Трябва ли да приемате витамин D2 или витамин D3?

Ако трябва да получите добавки от витамин D, може да видите две опции на рафтовете: D2 и D3. Това са двете форми на витамин D. Ако трябва да избирам добавка от витамин D, бих се облегнал на D3, но може и да няма значение - в края на краищата, D2 се използва от много години.

Витамин D функционира като хормон, който помага на тялото ви да абсорбира и използва калций и да регулира количеството калций в кръвта ви.

Ако не получите достатъчно витамин D, ще увеличите риска от остеопороза или други костно-отслабващи заболявания като остеомалация и остеопения. Витамин D е от съществено значение и за здрава имунна система и нормална нервна и мускулна функция.

Малко малко биохимия на витамин D

Холекалциферол (това е D3) е формата на витамин D, открит при животни. Когато кожата ви е изложена на UVB лъчи на слънчева светлина, тялото ви превръща нещо, наречено 7-дехидрохолестерол, чрез серия от биохимични стъпки към холекалциферол. След това чрез друга стъпка холекалциферолът се превръща в калцифедиол, който също се нарича 25-хидроксивитамин D3 и е формата, която лабораторията измерва, когато Вашият лекар разпореди тест за витамин D.

Накрая, вашето тяло превръща калцифедиол в активна форма на витамин D (този, който върши работата), наречен калцитриол.

Растенията преминават през подобен процес, но вместо холекалциферол, растенията имат ергокалциферол (D2).

Холекалциферолът и ергокалциферолът са много сходни химически и в края на 20-те години на 20-ти век е установено, че ергокалциферолът е полезен за лечение на рахит при деца. В продължение на десетилетия ергокалциферолът е приет като допълнителна форма на витамин D.

През 80-те и 90-те години учените предполагат, че животинската форма D3 е по-полезна за повишаване на нивата на витамин D3 в кръвта (25-хидроксивитамин D3).

Оттогава още две проучвания не установяват разлика между двете форми, а трета откриват по-бързо увеличение с добавки от D3, но изследователите не са ясни, ако се промениха терапевтично.

Защо проучванията имат толкова различни резултати? Много от факторите могат да засегнат научните изследвания от този тип. Едно проучване е направено през лятото, така че излагането на слънце може да е объркало резултатите. А може би диетата и употребата на хранителни добавки могат да променят нещата. Плюс коя е най-добрата група хора да учат? Пациенти с остеопороза? Заболяване на бъбреците? Здрави хора, които може би са малко по-ниски от витамин D? По-стари хора? Млади хора? Мъжете? Дами? Изследванията могат да бъдат трудни, защото констатациите за една група хора са еднакви за друга.

Сигурен съм, че ще бъдат направени повече изследвания за разликите между D2 и D3. Но междувременно, ако сте загрижени за нивата Ви на витамин D , най-добре е да отидете на доставчик на здравни услуги, за да проверите нивото на витамин D в кръвта. Ако те са ниски, можете да приемате всяка от витамин D и след няколко седмици отново да проверите кръвта си, за да видите дали добавките работят.

Винаги следвайте указанията на етикета за приемане на добавки от витамин D, освен ако вашият доставчик на здравни грижи ви каже различно.

Източници:

Armas LA, Hollis BW, Heaney RP. "Витамин D2 е много по-малко ефективен от витамин D3 при хората". J Clin Endocrinol Metab. 2004 Nov; 89 (11): 5387-91.

Glendenning P, Chew GT, Seymour HM, Gillet MJ, Goldswain PR, Inderjeeth CA, Vasikaran SD, Taranto М, Musk AA, Fraser WD. "Нивата на 25-хидроксивитамин D в серума при пациенти с недостатъчна витамин D-фрактура на бедрената кост след допълване с ергокалциферол и холекалциферол". Костен. 2009 Nov; 45 (5): 870-5.

Холик МФ, Бианкузц РМ, Чен TC, Клайн ЕК, Млад А, Бибулд Д, Рейц R, Саламех В, Амери А, Танденбаум АД. "Витамин D2 е толкова ефективен, колкото витамин D3 за поддържане на циркулиращите концентрации на 25-хидроксивитамин D". J Clin Endocrinol Metab. 2008 Mar; 93 (3): 677-81.

NIH служба на хранителните добавки. "Документ за хранителните добавки: Витамин D."