Какво мисли вашият мозък, когато сте Hangry

Как връзката между червата и мозъка оказва влияние върху настроението ви

Били ли сте някога закачени? Ако думата не ви е известна, състоянието вероятно е. Случил ли си някога колега преди обяд? Поклатили ли си съпруга или децата си след отлагане на тази следобедна закуска? Или може би сте пропуснали закуската и по-късно сте счупили своя Starbucks barista, когато тя ви е заповядала погрешно. Възможно е, разбира се, да сте имали лош ден.

Но ако не сте яли от време на време, може да сте били закачени.

Харди: дефиниция и симптоми

Откъде идва тази дума? Определението за ханджи е най-добре разбрано, когато комбинирате думите гладни и ядосани . Това не е медицински термин, но това не означава, че учените не приемат сериозно състоянието. Ако получите хаарс, имате истинско състояние с истински симптоми.

За да изследват връзката между глада и настроението, изследователите често измерват нивата на кръвната захар. Вашите нива на кръвната захар се увеличават след хранене, защото храната, която консумирате, се метаболизира в глюкоза, форма на захар. Глюкозата е предпочитаният източник на енергия за вашето тяло. Ако не сте яли известно време, нивата на кръвната Ви захар (също така наричани нивата на кръвната Ви захар) ще намалеят. За повечето хора гладенето означава, че имате по-ниски от нормалните нива на кръвната захар.

Изследванията показват, че ниската кръвна захар и гняв често са свързани и могат да се появят по различни начини.

Типичните симптоми могат да включват:

Промени в настроението

Може да се почувствате необичайно крещящи, раздразнени или тревожни, когато се закачите. Едно проучване, публикувано в списанието " Физиология и поведение", установява, че ниската кръвна захар предизвиква състояние на "напрегнатост-умора", което кара участниците в изследването да имат по-негативни изгледи за определени житейски ситуации.

агресия

Когато се забърквате, може да почувствате желанието да се отдалечите от приятели или близки. Изследване на брачните двойки установява, че интимните партньори са по-склонни да изразяват агресивни импулси един към друг, когато нивата на кръвната им захар са по-ниски от нормалните.

Лошо самоконтрол

Задържащите хранене може да имат по-трудно време да се придържат към план за здравословно хранене. Или ако се опитвате да нарушите лошия навик, може да почувствате, че волята ви намалява, когато сте закачени. В изследователски анализ, публикуван от изследването на личността и социалната психология, изследователите стигат до извода, че "неуспехите на самоконтрола са по-вероятни, когато глюкозата е ниска или не може да бъде ефективно мобилизирана за мозъка".

Невъзможност за фокусиране

Хендридж студентите може да имат трудно време да обръщат внимание в клас. Ако сте заети с работа, може да не сте в състояние да се фокусирате по време на предварителната ви среща или по време на важен телефонен разговор, който се случва в края на дълъг ден. Когато изследователите изучават фокуса и вниманието за статия, публикувана в списанието Brain , те установяват, че вниманието и времето за реакция са намалени, когато изследваните субекти са имали по-ниска кръвна захар.

Усещане за краткотрайно

Ако обикновено сте родител на пациент, спокоен шофьор или хладен клиент, когато се опитвате да разрешите проблеми, може да почувствате, че търпението ви е тествано, когато сте закачени.

Изследователи, които публикуваха в списанието " Агресивно поведение", обсъдиха възможната връзка между ниско съдържание на глюкоза (или слаб глюкозен метаболизъм) и агресия или насилие. Авторите предполагат, че "една супена лъжица захар помага на агресивното и насилствено поведение да намалее".

Вашият опит да бъдете закачен може да включва различни симптоми от тези. Някои хора просто се уморяват. Други се възбуждат. Много хора се мъчат да се почувстват по-мотивирани. Няма значение как се появяват симптомите на закачалката. За много от нас е полезно да знаем, че симптомите са реални.

Защо се закачате: Връзката между червата и мозъка

Най-често, когато ядем редовно и практикуваме добро хранене , нашите фино нагласени метаболитни процеси гарантират, че нашето тяло и мозък получават необходимите хранителни вещества, за да функционират гладко.

Разбира се, има някои условия (като диабет тип 1 или тип 2), където този процес се прекъсва. Но в повечето случаи практикуването на навици за здравословно хранене ни помага да се чувстваме задоволство и добре.

За съжаление, ежедневните графици и други пречки могат да попречат на правилното хранене. Когато прекарате твърде дълго без храна, има няколко промени, които се случват в тялото ви. Ниска кръвна захар е една от тези промени, но това не е единствената причина да се закачите.

