Какво да очаквате от първите 6 месеца при диета с ниско съдържание на въглехидрати

Отслабване и други промени

Всички ние имаме очаквания (както и надежди и мечти) за това какво ще се случи, когато променим диетата си. В началото е важно да запомните, че всеки е различен по отношение на загуба на тегло и не може да очаквате, че вашият опит ще бъде същият като този на някой друг. Най-добрият подход е просто да станете заинтересован и внимателен наблюдател, като разберете как вашето тяло отговаря на различните промени, които правите.

Това, разбира се, определено има неща, които можете да очаквате от диета с ниско съдържание на въглехидрати , особено ако имате тяло, което не се храни добре с въглехидрати или захари.

Какво да очакваме метаболично

Най-важните промени в тялото ви са свързани до известна степен със загуба на тегло. Ако имате някакви признаци на метаболитен синдром, те трябва да започнат да се коригират сравнително бързо. Тези признаци включват по-висока от нормалната кръвна захар (нарушена глюкозна толерантност или над 89 глюкоза на гладно, според Американската асоциация на клиничните ендокринолози), високо кръвно налягане, високо кръвно налягане, високо кръвно триглицериди и нисък HDL холестерол. Ако някой от тези признаци е излишен и сте намерили правилното количество въглехидрати за вас, те трябва да започнат да се променят в рамките на няколко седмици, а понякога и няколко дни. Доколкото обичаме да отслабваме, това са най-важните промени и трябва да ги отбележите и да празнувате.

Другото нещо, което ще се случи, ако сте на диета с много ниско съдържание на въглехидрати (под 50 грама въглехидрати дневно) е, че тялото ви ще започне да се адаптира към използването на мазнини за енергия вместо въглехидрати.

Какво да очаквате от гледна точка на загуба на тегло

Разбира се, процентът на загуба на тегло варира много както индивидуалните различия, така и наднорменото тегло - колкото по-високо е началното тегло, толкова по-бързо ще загубите.

Ако имате значителна загуба на тегло, до края на първия месец скоростта на загуба на тегло трябва да се стабилизира (позволявайки вариации за жените, които са менструационни). Ако се придържате към плана си, трябва да продължите да губите повече или по-малко с тази ставка за няколко месеца. В един момент ще има известно забавяне в скоростта на загуба на тегло, а вие бихте могли да изпитате сергии в загуба на тегло. Не се притеснявайте за сергии на седмица или две; просто бъдете сигурни, че не позволявате повече въглехидрати да се промъкнат във вашата диета.

Една от причините за по-бавен темп на загуба на тегло е, че метаболизмът има тенденция към забавяне с течение на времето, така че яденето на същото количество храна няма да доведе до същата скорост на загуба на тегло. Най-добрият начин да се борите с това е програмата за упражнения. Ако все още не сте започнали да тренирате, важно е да започнете, дори и да са първите бебешки стъпки. Ако вече упражнявате, опитайте да добавите компонент на силовото обучение. Обаче "забавянето", което се случва при загуба на тегло, не е просто липса на физически упражнения или метаболизъм в почивка, това е в количеството, което обикновено се движим навсякъде, известно като NEAT ( термогенеза без активност ). Опитайте се да обърнете внимание и на този аспект от вашата дейност.

Когато например говорите по телефона, стойте вместо да седите, ходете, вместо да стоите.

Какво да очаквате от психологическа гледна точка

В даден момент през този период може да изпитате това, което е известно като "Краят на медения месец". Меденият месец е фаза на повечето промени в живота, където животът е добър! Вие сте щастливи да прекарате известно време в изучаването на новия начин на живот, вие изпитвате положителни ползи и вие щастливо прекарвате доста време в мислене за това. (Приятелите и семейството могат да започнат да губят слуха, че говорите за това). Това е чудесно време да втвърдите новия си начин на хранене и да направите това, което можете, за да го направите втора природа, защото в някакъв момент вашата романтика с вашите новият начин на живот може да доведе до рязко спиране.

Това е нормално и е добре да планирате за него. Това може да стане след две седмици или една година, но психолозите ще ви кажат, че 3 или 4 месеца в промяна на поведението е най-типичното време за това да се случи.

Понякога "Краят на медения месец" се задейства от събитие, което променя начина ви на живот. Получавате промоция на работа, майка ви идва да посети, претърпявате нараняване и внезапно се оказва, че попадате в стари модели на хранене. Понякога хората просто започват да пропускат стария си начин на хранене. Минават през хлебарката и копнеят копнеж за стари любими хитове. Внезапната мисъл: "Това означава ли, че никога повече няма да имам сладолед?" е болезнено. (Промяната на вашата диета не означава, че между другото никога няма да имате любима храна.)

Най-важното, което можете да направите в този момент, е да признаете напълно какво се случва. Тенденцията е почти несъзнателно да се промъкнете в старите си начини. Това е лошо време да изпаднете в безсъзнание. Това е абсолютно нормално и очаквано, а вие трябва да седнете на разговор от сърце до сърце. Наистина ли искате да продължите с това? Какви са ползите? Заслужава ли си загубите ? Какви са вашите цели? Говорете с други, които ще подкрепят вашите чувства и ще бъдат брутално честни.

Предупреждение: Почти всички изследвания на диетата показват, че с шестмесечната марка хората не следват диетата, както и в началото. "Carb Creep" е много често срещано явление, при което повече въглехидрати се промъкват във вашата диета. Най-добре е да проследявате въглехидратите си всеки ден, но дори и да не правите това, толкова често трябва да провеждате деня на яденето си чрез програма за хранене, за да сте сигурни, че сте на път.

Спрете Диета; Започнете живота си с ниски въглехидрати

Освен ако не се занимавате с края на медения месец (ако това се случи), имате една основна работа през първите шест месеца: Конвертирайте яденето с ниско съдържание на въглехидрати от "диета" до "просто начина, по който ядете". Как идвате с тази задача? Има ли спомени, които поддържат храненето ви да работи безпроблемно? Съхраняват ли вашата килер и хладилник с храни с ниско съдържание на въглехидрати? Трябва ли да се справите с хора, които не подкрепят? Вашите ястия са вкусни ? Определете препятствията, които откривате, че правите ежедневна хранене с ниско съдържание на въглехидрати, приятна и безразборна. Предупреждение: може да се включи готвене.

Източници:

Гарднър, Кристофър, Александър Кизанд, София Алхасан и др. "Сравнение между диетите на Аткинс, Зоната, Орниш и LEARN за промяна в теглото и свързаните с тях рискови фактори сред пременопаузалните жени с наднормено тегло". Journal of American Medical Association 297 (9): 969-77.

Kirshenbaum, DS et al. Етапи на промяна в успешния контрол на теглото: Клинично получен модел. Behavior Therapy 23 (4) 623-35 Есен 1992 г.

Маклийн, Хедър М. Модели на диета, свързана със самообслужването при диабет. Soc. Science & Medicine, 32 (6): 689-696. 1991.

Shai, Iris и др. "Отслабване с ниско въглехидратна, средиземноморска или нискомаслена диета". New England Journal of Medicine 359: 229-241.