Какви са обогатените и обогатени храни?

Когато пазарувам, често виждам думите "обогатен" или "обогатен" върху опаковките на храните. Какво означават тези думи и каква е разликата между двете?

Понякога ще видите тези думи върху преработени храни, често с допълнителни здравни или хранителни претенции. Храните, на които са обозначени обозначенията обогатени или укрепени на етикетите, имат една или повече хранителни вещества, добавени към тях по време на производствения процес.

Честите "добавени хранителни вещества" включват калций, витамин С, калий, желязо, протеини или фибри.

В някои отношения обогатяването и укрепването са подобни, но термините не са наистина взаимозаменяеми. Може да се каже, че обогатяването е форма на укрепление, но укрепването не е същото като обогатяване.

Какви са обогатените храни?

Думата "обогатена" означава, че са добавени хранителни вещества, които заместват тези, които са изчезнали по време на производствения процес. Например, цялата пшеница е богата на витамини и желязо, съдържащи В-комплекс, които живеят във външните части на зърното, което се нарича корпус. Цялата пшеница е питателна и полезна за вас, но повечето хора предпочитат да използват бяло брашно за хляба, сладките и други печени продукти. Така че производителите на храни изглаждат цялата пшеница, като премахват корпусите, създавайки бяло брашно. Разбира се, елиминирането на корпусите също премахва повечето от витамините и желязото от комплексния комплекс, така че те да бъдат добавени обратно в брашното, преди да бъдат опаковани и изпратени до хранителни магазини и ресторанти.

Обогатяването е регулирано, за да защити потребителите. Американската администрация по храните и лекарствата има правила, които производителите на храни трябва да следват, за да могат да претендират за обогатяване. Според FDA храните могат да претендират, че са обогатени, ако "съдържат най-малко 10% повече дневна стойност на това хранително вещество от храна от същия тип, която не е обогатена".

Също така, продуктите могат да бъдат обозначени като обогатени, когато отговарят на определението на FDA за тип храна с наименование, което включва този термин (като обогатен хляб или обогатен ориз). " За нашия пример брашното може да бъде обозначено само като "обогатено брашно", ако съдържа определени количества тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина и желязо.

Какви са обогатените храни?

За обогатените храни има допълнителни хранителни добавки, добавени от производителите на храни, но не и те не са задължително да заменят хранителните вещества, загубени по време на преработката. Всъщност обогатените храни обикновено имат хранителни вещества, които не се срещат естествено в хранителния продукт. Идеята е да се направи храната по-здрава чрез добавяне на допълнително хранене. Това може да бъде полезно за хора, които може да липсват на няколко основни съставки и в по-голям мащаб, укрепването на храните може да помогне да се осигурят хранителни вещества, които са склонни да имат недостиг на храна и много добро за населението. Например, една от първите укрепени храни в Съединените щати беше йодираната сол.

В началото на 19-ти век, гушата (заболяване на щитовидната жлеза) е относително често срещано в области, където йодът е с недостиг на почвата. През 1924 г. някои производители на сол добавят йод към своя продукт, което в кратък срок значително намалява броя на новите случаи на колиби.

Първоначално млякото е обогатено с витамин D през 1933 г., за да се гарантира, че ще се абсорбира достатъчно количество калций. Дефицитът на витамин D може да доведе до рахит при децата и остеопороза при възрастни.

Днес ще намерите калций-обогатен портокалов сок, фитостерол-обогатен маргарин и витамини и минерални обогатени зърнени закуски в местния хранителен магазин. Това са сравнително здравословни храни, но дори храни с боклуци могат да бъдат обогатени с няколко допълнителни хранителни вещества, така че да могат да покажат претенции за обогатяване или обогатяване. Затова не забравяйте да погледнете отвъд претенциите на етикета и да разгледате етикетите Nutrient Facts на гърба или дъното на опаковката, защото укреплението може да бъде отлично нещо, то автоматично не превръща нездравословните храни в здравословна храна.

Източници:

Бишай Д, Налубола Р. "Историята на хранителното укрепване в Съединените щати: нейното значение за настоящите усилия за укрепване в развиващите се страни". Икономическо развитие и културна промяна. Университета на Чикаго Прес, 2002.

> Националната академия. "Диетични референтни количества: Ръководни принципи за етикетиране и укрепване на храненето".

Американската администрация по храните и лекарствата. "Има ли храни, които съдържат добавени хранителни вещества, обозначени като" обогатени "?"