Как изчистването на азот защитава и съхранява храните

Американците консумират много обработени храни всеки ден. Те са удобни и лесни за транспортиране и съхранение. Преработените храни изискват много защита, от преработвателното предприятие до магазина за хранителни стоки и кухнята. Освен това може да се наложи да ги съхранявате известно време, преди да ги използвате.

Сухите храни обикновено се опаковат в чанти и кутии. Ключът към дългосрочното съхранение е премахването на кислорода от контейнерите, тъй като излагането на кислород води до влошаване на храната.

Мазнините ще изчезнат, ще настъпи обезцветяване на храната, а продуктът ще се развали и ще се разпадне. Има два начина да се постигне това - вакуумна опаковка или зачервяване на азот.

Вакуумна опаковка

Първата стъпка във вакуумиращите опаковки е да вкарате храната в торба. След това торбата се свързва с вакуум и въздухът се отстранява, което, разбира се, отнема кислорода заедно с него. Торбата е запечатана и продуктът е готов за етикетиране и изпращане.

Редовната вакуумна опаковка работи добре за здрави твърди храни, като говеждо дрънчене и прясно месо, но не работи добре за храни, които са деликатни, като закуски и бисквити. Тези храни се нуждаят от защита по време на транспортирането, за да не бъдат смачкани или счупени. Храни като кафе на зърна, които имат много повърхностна площ и не могат да се изсипят надолу в една безвъздушна бучка, може да се нуждаят от нещо повече от вакуумна опаковка.

Азотно зачервяване

Когато взимате чанта с леки закуски, можете да чуете и да почувствате, че чиповете блъскат наоколо и изглежда, че в чантата има много повече въздух, отколкото истинските чипове.

Но не е като въздуха, който дишате, защото опаковката не съдържа кислород. Всичко това "въздух" е азотен газ.

Чашите и чашите за закуски не са пълни с азотен газ, затова изглеждат по-големи. Торбичките са проектирани по такъв начин, че да предпазват деликатните храни вътре от излагане на кислород и физически увреждания.

Азотът замества кислорода и възстановява съдържанието.

За разлика от кислорода, азотът не реагира с храните, затова те остават по-свежи. Това е важно, разбира се, но азотът не се отразява на вкуса или текстурата на храната, така че е идеален за запазване на храната. И не се безпокойте за азотния газ. Това е напълно безопасно. Всъщност, вие сте постоянно изложени на азот, защото тя съставлява около 70% от въздуха, който дишате.

Как работи

Първо, храната се добавя към отворена опаковка, нещо като пластмасова или миларна чанта. След това производителите на храни използват машини, които изтласкват редовно въздуха, богат на кислород, от чантите и веднага ги запълват с азотен газ. След това, преди азотът да има шанс да избяга, машината плътно запечатва чантите. Торбичките се поставят в големи кутии и се доставят до хранителни магазини, магазини и ресторанти.

Напълнените с азот опаковки помагат да се предпазят деликатните храни вътре, докато чантата е запечатана. Разбира се, след като отворите чантите, азотът избягва и се заменя с обикновен въздух, който е около 20 процента кислород. Това означава, че вътрешната храна вече не е защитена и ще започне да се влошава, а мазнините и мазнините ще започнат да се разпадат.

Можете да поддържате известно количество свежест, като пазите пакета със затворена вратовръзка или клип, или като поставите храната в контейнер за многократна употреба и я поставите в хладилника, но най-добре е да консумирате хранителните продукти за кратко време.

Източници:

Лойд М.А., Хес С.Д., Дрейк М.А. "Ефект на изчерпването на азот и температурата на съхранение върху вкуса и срока на годност на пълномаслено мляко на прах" J Dairy Sci. 2009 Jun; 92 (6): 2409-22.

Marasca E, Greetham D, Херинга SD, Fisk ID. "Въздействие на зачервяването на азот и избора на масло върху прогресирането на липидното окисляване в несмляна пържена нарязан картофен чипс." Food Chem. 2016 май 15; 199: 81-6.