Топ 10 храни с високо съдържание на витамин А

1 - Защо ви е необходима витамин А

Джордж Копък / Фотолибриране / Гети изображения

Витамин А е един от мастноразтворимите витамини, заедно с витамините D, E и K. Това е необходимо за функцията на имунната система, нормалното виждане, възпроизводството и клетъчния растеж. Според Института по медицина мъжете се нуждаят от около 900 микрограма, а жените се нуждаят от около 700 микрограма на ден.

Въпреки че можете да приемате витамин А добавки, по-добре е да получите този основен витамин от храните, които ядете. Превъртете през слайдшоуто, за да видите най-добрите ми десет вида за витамин А.

2 - Сладки картофи

Джулия Мъри / EyeEm / Гети изображения

Сладки картофи, защото те са високо в толкова много хранителни вещества и толкова вкусни. Един среден сладък картоф има около 900 микрограма витамин А, плюс много витамин С, желязо, калий и фибри.

3 - Спанак сготвен

Сменемхам / Гети изображения

Тъмно зелените листни зеленчуци са с високо съдържание на витамин А, спанакът е с високо съдържание на витамин К и повечето минерали, включително калций и магнезий. Той също така е с ниско съдържание на калории, така че прави много здравословна страна. Една чаша сварен спанак има 943 микрограма витамин А, така че е достатъчно за цял ден.

4 - Скуош на бутер

Зсузана Бекефи / момент / Гети изображения

Зимни скуош като група са с високо съдържание на витамин А, но butternut squash съдържа най-много. Също така има високо съдържание на калий, калций и витамин С. Но няма твърде много калории. Една чаша куба сготвена скуош има 82 калории.

5 - Моркови

ХенрикСьоренсън / DigitalVision / Гети изображения

Морковите са добре известни, че са с високо съдържание на витамин А. Всъщност един единствен среден карток има 509 микрограма витамин А. Морковите също са с високо съдържание на калций, калий и витамин К. Суровите моркови вървят добре с малко легло или хумус, но те също са добри в салатите. Варени моркови също са вкусни.

6 - Пъпеш

Йозеф Мойхла / Е + / Гети изображения

Пъпешът е с високо съдържание на витамин А и прави моя списък, защото е толкова универсален. Тя е идеална за плодови салати през лятото или само за себе си. Една чаша кубчета от пъпеш има 270 микрограма витамин А. Тя също е с високо съдържание на витамин С и калий, а също и добър източник на магнезий.

7 - Червени пиперки

Луис Диас Девеса / Момент / Гети изображения

Червените пиперки (или сладки пиперки) са питателни и ароматни. Един пипер има само 37 калории и 187 микрограма витамин А (и повече от един ден на стойност витамин С. Те придават красив червен цвят на салати и странични ястия.

8 - Мангос

NM / EyeEm / Гети изображения

Едно манго съдържа 181 микрограма витамин А и повече от един ден витамин С и здравословна доза витамин К. Мангото също са чудесен плод за успокояващи съставки.

9 - Черноокият грах

Teerapat Seedafong / EyeEm / Гети изображения

Черноокият грах няма толкова витамин А, колкото тъмнозелените, оранжевите и червените зеленчуци и плодове, но една чаша има около 60 микрограма. Също така има много фибри, протеини и сравнително количество витамин К, всичко това за около 160 калории. Бобовите растения са здравословна алтернатива на червеното месо, дори и да не сте вегетарианец.

10 - Кайсии

Westend61 / Гети изображения

Кайсиите са с високо съдържание на витамин А и калий, но с ниско съдържание на калории. Една чаша кайсия резени има 158 микрограма витамин А, 79 калории и над 3 грама фибри. Кайсия прави добра закуска само сама или с шепа ядки.

11 - Сготвена броколи

Адам Гол / Каяимадж / Гети изображения

Броколите са още една от тези храни, които са натоварени с толкова много витамини, минерали и фибри. Една чаша сварени и нарязани броколи има около 120 микрограма витамин А и само 54 калории.

Източници:

Институт по медицина на Националните академии. "Диетични референтни количества: витамини". Http://iom.nationalacademies.org/Reports/2001/Dietary-Reference-присъединителни-за-витамин-А-витамин-К-Арсенски-Борън-Хром-Копър-Иодин-Ирон-Манган-Молбденум- Никел- Силикон -Vanadium-and-Zinc.aspx.

Национален институт на здравеопазването на диетични добавки. "Справка за витамин А за здравните специалисти". https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitamineA-HealthProfessional.

Министерство на земеделието на САЩ, Служба за проучване на селското стопанство Национална база данни за хранителните вещества за стандартно издание за референции 28. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search.