Знаци и симптоми на недостиг на витамин D

Витамин D е основен мастноразтворим витамин, който тялото ви трябва да регулира абсорбцията на калция. Дефицитът може да доведе до отслабване, крехки кости. Децата, които не получават достатъчно, могат да се окажат с болест, наречена рахит, а възрастните с дефицит на витамин D са с по-голям риск от остеопороза.

Адекватен дневен прием на витамин D е от 200 до 600 международни единици (IU); обаче, някои експерти смятат, че тези цифри трябва да бъдат увеличени.

Три унции сьомга съдържат около 800 IU, чаша мляко има малко над 100 IU, а една порция уморена зърнена закуска обикновено има около 40 IU витамин D.

Симптомите на дефицита на витамин D

Хората с недостиг на витамин D могат да получат костна болка и мускулна слабост, въпреки че симптомите може да са много леки в началото.

Децата, които имат рахит, страдат от меки кости и скелетни деформации. Дефицитът при възрастни ще доведе до остеомалация, което е състояние, което прави костите ви слаби. Вашият доставчик на здравни услуги може да поръча тестове, които измерват нивата на 25-хидрокси витамин D.

Недостатъчните нива на витамин D в кръвта са свързани с различни други здравни състояния като диабет, хипертония, множествена склероза и някои форми на рак. Необходими са обаче повече изследвания, за да се определи дали витамин D може да предотврати или лекува някое от тези заболявания.

Причини за недостиг на витамин D

Не ядете храни, които съдържат витамин D и не получавате достатъчно излагане на слънце, може да доведе до недостиг на витамин D.

Кърмачетата, по-възрастните, домашни и тъмни хора са изложени на по-висок риск от дефицит на витамин D.

Индивидите, които имат проблеми с абсорбцията на мазнини поради заболявания като болестта на Crohn, муковисцидоза, хирургия на стомашен байпас или имат чернодробни или бъбречни заболявания, може да не получат достатъчно количество витамин D от диетата си.

Имате нужда от излагане на слънце, за да направите витамин D, но отнема само 5 до 30 минути излагане на слънце на лицето, ръцете, краката или обратно два пъти седмично без слънцезащитно средство, за да стимулира достатъчно производство на витамин D. Прекаленото излагане на слънце повишава риска от рак на кожата, затова е важно да използвате слънцезащитни продукти и да ограничите употребата на солариуми.

Витамин D не присъства естествено в много храни; маслата риба и особено масло от черен дроб на треска са богати на витамин D. Говеждото черен дроб, яйцата и сиренето също съдържат малки количества. Витамин D се добавя към някои храни като мляко и обогатени зърнени закуски.

Можете ли да получите твърде много витамин D?

Вашето тяло съхранява мастноразтворими витамини като витамин D, но прекомерното излагане на слънце няма да доведе до токсичност на витамин D. Би било трудно да получите прекалено много витамин D от храни - дори обогатени храни - освен ако не консумирате голямо количество масло от черен дроб на треска.

Витамин D е наличен като добавка, която не се предлага на пазара. Но тъй като тялото ви съхранява мастни разтворими витамини за дълго време, приемането на големи количества витамин D може да доведе до токсичност, която причинява гадене, повръщане, загуба на апетит, запек, слабост и загуба на тегло.

Високите нива на витамин D в кръвта също могат да повишат нивата на калций в кръвта, което може да доведе до ментално объркване и нарушения на сърдечния ритъм.

Така че, ако имате някакви здравословни проблеми, важно е да говорите с Вашия лекар преди да приемете добавки от витамин D. И следвайте инструкциите на етикета, освен ако вашият доставчик на здравни грижи ви каже различно.

Източник:

Службата на хранителните добавки Национални институти по здравеопазване. "Документ за хранителните добавки: Витамин Д." Достъп до 29 февруари 2016 г. http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamind/.