Изисквания на витамин Е и хранителни източници

Витамин Е е член на мастноразтворимото семейство витамини, което също включва витамин D , витамин К и витамин А. Вашето тяло го използва като антиоксидант за предпазване на клетките от увреждане на свободните радикали. Също така е важен компонент на имунната система и помага да се предотврати залепването на тромбоцитите.

Естественият витамин Е съществува в осем различни форми, но алфа- (или α-) токоферолът е единствената форма, която е призната да отговаря на човешките изисквания.

Сурови и печени ядки и семена, растителни масла, житни растения и тъмнозелени листни зеленчуци са добри източници на витамин Е.

Дефицитът е рядък и обикновено се дължи на възпалителни нарушения на храносмилателния тракт, които предотвратяват абсорбцията. Симптомите включват нервни, мускулни и очни проблеми и отслабена имунна система.

Отделът по здравеопазване и медицина на Националните академии за науки, инженерство и медицина е определил хранителните референтни количества за витамин Е на базата на възрастта, но е еднакъв за двата пола. Бременните и кърмещите жени не изискват допълнителен витамин Е.

Тези DRIs представляват това, което е необходимо на средно здравословно лице, така че ако имате някакви здравословни проблеми, трябва да говорите с вашия доставчик на здравни грижи за нуждата ви от витамин Е.

Диетични референтни количества

1 до 3 години: 6 милиграма на ден
4 до 8 години: 7 милиграма на ден
9 до 13 години: 11 милиграма на ден
14 години: 15 милиграма на ден

Витамин Е добавки, когато се използва с други антиоксиданти и цинк, се използва успешно за намаляване на риска от напреднала дегенерация на макулата. Витамин Е добавки може да бъде от полза и за хората с диабет, но са необходими повече изследвания.

Витамин Е добавки също са били препоръчани за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания - най-вероятно поради свойството на "разреждане на кръвта".

Ранните проучвания показват, че жените, които са имали най-нисък прием на витамин Е, са имали най-висок риск от сърдечни заболявания, но клиничните проучвания не показват, че приемането на добавки намалява риска от сърдечни заболявания.

Допълнителният витамин Е е бил известен, за да помогне с когнитивната функция в напреднала възраст - ранните проучвания показват по-малко когнитивен спад в хората, които са яли диети, богати на витамин Е - но по-късно научните изследвания също не показват полза за това.

Така че, докато е необходим витамин Е, тези потенциални ползи за здравето, наблюдавани в тези ранни проучвания, вероятно се дължат на цялостно здравословно хранене и други фактори и не се дължат конкретно на приема на витамин Е.

Можете ли да получите твърде много витамин Е?

Докато хранителните източници на витамин Е не изглеждат проблем, можете да вземете прекалено много от формата на добавката. Прекалените количества могат да причинят проблеми с нормалното съсирване на кръвта и могат да взаимодействат с някои лекарства.

Институтът по медицина определя допустимата горна граница за добавките на витамин Е на 1000 милиграма на ден. Но моля, говорете с Вашия лекар преди да вземете добавки от витамин Е.

Източници:

Национален институт за очни заболявания на Националния институт по здравеопазване "Формулирането на AREDS и свързаната с възрастта макулна дегенерация." http://www.nei.nih.gov/amd/summary.asp.

Национален институт на здравеопазването на диетични добавки. "Справка за витамин Е за здравни специалисти." http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/.

Природни лекарства. "Витамин Е". https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/.

Здравеопазването и медицината на Националните академии на науките, инженерството и медицината. "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение." Http://www.nationalacademies.org/hmd/activities/nutrition/summarydris/dri-tables.aspx.