Внимавайте с Maltitol като подсладител с ниско съдържание на въглехидрати

Maltitol може да не е най-добрият ви вариант

Често срещан въпрос сред диетолозите с ниско съдържание на въглехидрати е защо диетата им с ниско съдържание на въглехидрати не работи толкова, колкото си мислят, че трябва да бъде. Ако ядете много продукти със захарни алкохоли като малтитол, диетата ви може да не е толкова ефективна, колкото бихте желали. Въпреки че малтитолът не повлиява на всички по един и същ начин, е известно, че пречи на много добронамерен dieter.

Ето защо.

Разбирането на малтитола

Maltitol е захарен алкохол , вид въглехидрати, който не е нито захар, нито алкохол и естествено е в някои плодове и зеленчуци. Обикновено се използва в продукти с ниско съдържание на въглехидрати или "без захар" като бонбони и хранителни барове, поради сходството си със захарта по отношение на вкуса, текстурата и взаимодействието с други съставки. Продуктите, които използват мартитол и други захарни алкохоли като подсладители, могат да се наричат ​​"без захар", независимо от факта, че те все още могат да повлияят на кръвната захар. Въпреки че често се твърди, че малтитолът оказва малко влияние върху кръвната захар, това не е така.

Малтитолът е въглехидрат с калории. Тялото не абсорбира всички калории в малтитола, но все още има около 2 до 3 калории на грам, в сравнение с 4 калории на грам захар. Тъй като малтитолът е въглехидрат и има калории, той също влияе върху кръвната захар.

Сравняване на малтитола със захарта

Сиропът на малтитол има гликемичен индекс от 52, който се доближава до този на захарната маса на 60.

Прахообразната форма има гликемичен индекс 35, който все още е по-висок от повечето други захарни алкохоли и по-висок от всички изкуствени подсладители.

Малтитолът се оценява на около 75% до 90% от сладостта на захарта. Информацията, предоставена от отрасловите групи, има тенденция да дава 90 процента, докато други източници твърдят, че са 75 процента.

Ако Maltitol има три четвърти от сладостта на захарта, три четвърти от калориите на захарта и три четвърти от гликемичния индекс на захарта, не е далеч скок до заключението, че имате нужда от една четвърт повече малтитол, за да получите със същия ефект като захарта. Това количество ще ви приближи до същия ефект по повечето други начини (с изключение на зъбните кухини) - основно правейки малтитол по-скъп начин да подсладите храната си.

Чести нежелани реакции при хранене с малтитол

Някои хора, които ядат малтитол, особено в големи количества, могат да получат чревен газ и спазми, докато други страдат от по-тежки спазми и диария. Ако решите да ядете продукти с малтитол, започнете с малко количество и вижте как реагирате. Ако се притеснявате, може да сте чувствителни към малтитол, да имате предвид къде и кога го ядете. Ако имате тежки симптоми, опитайте с алтернатива за малтитол или говорете с Вашия лекар за симптомите на храносмилането, за да изключите други проблеми, които може да имате.

Малтитол Алтернативи

Най-добрите алтернативи на продуктите с малтитол обикновено се правят с еритритол , често в комбинация с изкуствени подсладители като сукралоза (Splenda). Но почти всеки друг захарен алкохол е поне малко по-добър от малтитол.

Можете също така да използвате нискокалоричен подсладител като стевия, който съдържа по-малко от 4 калории и нула въглехидрати на пакет. Стевия също има гликемичен индекс от нула, което го прави безопасен избор за хората с диабет.

> Източник:

> Kearsley, MW, Boghani, Н. Maltitol. В: Алтернативни подсладители. 4th ed. Boca Raton, FL: CRC Press; 2012 година.

> Maltitol. Национален център за биотехнологична информация. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/maltitol#section=Top.