Как алкохолите от захар могат да повлияят на вашето здраве

Погледнете етикета на захар без захар и вероятно ще видите думи като малтитол, ксилитол и сорбитол. Това са захарни алкохоли. Те обаче не са захар или алкохол. И така, какви са тези вещества и как те ще повлияят на вашето тяло?

Какви са захарните алкохоли?

Захарните алкохоли са вид въглехидрати, наречени "полиоли". Част от тяхната химическа структура прилича на захар, а част от нея прилича на алкохол - оттук и объркващото име.

Примери за общи захарни алкохоли са малтитол, сорбитол, изомалт и ксилитол.

Захарните алкохоли се срещат естествено в растенията. Някои от тях се извличат директно от растения (например сорбитол от царевичен сироп и манитол от морски водорасли), но те се произвеждат предимно от захари и нишестета.

Защо да ги използваме?

Захарните алкохоли са като захар по някои начини, но те не се абсорбират напълно от тялото. Поради това въздействието на захарните алкохоли върху кръвната захар обикновено е по-малко от захар и те осигуряват по-малко калории на грам. Освен това захарните алкохоли не насърчават разпадането на зъбите, тъй като захарите се използват, така че често се използват за подслаждане на дъвка. Един, ксилитол, всъщност възпрепятства растежа на бактериите в устата.

Важно е обаче да се отбележи, че различните видове захарни алкохоли действат много по-различно в организма (виж графиката по-долу).

Странични ефекти

Въпреки че думата "алкохол" е част от името им, те не могат да ви пият.

Но тъй като те не са напълно абсорбирани, те могат да ферментират в червата и да причинят подуване, газове или дори диария. Хората могат да имат различни индивидуални реакции към различни захарни алкохоли. Препоръчва се внимателно експериментиране.

Как се етикетират захарните алкохоли?

Наименованията на отделните захарни алкохоли ще бъдат в списъка на съставките на всеки продукт, който ги съдържа.

Те ще бъдат включени в количеството на въглехидратите върху етикета, било то общо или на отделна линия за захарни алкохоли. В Съединените щати, ако продуктът е обозначен като "без захар" или "без добавена захар", производителят трябва да покаже броя на захарните алкохоли отделно.

Как те се сравняват с други въглехидрати

Въпреки че захарните алкохоли имат по-малко калории от захарта, повечето от тях не са толкова сладки, затова трябва да се използват повече, за да се получи същият подслаждащ ефект. Добър пример е малтитолът , който има 75% от въздействието на захарта в кръвната захар, но също така само 75% от сладостта. Така че те в крайна сметка са равни в това отношение. Въпреки това, има сладост и влияние върху кръвната захар сред захарните алкохоли.

Кое е най-доброто?

Захарният алкохол с най-слабо въздействие на кръвната захар е еритритол . Също така е по-малко вероятно да предизвика нежелани чревни симптоми. Предлага се под формата на прах и гранули. За печене прахообразната форма е по-добра, тъй като гранулираната форма също не се разтваря в тесто и тесто.

Тази таблица сравнява различните полиоли.

GI = гликемичен индекс

Cal / g = калории на грам

Имайте предвид, че гликемичният индекс е диапазон, а не фиксиран номер. Различните изследвания дават различни резултати.

Тази диаграма се получава основно от изследванията на Livesey, публикувани в " Nutrition Research Reviews" , декември 2003 г.

Сравнение на захар и захарни алкохоли

съставна част сладост GI Cal / г
Захароза (захар) 100% 60 4
Малтитол сироп 75% 52 3
Хидрогениран нишестен хидролизат 33% 39 2.8
малтитол 75% 36 2.7
Ксилитолът 100% 13 2.5
Изомалцът 55% 9 2.1
Сорбитолът 60% 9 2.5
лактитол 35% 6 2
Манитол 60% 0 1.5
Еритритолът 70% 0 0.2