Кога трябва да пиете повече вода?

Вашето тяло съдържа повече вода от всичко останало, около 60% от общото ви телесно тегло. Водата спомага за регулиране на телесната ви температура, транспортира хранителни вещества и помага за отстраняването на отпадъците. Всеки ден губите вода, когато дишате, изпотявате, уринирате и изтръгвате и че водата трябва да се запълни.

Колко вода Ви е необходима?

Големият въпрос е колко вода трябва да пиете всеки ден? Въпреки че това е прост въпрос, той няма лесен отговор. Това зависи от някои екологични и физически фактори, които могат да се променят всеки ден. Също така, не е само водата, която пиете - около 20% от приема на вода идва от храните, които ядете. Останалите 80% идват от напитки, включително вода, кафе, чай, мляко и всичко течно.

Медицинският институт на Националната академия прегледа годините на научни изследвания за адекватен прием на вода и има следните препоръки:

  • Мъже: 13 чаши (около 10,5 чаши от напитки)
  • Жени: 9 чаши (около 7 чаши от напитки)
  • Бременни жени: 10 чаши (около 8 чаши от напитки)
  • Кърмещи жени: 13 чаши (около 10,5 чаши от напитки)

Как да разберете дали пиете достатъчно вода?

Повечето хора могат да преценят приема на вода, като гледат на цвета на урината. Ако получавате достатъчно вода, урината ви ще бъде бледо жълта и ще урините няколко пъти на ден. Цветът на урината не работи за всички. Приемането на хранителни добавки, съдържащи рибофлавин, ще направи урината ви ярко жълта, а някои лекарства могат да променят цвета на урината ви. И ако имате проблеми с бъбреците или други здравословни проблеми, трябва да говорите с вашия доставчик на здравни услуги за това колко вода да пиете.

1 - Ако сте жадни

Nawarit Rittiyotee / EyeEm / Гети изображения

Жаждата е желанието да пиеш нещо. Тя може да бъде предизвикана от загубата на обем на течността в и около клетките и в кръвта. Жаждата е начинът на тялото ви да каже, че имате нужда от вода, за да избегнете обезводняване.

Жаждата също има поведенчески компонент и може да бъде предизвикана от аромати и аромати, така че само да мислите за любимата си напитка може да ви накара да жадувате. Също така е важно да се отбележи, че възрастните хора често имат проблеми с жаждата механизъм и може да не се чувстват жадни дори когато са дехидратирани.

2 - Ако имате лош дъх и сухота в устата

Има някои неща, които могат да причинят лош дъх като яде лук или чесън. Но друга потенциална причина е липсата на нормално производство на слюнка. Дори леко обезводняване може да намали потока на слюнката, така че ако лошият ви дъх е съпроводен от сухота в устата, може да ви помогне да пиете повече вода през целия ден. Съхранявайте чаша вода до леглото си и за нощно облекчение.

3 - Ако не можеш да мислиш прави

Водата е от съществено значение за функционирането на мозъка. Проучванията показват, че загубата от около 2% от телесната течност може да доведе до намаляване на умствената функция, така че ако имате проблеми с концентрирането, може да е време за прекъсване на водата.

4 - Ако сте физически активни

Повишената активност, като упражнения или физически труд, може да увеличи количеството течност, загубена, когато се потите. Най-добре е да пиете две до три чаши вода преди началото на активността и да пиете около една чаша вода на всеки 15 минути, докато сте активни. Може да се наложи още повече, ако работите или упражнявате при екстремни температури.

5 - Ако сте в гореща зона

Водата е от съществено значение за регулиране на телесната ви температура, така че ако сте навън в горещ ден или сте останали без климатик, ще имате нужда от повече вода, тъй като топлината ви кара да се потите повече. Дори и да не сте активни, прекарването на деня в температурни условия от 90 градуса може да се удвои от изискването за течности. И още повече, ако сте физически активни.

6 - Ако сте на висока височина

Налягането на въздуха се намалява при по-високи височини и в сравнение с това на морското равнище хората, които живеят на 4000 фута, обикновено губят около 8 грама повече течности всеки ден, най-вече поради промени в дишането. Колкото по-високо отивате, толкова по-голям е потенциалът за загуба на течности, така че не забравяйте да донесете допълнителна вода, ако отивате за походи в планините.

7 - Ако имате треска

Ако сте болни от треска, оставянето на себе си дехидратирана няма да помогне и това може да направи треската по-лоша. Отпийте вода или други течности, за да се хидратирате. Също така, вижте Вашия лекар, ако треската продължава повече от два дни или имате други симптоми, които не изчезват.

8 - Ако имате диария

Диарията може да се случи по различни причини, включително инфекции, синдром на раздразнените черва и възпалителни чревни нарушения. Но каквато и да е причината, диарията може да доведе до дехидратация. Пийте допълнителни течности, докато имате диария и след това, за да останете хидратирани.

9 - Ако имате махмурлук

Пиенето на твърде много алкохол ще доведе до махмурлук на следващия ден. Докато една или две алкохолни напитки не трябва да причиняват проблем, пренебрегването може да доведе до дехидратация, възпаление, главоболие и стомашно дразнене. Пийте много вода, докато се възстановявате . И следващия път пийте вода, докато се забавлявате - това може да забави консумацията на алкохол.

10 - Ако сте бременна

Жените, които са бременни, се нуждаят от десет чаши течност всеки ден. Някои жени запазват допълнителни течности по време на бременността си и имат някакво подуване, но това не намалява нуждата от вода. Ако сте бременна, говорете с Вашия лекар за това колко вода Ви е необходима всеки ден.

11 - Ако кърмите

Кърмата е предимно вода, така че ще трябва да пиете допълнително вода, докато кърмите. Институтът по медицина препоръчва на всички кърмещи майки да консумират около 13 чаши течности всеки ден. Не всичко трябва да е вода, защото всички здравословни напитки ще изпълнят нуждата ви от течности.

12 - Какво за кофеина?

Кофеинът е диуретик, което означава, че ви кара да пиете повече, но тялото ви се адаптира към умерен прием на кофеин и количеството вода в чашата ви, или чаят е повече от достатъчно, за да компенсира изгубената течност. Но не е ясно какво ще стане, ако консумирате много кофеин без течността. Вероятно има някакъв потенциал за дехидратация, ако поглъщате енергийни напитки и танцувате цяла нощ, без да пиете допълнително вода.

Източник:

Национална академия на науките, инженерство и медицина, отделение по здравеопазване и медицина. "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение."