Разбиране на висцералната мазнина

Къде се намира висцералната мастна тъкан и как да се отърва от нея?

Мастната мастна тъкан е мастна тъкан (мастна тъкан), която заобикаля жизненоважните ви органи. Къде се намира вътрешната мастна тъкан? Ще го намерите дълбоко в тялото си и понякога се нарича "корема". Ако имате твърде много висцерална мазнина, може да сте изложени на по-висок риск от някои здравословни проблеми и заболявания.

Дефиниция на висцералните мазнини

Тъй като висцералната мазнина често се нарича мазнина в корема , може да се чудите защо използваме термина "висцерален", за да го опишем.

Причината е, че в корема ви има два различни вида мазнини, а висцералната мазнина е само една от тях.

В здравословно състояние думата висцерален означава в или близо до вашите жизнени органи (вашите вътрешности ). Това са органите дълбоко в червата, като стомаха и червата. Виските мускули се намират в стените на висшите органи. Висцерната мазнина обгръща тези органи. Тъй като вашите жизненоважни органи се намират в средната ви секция, висцералната мастна тъкан се натрупва в областта около корема.

Но не всички коремни мазнини са висцерална мазнина. Има и друг вид мазнина, наречена подкожна мазнина . Подкожната мастна тъкан се намира под кожата. Този вид мазнини се намира навсякъде по тялото ви и е важен за правилното функциониране на тялото ви.

Защо може да искате да намалите висцералната мазнина

Ако имате твърде много висцерална мазнина, имате състояние, наречено висцерално затлъстяване. Лекарите понякога наричат ​​това състояние висцерална гъстота .

Докато твърде много от всякакъв вид мазнини могат да бъдат опасни, има известни рискове за здравето, свързани с твърде много висцерална мазнина.

Пациентите с висцерално затлъстяване са изложени на по-висок риск при няколко състояния, включително:

Можете да говорите с вашия доставчик на здравни грижи за вашия риск за тези и други заболявания и как висшата ви мастна тъкан може да играе роля в това ниво на риска. Вашият лекар може да поиска да измерва висцералната Ви мастна тъкан и да направи препоръки въз основа на резултатите.

Как да се измери висцералната мазнина

В някои здравни клубове или в учебни заведения клиницистът може да оцени висцералната Ви мастна тъкан, като вземе измерване на талията. Измерването на корема ви дава представа за количеството мазнини, които носите около жизнените ви органи. Можете също така да измервате собствената си коремна мазнина у дома.

За да получите най-доброто измерване, използвайте гъвкава лента. Обвийте го около най-широката част на стомаха, през коремния ви бутон. Лентата трябва да почива леко върху кожата ви; не толкова хлабав, че пада далече и не е толкова стегнат, че се вкопчва в кожата ти. След като везната е поставена правилно, вдишайте и след това вземете измерването на издишането.

Мъжете и жените имат различни числа, които могат да показват висцерална гъстота.

Ако талията ви показва по-висок риск за висцерална гъстота, консултирайте се с Вашия лекар. Вашият здравен екип може да направи по-обширни диагностични тестове за точно измерване на висцералната Ви мастна тъкан, така че да можете по-добре да предскажете риска от заболяване.

Как да разкараме висцерална мазнина

Не е необичайно да имате мазнини в корема, които искате да загубите. Независимо дали мастната тъкан около вас е висцерална мастна тъкан или подкожна мазнина, вашият план ще бъде същият. За да изгубите мазнини, трябва да увеличите ежедневната си активност и да намалите приема на храна . Може да видите хапчета и добавки, рекламирани онлайн, които твърдят, че намаляват корема мазнини, но повечето от тези продукти не работят, а някои дори могат да бъдат опасни.

Ако сте загрижени за корема, говорете с Вашия лекар. Той или тя може да обясни как висцералната мастна тъкан засяга специфичния ви риск от заболяване. Познаването на тези факти за здравето ви може да ви помогне да направите необходимите промени, за да намалите висцералната си мастна тъкан , да постигнете по-голяма тежест и да поддържате подредена midsection.

> Източници:

> Оценяване на теглото си. Центрове за контрол и превенция на заболяванията. https://www.cdc.gov/healthyweight/assessing/

> Американски съвет за упражнения. Ръководство ACE за здравето на треньора 2013.

> Американски съвет за упражнения. Ръководство за личен треньор за ACE 2012.