуализирано на 11 август 2016 г.