Защо ГМО храни не са лоши за вашето здраве

Думите "генетично модифицирани" или "генетично модифицирани" може да звучат страшно, но наистина има огромен потенциал за спасяване на живота и подобряване на здравето чрез извършване на тези промени на растенията, които осигуряват храни, които ядем всеки ден.

Генетично проектирани храни (наричани още генетично модифицирани организми или ГМО) не са лоши за вашето здраве. Разбирам, че много хора са обезпокоени от безопасността на генетично модифицираните организми, но всъщност те са били наоколо дълго време и те са силно проучени.

Според Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) най-малко 81% соя и 40% царевица, произведена в САЩ, са генетично модифицирани. Вероятно сте консумирали храни за ГМО дълго време.

Много като редовно развъждане, но по-бързо

Хората правят това за своите храни естествено в продължение на много години. Старомодният начин за генетично модифициране на хранителни култури е кръстосаните растения, които показват характеристиките, които фермерът иска да подобри. През няколко сезона, предпочитаните черти ще станат по-очевидни. За съжаление, този тип модификация е бавен и донякъде ограничен процес.

Генетично инженерните хранителни култури преминават на няколко крачки от старомодния процес на кръстосване. Растенията могат да бъдат генетично модифицирани, така че да са по-устойчиви на вредители или да се променят по такъв начин, че културните растения да са устойчиви на плевели. Това означава, че за растенията трябва да се използват по-силни плевели.

Генетичното инженерство не се ограничава до улесняване на растежа на растенията. Растенията могат да бъдат модифицирани, за да се подобри тяхното съдържание на хранителни вещества или да се повиши тяхната безопасност.

Например, някои растения, които обикновено съдържат значителни количества калций, могат да бъдат генетично модифицирани, за да намалят броя на оксалатите, които също произвеждат.

Оксалатите обикновено свързват част от калций и го правят недостъпна за абсорбиране в тялото. Тази модификация за намаляване на оксалат би позволила поемането на повече калций.

Друга възможност може да бъде модифицирането на фъстъците, така че техните протеини да са по-малко алергични; тази промяна може потенциално да спаси живота на хората, които страдат от тази опасна алергия. Разбира се, би било трудно (и страшно) да тества това по време на развитието.

ГМО просто не са толкова страшни

Идеята за генетично модифицирани храни прави някои хора нервни. Бързо търсене в интернет ще доведе до сайтове от различни групи, които са загрижени за безопасността на отглеждането и храненето на генетично модифицирани храни.

Някои области на загриженост са:

Генетично проектирани растения са проучени за безопасност преди семената да бъдат предоставени на земеделските производители. Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA), FDA и Агенцията за опазване на околната среда (СИП) участват в регулирането на генетично модифицираните растения, включително въздействието им върху здравето на растенията, околната среда и безопасността на храните.

Източници:

Dodo HW, Konan KN, Chen FC, Egnin M, Viquez OM. "Стимулиране на алергията с фъстъци чрез генно инженерство: заглушаването на имунодоминантния алерген Ara h 2 води до значително намаляване и намаляване на алергенността при фъстъците." Plant Biotechnol J. 2007 Sep 3. Достъп до 4 април 2016 г. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-7652.2007.00292.x/abstract.

Morris J, Nakata PA, McConn М, Brock А, Hirschi KD. "Повишена калциева бионаличност при мишки, хранени с генетично модифицирани растения без калциев оксалат." Plant Mol Biol. 2007 Jul; 64 (5): 613-8. Достъп до 4 април 2016 г. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11103-007-9180-9.

Световна здравна организация. "Често задавани въпроси за генетично модифицирани храни". Достъп на 4 април 2016 г. http://www.who.int/foodsafety/areas_work/food-technology/faq-genetically-modified-food/en/.