Какво да знаете за добавките на витамин Е

Намерено естествено в някои храни, е известно, че витамин Е играе ключова роля в имунната функция и в някои метаболитни процеси. Тъй като витамин Е е антиоксидант, смята се също, че се бори с оксидативния стрес, дължащ се на свободните радикали (химически странични продукти, показали, че увреждат ДНК).

Преглед

Като антиоксидант, добавките на витамин Е често се предлагат като естествено средство за лечение или превенция на различни заболявания, свързани с оксидативен стрес, като сърдечни заболявания, загуба на зрение, свързана с възрастта, болест на Алцхаймер и диабет.

Витамин Е също се прилага локално върху лицето и тялото и е съставка в продуктите за грижа за кожата.

Въпреки че витамин Е се открива естествено в редица храни , някои хора приемат добавката в усилие да повишат нивата на това основно хранително вещество. Хората с болести като чернодробно заболяване или болест на Crohn може да се нуждаят от допълнителен витамин Е, но повечето хора могат да постигнат достатъчен прием само чрез диета.

Ползи

Към днешна дата широкомащабни проучвания върху здравните ефекти на добавките на витамин Е дадоха смесени и често разочароващи резултати. Редица проучвания показват, че витамин Е не предлага значителни ползи за здравето и дори има забележими неблагоприятни ефекти. Например проучванията показват, че витамин Е може да увеличи рака на простатата и колоректалния аденом и да увеличи общата смъртност.

В доклад от 2005 г., публикуван в Annals of Internal Medicine, са разгледани 19 клинични проучвания (с 135,968 участници) върху витамин Е и е установено, че добавките на витамин Е не успяват да намалят риска от сърдечни заболявания или рак.

Нещо повече, авторите на доклада установяват, че членовете на проучването, които са получили плацебо, имат малко по-дълъг живот в сравнение с тези, които приемат високи дози витамин Е (400 IU или по-високи). Някои по-късни анализи показват, че няма ефект на добавяне на витамин Е върху смъртността.

Някои изследвания, от друга страна, предполагат, че добавките на витамин Е и диета, богата на витамин Е-храни (като масло от пшеничен зародиш, бадеми и слънчоглед) може да намали риска от някои заболявания.

Например доклад от 2015 г., публикуван в Общественото здравеопазване, разгледа изследванията, публикувани по-рано, относно връзката между витамин Е и катаракта, свързан с възрастта, и установи, че приемът на витамин Е с храната и допълнителният прием на витамин Е могат да бъдат свързани с намален риск от възрастови катаракта ,

Проучванията също така показват, че витамин Е може да бъде от полза за хора с неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD) и неалкохолен стеатохепатит (NASH). Например, доклад, публикуван в Hepatology през 2015 г., анализира предишни публикувани проучвания за употребата на витамин Е в сравнение с други лечения или плацебо при хора с NASH. Изследователите установяват, че витамин Е подобрява балонната дегенерация и стеатозата върху плацебо.

Форми

Витамин Е се съдържа в капсули (често наричани меки гелчета), таблетки или течна форма. Някои масла са предназначени само за локално приложение, затова е важно внимателно да се четат етикетите.

Два вида добавки на витамин Е са d-алфа-токоферолът (естествената форма) и dl-алфа-токоферолът (синтетичната форма). Хората се нуждаят от повече IU от синтетичен алфа токоферол от хранителни добавки и обогатени храни, за да получат същото количество хранителни вещества, както от естествената форма. Смесени токофероли също са на разположение.

Свързани: Хранителни източници на витамин Е

Течна употреба

Витамин Е широко се казва, че намалява появата на белези и стрии, когато маслото (от нефтопродукти или от гел капсули) се нанася директно върху лицето и кожата. Когато се прилага локално, се казва, че тя спомага за намаляване на белезите чрез хидратиране на кожата, инхибиране на синтезата на колаген и намаляване на възпалението по време на възпалителната фаза на зарастване на рани.

Необходими са допълнителни изследвания, тъй като някои проучвания предполагат, че това може да не помогне за ускоряване на изцелението. Например, изследване, публикувано в Дерматологичната хирургия, установява, че маслото от витамин Е, приложено директно върху кожата, не спомага за подобряване на появата на белези.

Нещо повече, 33 процента от хората, които я използват, са развили общо дразнене на кожата, известно като контактен дерматит.

Странични ефекти

Според НИХ високите дози витамин Е под формата на добавки могат да увеличат риска от сериозни нежелани реакции, като повишен риск от хеморагичен инсулт.

В някои случаи приемането на витамин Е във високи дози може да причини нежелани реакции (включително гадене, повръщане, болки в стомаха и диария). Нещо повече, някои изследвания показват, че добавките на витамин Е могат да доведат до повишен риск от сърдечна недостатъчност и повишена смъртност.

Витамин Е може да намали кръвта и да увеличи риска от кървене. Той може да взаимодейства с лекарства за разреждане на кръвта и добавки, като варфарин, чесън и гинко. Не трябва да се използва в рамките на две седмици след операцията.

Ако сте подложени на химиотерапия или радиотерапия при рак, консултирайте се с вашия онколог, преди да вземете витамин Е.

Изследванията не са открили никакви странични ефекти на витамин Е от храната.

Словото от

Ако обмисляте използването на добавки от витамин Е за профилактика или лечение на всякакъв вид здравословно състояние, консултирайте се с Вашия лекар, за да прецените потенциалните рискове и ползи. Трябва също така да говорите с лекаря си, ако имате симптоми на недостиг на витамин Е (като мускулна слабост, зрителни проблеми и лошо усещане за баланс).

Източници:

> Baumann LS, Spencer J. Ефектите на местния витамин Е върху козметичния вид на белезите. Dermatol Surg. 1999 Apr; 25 (4): 311-5.

> Милър ER 3-ти, Pastor-Barriuso R, Dalal D, Riemersma RA, Appel LJ, Guallar Е. Мета-анализ: високодозовата добавка на витамин Е може да увеличи смъртността от всякаква причина. Ann Intern Med. 2005 4; 142 (1): 37-46.

> Singh S, Khera R, Allen AM, Murad М., Loomba R. Сравнителна ефективност на фармакологичните интервенции за неалкохолен стеатохепатит: Систематичен преглед и мрежов метаанализ. Hepatology. 2015 Nov; 62 (5): 1417-32.

> Zhang Y, Jiang W, Xie Z, Wu W, Zhang D. Витамин Е и риск от свързана с възрастта катаракта: мета-анализ. Обществено здраве Nutr. 2015 окт; 18 (15): 2804-14.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.