Добри въглехидрати срещу лоши въглехидрати

Практическо ръководство за въглехидрати и фитнес

Има ли добри въглехидрати и лоши въглехидрати? Отговорът е квалифициран да. Комплексните въглехидрати обикновено се наричат ​​добри въглехидрати и прости въглехидрати като лоши въглехидрати. Добрата история на лошите въглехидрати с въглехидрати не е толкова проста, но разбирането на разликите между добрите въглехидрати и лошите въглехидрати ще ви помогне да направите здравословна диета и фитнес избори.

В идеалния случай въглехидратите са основата на здравословното хранене.

Тези от нас, които се интересуват от физически упражнения и фитнес, трябва да имат поне някои познания по отношение на въглехидратите, защото те са нашата мозъчна и тяло енергийна храна.

Телата ни разграждат въглехидратите в захар и след това изгарят захарта като гориво за нашия мозък и тяло. Някои хора се страхуват от въглехидрати, защото мислят, че захарта автоматично означава натрупване на тегло , промени в настроението и всичко лошо. Но фактът е, че вашият мозък и тялото трябва да имат постоянна доставка глюкоза, формата на захарта, че тялото разгражда въглехидратите до.

Комплексни въглехидрати

Комплексните въглехидрати са "добрите въглехидрати". Примерите за сложни въглехидрати са цели зърна, нишестени зеленчуци и боб. Те имат сложни молекули, които се разпадат бавно, като осигуряват постоянна доставка на захар в кръвния поток. Когато захарта се доставя постепенно в клетките, тя може да я изгори за енергия и енергийните ни нива и настроения да останат стабилни. Гликемичният индекс е мярката колко бързо и колко храна повишава нивата на кръвната захар.

Прости въглехидрати срещу лоши въглехидрати

Простите въглехидрати са направени от прости молекули, които са лесни за разграждане на тялото и бързо доставя захар в кръвта. Лошите въглехидрати са в простата категория въглехидрати. Бялата захар и храни на базата на бяло брашно са примери за прости въглехидрати.

Те разрушават бързо, причинявайки бързо скок на кръвната захар. Това е мястото, където можете да получите бърза енергия, а след това голяма капка - и вашето настроение върви заедно с него. Освен това, когато твърде много захар наводнява цялата система наведнъж, тялото ви не може да използва всичко за енергия и го превръща в ... познае какво? Дебел. Да, тялото ви в крайна сметка преобразува излишната захар в гликоген и след това в мазнина за съхранение. И още по-лошо, непрекъснато поглъщането на клетките с високи нива на захар се свързва с болести, свързани с кръвната захар като хипогликемия, диабет и инсулинова резистентност.

Не всички прости въглехидрати са "лоши" лоши въглехидрати. Някои, като плодовете, са прости, питателни въглехидрати. Пресните плодове ни дават ензими, витамини, минерали и фибри . Млечните продукти също предлагат важни хранителни ползи като протеини , витамини и мазнини . Въпросът е да се признае, че тези прости въглехидрати, които не са толкова "лоши", все още са бързи захари, които не поддържат нашата енергия по същия начин, по който се справят сложните въглехидрати.

Добрите въглехидрати са зле

Едно от объркващите неща за въглехидратите е разликата между цели и рафинирани храни. Цели зърна са добър пример. Когато зърното е рафинирано, хранителните вещества и влакната са били взети от него, което го прави бързо да смила и по-малко питателна.

Нека да разгледаме произвеждането на брашно от бяло брашно: цялото пшенично ядро ​​с всичките му части включва триците, ендоспермата и зародиша. Триците ни дават фибри, които имат много полезни за храносмилането средства, включително забавяне на разграждането на храната и усвояването на мазнините. И кълняемостта е частта, която има най-много хранителни вещества. Но когато цялата пшеница е рафинирана, за да направи бяло брашно, триците и кълновете се отстраняват, оставяйки само по-малкото хранителен ендосперм.

Процесът на рафиниране се прилага и за други хранителни цели зърна като царевица и ориз. Много от нас изпитват само тези бивши хранителни цели зърна, когато се превръщат в рафинирано брашно и се използват за производството на преработени храни като закуски, закуски, хляб, тортила, бял ориз и нездравословна храна.

Тези денатурирани въглехидрати вероятно няма да ви помогнат да поддържате енергията си.

Така че наистина лошите въглехидрати са тези, които предлагат малко в начина на хранене и изпомпват много прости енергийно-дестабилизиращи захари в тялото. Примери за лоши, лоши въглехидрати са тези, приготвени с рафинирана захар и рафинирано брашно като бонбони, торта, кифлички и бял хляб - без хранителни вещества и без постоянна енергия.

Вземете добра въглеродна енергия

Любимият ми образ за усвояване на въглехидрати е да мисля за лагерен огън. Комплексните въглехидрати са като добри трупи. Те се хващат лесно и изгарят постоянно от дълго време. Лошите, прости въглехидрати са като сухата търг. Когато ги поставим в храносмилателния си огън, те бързо се възпламенят и след това изгарят, оставяйки ни малко, за да бягат.

Една балансирана диета включва въглехидрати с акцент върху комплекса, заедно със здравословни мазнини и протеини . Тези от нас, които искат да бъдат здрави, да се оформят и да останат там, трябва да се възползват от всичките три групи храни.

Източници:

> Хаас, Елсън. Останете здрави с храненето.
Холфорд, Патрик. Новата оптимална Библия за хранене. Crossing Press; 2005 година.
Майо клиника. Пълнозърнести храни: Свежи възможности за здравословна диета,
> MyPyramid.gov. - Вътре в пирамидата.