Предимствата на Саша Инчи

Суперхранително семе, натоварено с протеини и омега-3

Sacha inchi ( Plukenetia volubilis ) е растение, което произвежда големи, годни за консумация семена, богати на омега-3 мастни киселини и протеини. Роден в Перу, sacha inchi също е известен като sacha фъстък, джунгъл фъстък или инк фъстък. Зърнените гъсти семена често се консумират леко препечени и цели и можете да ги намерите в прахообразни протеини и зърнени храни или да ги превърнете в масла за готвене и хранителни добавки.

Маслото Sacha inchi често се предлага като богат източник на витамин Е и алфа-линоленова киселина - растителен омега-3 мастна киселина, намираща се в подобни нива в лененото масло.

Защо хората използват Sacha Inchi?

Саша инките има вкус и може да се яде като лека закуска или да се прибави към различни ястия. С високи нива на омега-3 и протеини, те често се консумират от хора на вегетарианска или веганска диета.

Често продаван като "суперхрана", sacha inchi се казва, че предлага разнообразни ползи за здравето. Някои поддръжници предполагат, че консумирането на sacha inchi може да помогне за намаляване на излишната коремна мазнина и да насърчи загуба на тегло . В допълнение, sacha inchi се твърди, че се бори с депресията, намалява нивата на холестерола, предотвратява сърдечните заболявания и подпомага лечението на диабета.

Приложено локално, маслото се използва за овлажняване на кожата и косата в лицето, крем за лице или масло за коса.

Изследванията върху Саша Инчи: може ли наистина да помогне?

Независимо от дългата си история на употреба, sacha inchi е фокусът на много малко научни изследвания.

Ето един поглед върху наличните изследвания за потенциалните ползи за здравето:

1) Висок холестерол

Предварителните изследвания показват, че sacha inchi може да бъде от полза за хората с повишени нива на холестерола. За пилотно проучване, публикувано в перуанското списание Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública през 2011 г., изследователите назначиха 24 души с висок холестерол на четири месеца лечение с различни дози sacha inchi oil.

Въпреки че резултатите показват, че sacha inchi oil има положително въздействие върху нивата на холестерола, авторите на изследването отбелязват, че трябва да се извършат повече изследвания, за да се оцени ефикасността и безопасността на sacha inchi.

2) Отслабване

Изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry през 2002 г., установява, че sacha inchi е необичайно високо в триптофан, аминокиселина, необходима за производството на серотонин (химикал на нервната система, участващ в регулирането на апетита). Теоретично, sacha inchi може да спомогне за насърчаване на загубата на тегло чрез увеличаване на производството на серотонин и в резултат на това да запази апетита под контрол и да намали приема на храна. Понастоящем обаче липсват клинични изпитвания за употребата на sacha inchi и неговата ефективност като помощ за отслабване.

Какво да знаете, преди да го опитате

Напълно достъпен за покупка онлайн, sacha inchi може да се намери в много магазини за натурални храни.

Докато sacha inchi обикновено се счита за безопасна за повечето хора, когато се консумират в малки количества като храна, малко се знае за ефектите от редовното или дългосрочното потребление на sacha inchi под формата на добавка.

Алергичните реакции към sachi inchi са известни. Въпреки че маслото на Sacha inchi може да доведе до гадене и по-висок HDL холестерол.

Ако sacha inchi повиши нивата на серотонин в организма, той може да взаимодейства с добавки или лекарства, като антидепресанти, които също повишават серотонина и повишават риска от серотонинов синдром (рядко, но сериозно състояние).

Направи си сам

Въпреки че е прекалено рано да се препоръча sacha inchi като лечение за всяко здравословно състояние, възможно е яденето на sacha inchi семена или масло като част от балансирана диета може да помогне за подобряване на цялостното здраве.

Докато sacha inchi може да ви помогне да увеличите приема на омега-3 мастни киселини, други храни (като ленено семе и мазни риби като сьомга, риба тон, сардини и херинга) също могат да ви помогнат да напълнете омега-3.

Източници:

Fanali С, Dugo L, Cacciola F, et al. Химическа характеристика на масло Sacha Inchi (Plukenetia volubilis L.). J Agric Food Chem. 2011 декември 28; 59 (24): 13043-9.

Garmendia F, Pando R, Ronceros G. Ефект на масло от sacha inchi (plukenetia volúbilis l) върху липидния профил на пациенти с хиперлипопротеинемия. Rev Перу Мед Екс Salud Publica. 2011 Dec; 28 (4): 628-32.

> Gonzales GF, Gonzales В. Рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване относно приемливостта, безопасността и ефикасността на пероралното приложение на sacha inchi oil (Plukenetia volubilis L.) при възрастни хора. Food Chem Toxicol. 2014 Mar; 65: 168-76.

> Sathe SK, Hamaker BR, Sze-Tao KW, Venkatachalam М. Изолиране, пречистване и биохимично характеризиране на нов водоразтворим протеин от Inca фъстъци (Plukenetia volubilis L.). J Agric Food Chem. 2002 Aug 14; 50 (17): 4906-8.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.