Витамин А недостатъчност и токсичност Симптоми

Храните, които ядете всеки ден, трябва да осигурят хранителните вещества, от които се нуждаете, за да се развият. Витамин А е едно от тези основни хранителни вещества. Витамин А е необходим за здравето на окото и доброто виждане, редовното клетъчно делене и диференциация и е важна част от нормалното възпроизводство.

Витамин А е мастноразтворим витамин и се намира в много храни, включително растения и храни от животински произход.

Не е много трудно да получите достатъчно витамин А, стига да имате разнообразна и балансирана диета. Има някои ключови разлики между животинските и растителните източници на витамин А.

Ретинол от животински храни

Формата на витамин А, открита в храни от животински произход, се нарича ретинол или предварително формирания витамин А. Ретинолът е най-активната форма на витамин А, но ако се нуждаете от една от другите форми, наречени ретина или ретиноевата киселина, тялото ви вземете ретинола и го превръщайте в един или друг.

Вие ще намерите някои витамин А в повечето храни от животински произход, но най-добрите източници на ретинол са млечни продукти, яйца, черен дроб и обогатени храни .

Витамин А от растения

Формите на витамин А, открити в растенията, се наричат ​​провитамин А каротеноиди. Най-добре познатите от каротеноидите са бета-каротин, алфа-каротин и бета-криптоксантин. Вашето тяло преобразува тези каротеноиди в ретинол, но превръщането на бета-каротин в витамин А е най-ефективно.

Каротеноидите също работят като антиоксиданти, които могат да предпазят тялото ви от увреждане на свободните радикали, така че храненето с богати на каротенои храни е важно за доброто цялостно здраве.

Най-добрите източници на каротеноиди са ярко оцветени и тъмно зелени зеленчуци, включително моркови, спанак, череша, чушки, скуош и кале , както и плодове като кайсии, папая и манго.

Симптоми на недостига

Дефицитът на витамин А, дължащ се на лоша диета, е рядък в развитите страни и е по-вероятно да бъде резултат от възпалителни заболявания, които увреждат храносмилателния тракт и предотвратяват абсорбцията, като болестта на Crohn и целяка. Алкохолизмът, недостигът на цинк и панкреатичните заболявания също могат да повлияят на количеството витамин А в организма.

Не е вероятно типичен човек да се наложи да се справи с дефицит на витамин А, защото се намира в толкова много храни и дори човек, който яде по-малко от здравословно хранене, все пак вероятно ще получи много витамин А. Все пак, да получите достатъчно витамин А за дълги периоди от време може да завърши с нощна слепота, което е намалена способност да се вижда в слаба светлина. Друг симптом на недостиг е намалената функция на имунната система, което означава, че тялото ви ще има затруднения в борбата с инфекциите.

Ако имате симптоми като например неприятности, когато виждате тъмнината, трябва да видите доставчик на здравни услуги, който може да нареди кръвни тестове, за да определи дали недостатък на витамин А е проблемът или ако има други причини.

Можете ли да получите твърде много?

Можете да получите прекалено много витамин А, ако не сте внимателни, защото тъй като това е мастноразтворим витамин , тялото ви може да го съхранява дълго време в мазнините ви.

Не е вероятно да получите твърде много витамин А от храните, които ядете, но приемането на витамин А като добавка може да причини проблеми.

Тъй като витамин А се намира естествено в много храни, допълнителният витамин А рядко се нуждае и всъщност може да бъде опасен. Допустимата горна граница на витамин А при възрастни при 10 000 микрограма. Консумирането на огромни количества добавки от витамин А може да доведе до главоболие, световъртеж, гадене, повръщане и зрителни проблеми.

Хипервитаминоза А е състояние, което се случва, когато тялото Ви изгражда прекалено много витамин А с течение на времето и може да доведе до проблеми с черния дроб, отслабени кости и дефекти в раждането.

Каротеноидите се продават като хранителни добавки с идеята, че те ще функционират като антиоксиданти и те се считат за по-безопасни от предварително приготвените добавки на витамин А, тъй като тялото ще забави превръщането от каротеноид в витамин А, докато тялото се запълва.

Въпреки това, големи дози каротеноиди ще дадат на кожата си оранжев цвят. Изследванията показват смесени резултати относно безопасността и ефикасността на каротеноидните добавки, затова вероятно е най-добре да получите каротеноидите си от здравословна диета, вместо да приемате хранителни добавки.

> Източници:

> Ръководство за професионална версия на Merck Manual. "Витамин А".

> Службата за хранителни добавки, Национални здравни институти. "Документ за хранителните добавки: Витамин А и каротиноиди."