Витамин А Изисквания и хранителни източници

Витамин А е член на мастноразтворимото семейство витамини, което също включва витамин D , витамин Е и витамин К.

Важно е за нормално зрение, адекватен растеж и за клетъчно деление и диференциация. Това е от съществено значение за функцията на имунната система, тъй като е необходимо за производството на бели кръвни клетки, които помагат за борба с инфекциите. Вие също се нуждаете от витамин А за здрава кожа и лигавици.

Дефицитът на витамин А рядко се наблюдава в развитите страни, но когато се случи, това може да доведе до зрителни проблеми и загуба на здрава имунна система.

Националната академия на науките, инженерството и медицината, здравеопазването и медицината е определила диетичните референтни количества за витамин А на базата на възраст и пол. Това представлява дневната сума, която се нуждае от средното здравословно лице, така че ако имате някакви медицински проблеми, трябва да говорите с Вашия лекар за вашите изисквания за витамин А.

Диетични референтни количества

Мъжките
1 до 3 години: 300 микрограма еквиваленти на ретиноловата активност (mcg RAE) на ден
4 до 8 години: 400 mcg RAE на ден
9 до 13 години: 600 mcg RAE на ден
14 години: 900 mcg RAE на ден

Женските
1 до 3 години: 300 mcg RAE на ден
4 до 8 години: 400 mcg RAE на ден
9 до 13 години: 600 mcg RAE на ден
14 години: 700 mcg RAE на ден

Витамин А се намира както в растителните, така и в животинските източници.

Предформираният витамин А или ретинол се намира в масло, яйчни жълтъци, риба, черен дроб, месо и пълномаслено мляко.

Растителните източници на витамин А се наричат ​​провитамин А каротеноиди и включват бета-каротин, алфа-каротин и бета-криптоксантин. Вашето тяло приема тези прекурсори и ги преобразува във витамин А, от който се нуждаят клетките ви.

Каротеноидите се намират в тъмнозелени и жълти зеленчуци, както и оранжеви плодове и зеленчуци.

Витамин А добавки

Някои проучвания показват, че хората с определени видове рак имат по-ниски нива на витамин А в кръвта. И тъй като витамин А участва в клетъчната диференциация, някои хора препоръчват да се приемат добавки от витамин А за лечение или профилактика на рака, но няма доказателства за тази препоръка. В случая на цигарени пушачи, приемането на бета-каротен добавки може действително да увеличи риска от рак.

Вие сте по-добре да си витамин А от плодове и зеленчуци и други източници на храна, а не добавки. Вероятно поради всички други полезни съединения.

Но ако приемате добавки от витамин А, бъдете внимателни, особено ако сте бременна. Всъщност жените, които са бременни, не трябва да приемат добавки от витамин А, без да говорят първо на лекар.

Приемането на големи дози от предварително приготвени добавки от витамин А за продължителни периоди от време може да доведе до токсичност на витамин А. Институтът по медицина определя поносими горни нива да бъдат 3000 mcg RAE на ден. Токсичността на витамин А може да доведе до вродени дефекти, чернодробни аномалии и намалена костна минерална плътност, която може да доведе до остеопороза.

Източници:

Национална академия на науките, инженерството и медицината, здравеопазването и медицината. "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение." Достъп до 4 април 2016 г. http://www.nationalacademies.org/hmd/Activities/Nutrition/SummaryDRIs/DRI-Tables.aspx.

Национални институти по здравеопазване. "Витамин А". Достъп на 4 април 2016 г. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/

Национални институти по здравеопазване, Служба за хранителни добавки. "Справка за витамин А за професионалисти, достъпна на 4 април 2016 г. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/.