Дървеният лист е без глутен? 3-те безопасни типа (плюс някои, които не са наред)

Три вида дрожди са почти винаги безопасни, докато два вида не могат да бъдат

В повечето случаи дрождите са безопасни за диета без глутен:

Има обаче два типа дрожди, които не могат да бъдат без глутен:

Дрождите са едноклетъчен гъбичен организъм, който расте (умножава) върху захари и други въглехидрати. То се е образувало преди стотици милиони години (много преди хората да се появят на Земята) и има около 1500 различни вида. Мая се използва при готвене и за варене бира, и като източник на няколко важни хранителни вещества. Прочетете нататък за повече информация относно статута на дрожди без глутен и къде да намерите безопасни продукти от мая.

Бейкърската мая

Маята е доста важна при печенето. Когато хлебното тесто се издига, това се дължи на това, че маята се умножава и в резултат се получава въглероден диоксид.

Когато маята в хляба произвежда въглероден диоксид, този газ се улавя в тестото и кара хляба да се издигне и да стане по-малък.

Маята, използвана за печене, се нарича "хлебна мая". Можете да закупите ферментационна мая в малки пакети в магазина за хранителни стоки или в по-големи количества. Както се оказа, има само няколко производители на хлебни мая в САЩ.

Ето какво трябва да кажат различните компании за статута на техните мая, които не съдържат глутен:

Пивоварната мая

Дрождите се използват също и за приготвяне на бира, и това е мястото, където глутенът може да се промъкне в това, което се нарича "пивоварна мая". Както бихте могли да съберете от думата "пивовар" в името, пивоварната мая традиционно е била страничен продукт на производството на бира, а конвенционалната бира не е без глутен . Много хора приемат пивоварна мая като хранителна добавка, защото е богат източник на следи от минерали, особено селен и хром .

Пивоварите, които произвеждат бира, обикновено смесват ечемик (или понякога пшеница) с хмел и вода и след това използват пивоварна мая, за да превърнат захарта в зърната в алкохол и въглероден диоксид.

Този процес прави алкохолната и газираната бира.

Пивоварната мая, която е вторичен продукт на този процес, се продава като хранителна добавка. Въпреки това, хората с чувствителност към целиакия или чувствителността към глутен не трябва да се отправят добре от пивоварната мая, произведена по този начин, тъй като тя не е без глутен - тя съдържа достатъчно следи от глутеновите зърна в бирата, за да стане опасна за глутена без диета.

Възможно е да се намери безкислородна пивоварна мая, която се отглежда на захарно цвекло вместо бира. Всъщност, този тип пивоварна мая е предпочитана от някои, тъй като е по-малко горчива от по-типичната пивоварна пивоварна мая. Ето две възможни марки:

Тъй като снабдяването с мая без глутен може да бъде проблем за компаниите, винаги проверявайте етикета, преди да консумирате нов пакет от пивоварни мая, дори ако той изглежда като един и същ продукт, който купувате от години.

Хранителна мая

Хранителните дрожди се отглеждат на меласа от захарно цвекло или тръстикова захар. Смята се, че е по-малко горчива, отколкото дори пивоварната мая на базата на захарно цвекло; вместо това, той има сирене, орехов вкус. Той е с високо съдържание на витамини от вида B, селен и цинк, но за разлика от пивоварната мая той не съдържа хром. Някои хора използват хранителна мая като заместител на сиренето (това е веган) или като заместител на пуканки.

Ето и извадки от хранителни дрожди, които не съдържат глутен:

Дрожден екстракт

Някои храни, като сирене, консервирани супи и солени закуски, използват екстракт от дрожди, за да създадат уникален, остър вкус. Въпреки това екстрактът от дрожди може да не е безопасен за диета без глутен, тъй като може да бъде получена от пивоварна мая.

Всъщност експертният дипетик без глутен Tricia Thompson изпробва няколко проби от маслиновия екстракт, разпространен в Обединеното кралство, използвайки чувствителни тестове за глутен и откри, че съдържа глутен над законовите граници. В Канада, където законите за храните изискват от производителите да декларират ечемика на етикетите на храните, ако това е съставка, някои екстракти от дрожди са изброени като съдържащи ечемик.

Ето защо, Томпсън съветва да не се консумират храни с "екстракт от дрожди" или "автолизиран дрожден екстракт", посочени като съставки, освен ако храните не са означени с "без глутен". Като алтернатива, можете да се свържете с производителя, за да попитате дали екстрактът от мая е произведен от бирата.

Словото от

Както можете да видите, ако сте без глутен, защото имате чувство на цьолиакия или не-целулиатен глутен и искате да вземете дрожди като добавка за хранителните му предимства, имате многобройни възможности за избор при продукти без глутен. В допълнение, не е нужно да се притеснявате за хлебни дрожди или екстракт от дрожди, когато те са изброени като съставка в храни без глутен.

Необходимо е обаче да се отървете от повечето дрожди на пивоварната (с изключение на тези, приготвени от захарно цвекло, като тези в списъка по-горе) и трябва да внимавате с екстракт от дрожди, когато е изброен като съставка в храни, които не са специално етикетирани без глутен.

Трябва да сте наясно, че различните типове дрожди не са взаимозаменяеми. И двете пивоварни дрожди и хранителни дрожди се "деактивират" или се измиват и след това се изсушават с топлина, за да се убиват организмите. Поради това не можете да замените пивоварната мая или хранителната мая за хлебната мая - те няма да направят хляба да се издигне.

> Източници:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.

> Томпсън Т. Актуализиране на състоянието на глутена без екстракт от глутен. Глутен без наблюдение. 29 юли 2014 г.