10 здравословни храни, които имат високо съдържание на витамин Е

1 - Защо се нуждаете от витамин Е

Ивон Дюитенвоорден / Гети изображения

Витамин Е е мастноразтворим витамин, който е от съществено значение за правилната работа на имунната система и предпазва тромбоцитите от съсирване и залепване в стените на кръвоносните съдове. Той може да работи и като антиоксидант, който предотвратява увреждането на клетките поради излагане на свободни радикали.

Средният възрастен се нуждае от 11 милиграма (или 10.4 международни единици) витамин Е всеки ден. Витамин Е добавки, използвани да бъдат популярни, защото хората се надяваха те ще помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и рак. Изследванията обаче не показват полза от приемането на тези добавки и някои потенциални увреждания, ако се приемат в много големи дози. Така че прескочете добавките и да получите витамин Е от храни.

Ето десет здравословни храни, които също са добри източници на витамин Е.

2 - Бадеми

Облечи Ан / Гети изображения

Бадемите са отличен източник на витамин Е, заедно с витамини от В-комплекс, калий, цинк, магнезий, калций и желязо. Една унция (около 23 ядки) има над 7 милиграма витамин Е, което е почти половината от това, от което се нуждаете през целия ден.

3 - Броколи

Брайън Ярвин / Гети изображения

Броколите са натоварени с всички видове хранителни вещества, включително витамини А, К и С, калций и антиоксиданти, и с ниско съдържание на калории. Също така е добър източник на витамин Е - четири копия от броколи съдържат един милиграм.

4 - Рапично масло

Creativ Студио Хайнман / Гети изображения

Каноловото масло е универсално растително масло, което е добър източник на мононенаситени и омега-3 мастни киселини и витамин Е. Една супена лъжица има около 2,5 милиграма витамин Е. Рапично масло е добро за готвене или като основа за салатни превръзки.

5 - Лешници

Култура RM / Диана Милър / Гети изображения

Лешниците, наричани също филета, са здравословни храни, защото са с високо съдържание на минерали като калций и желязо и влакна, както и мононенаситени мазнини. Една унция (около 21 ядки) има над 4 милиграма витамин Е, което е повече от 25% от дневната ви препоръка.

6 - Киви

Максимилиан фонд ООД / Гети изображения

Кивифрутите са с високо съдържание на витамин С, калций, калий и магнезий. Освен това един киви има 1 милиграм витамин Е. Кивифрутите също са добър източник на фибри и сравнително ниско съдържание на калории, така че те са идеални за закуска.

7 - Манго

Том Грил / Гети изображения

Манго е с високо съдържание на витамини А и С, плюс калий и фибри. Една чаша манго парчета също има 1,5 милиграма витамин Е. Нарязани манго са вкусни като част от салата или могат да се използват като съставка в глазурата.

8 - Фъстъчено масло

Светеща кухня / Гети изображения

Фъстъчено масло е добро за вас, защото е високо в магнезий, цинк, протеин и ниацин. Две супени лъжици фъстъчено масло също имат около 3 милиграма витамин Е. Изберете естествено фъстъчено масло, за да избегнете добавянето на захари.

9 - Спанак

Сменемхам / Гети изображения

Спанакът е един от тези суперхрани, който е висок в повечето витамини и минерали, плюс това е чудесен източник на фибри и супер ниско съдържание на калории. Една чаша сварен спанак има почти 4 милиграма витамин Е.

10 - Слънчогледови семена

Луис Бенитес / EyeEm / Гети изображения

Слънчогледовите семена са хранителни вещества гъсти, защото имат високо съдържание на калций, желязо, калий, цинк и фолиева киселина, плюс те имат фибри и мононенаситени мазнини. Една унция слънчогледови семки също има 7 милиграма витамин Е.

11 - Домати

Даниел Анизeвски

Доматите са хранителни, защото са с високо съдържание на витамин С, витамин А, фибри и калий, но са с ниско съдържание на калории. Една чаша нарязан домати също има един милиграм витамин Е. Домати сосове и сокове също са с високо съдържание на витамин Е.

Източници:

Национален институт на здравеопазването на диетични добавки. "Информационен лист за витамин Е за здравни специалисти". Достъп до 28 март 2016 г. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitamineE-HealthProfessional/.

Министерство на земеделието на САЩ, Служба за селскостопански изследвания Национална база данни за хранителните вещества за стандартно издание за референция 28. Достъп до 28 март 2016 г. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search.