Витамин К Ползи и приложения

Какво трябва да знаете за витамин К

Витамин К е хранително вещество, което е необходимо за съсирването на кръвта. Намерено в редица зеленчуци, витамин К се предлага под формата на добавка или като крем. Освен това, витамин К се получава от бактериите, облизващи стомашно-чревния тракт.

Употреба на витамин К

Витамин К обикновено се използва за лечение на проблеми с кръвосъсирването и дефицит на витамин К. В алтернативната медицина добавките на витамин К също се считат за стимулиране на образуването на кости и предпазват от костни заболявания като остеопороза.

В допълнение, някои хора приемат витамин К за облекчаване на сърбеж, причинен от билиарна цироза (заболяване на черния дроб).

Предимства на витамин К

Все още няма достатъчно научни данни, които да подкрепят употребата на витамин К за каквото и да е заболяване, освен недостиг на витамин К и определени проблеми с кървенето или съсирването на кръвта, според Националните институти по здравеопазване (NIH).

Някои изследвания обаче показват, че витамин К показва обещание за превенция или лечение на други здравословни проблеми. Ето някои основни констатации:

1) Здравето на костите

Витамин К може да подобри здравето на костите, според проучване от 2001 г., публикувано в "Хранене". Определяйки размера на наличните данни за витамин К и здравето на костите, авторите на прегледа установиха, че витамин К може да увеличи костната минерална плътност и да намали честотата на фрактури при хора с остеопороза. Авторите отбелязват, че витамин К може да бъде особено ефективен, когато се комбинира с витамин D , хранителен елемент, за който е известно, че играе важна роля в костния метаболизъм.

2) сърдечна болест

Предварителните данни от проучвания на животни показват, че витамин К може да предпази от атеросклероза (втвърдяване на артериите). Въпреки това, в доклад от текущото становище за липидологията от 2008 г., учените предупреждават, че изследванията на витамин К1 и сърдечните заболявания, базирани на човешкия организъм, са довели до смесени резултати.

Храни, богати на витамин К

Листните зелени зеленчуци са основен източник на витамин К. Всъщност храненето само с една порция (половин чаша) на някоя от следните храни осигурява повече от два пъти дневно изискване за витамин К:

Кълнове от Брюксел, броколи и римска салата са богати и на витамин К.

Форми на витамин К

Витамин К1 (известен също като филоквинон) е естествената форма на витамин К, открит в растенията. Въпреки това, фитонадионът (синтетичната версия на филохинона) обикновено се нарича "витамин К1" на етикетите на добавките. Витамин К се предлага и в други форми, включително витамин К2 (менахинон) и витамин К3 (менафтон или менадион).

Според NIH витамин К1 е по-малко токсичен, по-бързо действащ, по-силен и по-ефективен при определени условия, отколкото други форми на витамин К. Все пак някои изследвания показват, че приема на витамин К2 може да предложи определени ползи за здравето, срещу сърдечни заболявания.

В момента Американската администрация по храните и лекарствата забранява продажбата на витамин К3 в хранителни добавки. Инжектираният витамин К3 понякога се използва при медицинско лечение, но има доказателства, че тези инжекционни формули могат да причинят алергични реакции и токсични ефекти.

Витамин К е широко разпространен в кремове, за които се смята, че лекуват различни кожни състояния. Поддръжниците твърдят, че прилагането на крем от витамин К върху кожата може да премахне разширените вени, тъмните кръгове под очите, натъртвания, белези и стрии, както и да третират розацеята и да ускорят изцелението на рани и изгаряния. В повечето случаи кремовете от витамин К съдържат и други природни вещества (като растителни екстракти и растителни масла).

дефицит

Много рядко състояние, недостиг на витамин К възниква, когато тялото не може правилно да абсорбира витамин К от чревния тракт. Този проблем може да бъде причинен от някои заболявания (включително кистозна фиброза, колаиаеви заболявания и болестта на Crohn), продължителна употреба на антибиотици или лекарства за разреждане на кръвта или лечение с хемодиализа.

Признаците и симптомите на недостиг на витамин К включват прекомерно кървене и синини.

Уговорки

Приемането на високи количества витамин К може да е вредно за бременни и кърмещи жени, пациенти, лекувани с диализа поради бъбречно заболяване и хора с проблеми със съсирването, причинени от тежко чернодробно заболяване. В допълнение, витамин К може да взаимодейства с някои добавки (включително коензим Q10, витамин Е ). Можете да получите допълнителни съвети за използването на добавки тук.

Използване на витамин К за здраве

Докато витамин К може да помогне с някои здравословни проблеми, самолечение на състояние с витамин К и избягване на стандартни грижи може да има сериозни последици за здравето. Преди да започнете да използвате витамин К, говорете с Вашия лекар, за да определите безопасна и ефективна доза. Самостоятелно лечение на състояние и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

> Източници

> Американското сдружение за рака. "Витамин К". Октомври 2010 г.

> Erkkilä AT, Booth SL. "Поемане на витамин К и атеросклероза." Curr Opin Lipidol. 2008 Feb 19 (1): 39-42.

> Gast GC, de Roos NM, Sluijs I, Bots ML, Beulens JW, Geleijnse JM, Witteman JC, Grobbee DE, Peeters PH, van der Schouw YT. "Високият прием на менахинон намалява честотата на коронарната сърдечна болест." Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Sep 19 (7): 504-10.

> Geleijnse JM, Vermeer С, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman А, Witteman JC. "Диетичният прием на менахинон е свързан със понижен риск от коронарна сърдечна болест: проучването в Ротердам". J Nutr. 2004 Nov; 134 (11): 3100-5.

> Национални институти по здравеопазване. "Витамин К: Медицинска енциклопедия MedlinePlus". Май 2011 г.

> Национални институти по здравеопазване. "Витамин К: добавки MedlinePlus". Април 2011 г.

> Национални здравни институти: Служба за хранителни добавки. " Важна информация, която трябва да знаете, когато приемате кумадин и витамин К ". Последно достъпно май 2011 г.

> Вебер П. "Витамин К и здравето на костите." Хранене. 2001 Oct; 17 (10): 880-7.