"Ниска кръвна захар е спусъка, но има много физиологични фактори в игра", казва Уилям Янси Д-р Д-р Янси е доцент по медицина в Университетската гимназия "Дюк Университет" и също е програмен директор на Duke Diet & Fitness Center.

Първо, той обяснява, че реакцията на глюкоза в кръвта може да е различна от човек на човек. Истинската ниска кръвна захар е състояние, наречено хипогликемия, и се определя като имащо ниво на глюкоза, по-ниско от 70 милиграма на децилитър (mg / dL). Той казва, че може да получите ханери от относителна промяна в кръвната захар. "Някои хора могат да получат симптоми, когато кръвната захар не е технически ниска, ако кръвната им захар е хронично повишена или когато кръвната им захар пада бързо от високо."

Но той казва, че основните фактори в играта са хормоните глюкагон и епинефрин (наречен също адреналин) и симпатичната нервна система (SNS). Когато нивата на кръвната захар са ниски, се освобождават глюкагон и епинефрин. Тези хормони се стремят да възстановят нивата на кръвната захар до нормални стойности, като разбият съхраняваните въглехидрати или мазнини. Адреналинът или епинефринът понякога се нарича стрес хормон, поради ефекта, който има върху тялото.

"SNS и епинефринът причиняват много от симптомите на хипогликемия: треперене, нервност, изпотяване, сухота в устата, бледност", казва д-р Янси. "Освен това, гладът, потенето и изтръпването са причинени от освобождаването на ацетилхолин в SNS нерви." Той добавя, че централната нервна система също може да бъде включена в процеса. Когато в централната нервна система липсва глюкоза, това може да доведе до объркване, раздразнителност и дори понижено съзнание в тежки случаи.

Доктор Янси добавя, че има и други хормони, като кортизол и хормон на растежа, но те играят по-малка роля.

Звукът е сложно? Регистрираната специалист по хранене и хранене Моли Клеъри я разделя на по-лесни условия.

"Всички симптоми, свързани с" ханджията ", произтичат основно от ниска кръвна захар, но има няколко различни начина на действие. Нашият мозък зависи от глюкозата за гориво, така че когато не сме яли за известно време, мозъкът ни може да започне да се чувства малко размита и може да не мислим толкова ясно, колкото обикновено.Това може да доведе до импулсни решения или по-кратък темперамент.Когато нашата кръвна захар намалява, тя също така задейства хормони, за да бъдат секретирани от други органи в тялото ни. от тези хормони играят роля в контрола на поведението и тяхната секреция може да ни направи по-агресивни. "

Клеъри добавя, че има някои хора, които са по-склонни да закачат. "Чувствата за глад и гняв се контролират от гени и всеки има различни генетични гримчета. Хората също изразяват чувствата си по различен начин, някои хора са по-отворени или вокални от други, което може да направи реакцията им на закачане да изглежда по-екстремно".

Докато тези промени в мозъка и тялото могат да звучат драматично и потенциално дори опасни, в повечето случаи те не са такива. Д-р Янси казва, че "тежките случаи на хипогликемия се появяват само при пациенти, приемащи инсулин или сулфонилурейни препарати за диабет. При пациентите, които не приемат тези лекарства, нашата физиология ще ни извади от епизода".

Как да избягвате да се закачите

Дори ако състоянието не е опасно, повечето от нас биха искали да избегнат нахлуването. В края на краищата, кой иска да се справи с последиците от отвличането на шефа просто поради пропуснато хранене? Как предотвратявате появата на състояние?

Клеъри казва, че най-добрият начин да се предотврати закачалката е да ядете нещо, преди да стигнете до точката, в която се чувствате закачена. За много хора това означава да ядете по-малки порции повече от три пъти на ден. "Ако знаете, че сте склонни да закачите, това може да ви помогне да пренесете малка закуска, за да се справите", казва Клири.

Качеството на храната също е от значение. Доктор Янси казва, че храненето на балансирана диета е важно. Той предлага да планирате ястия, смесени с въглехидрати, протеини и мазнини. Ако започнете да се чувствате в храната между храненията, той предлага консумирането на лека закуска, която също е смесена в съдържанието.

Клеъри се съгласява. "Високите въглехидратни ястия или леки закуски като чипс, бисквитки или бонбони могат бързо да повишат нивата на кръвната захар, но след това може да причинят катастрофи по-късно.Това е най-добре да изберете по-балансиран вариант, който съдържа сложни въглехидрати и протеини. крекери с хумус, банан с фъстъчено масло или кисело мляко с плодове и ядки. "

На последно място, ако често получавате хартия, планирайте яденето си, когато има вероятност симптомите да се появят. И избягвайте да пиете твърде много кофеин, казва д-р Янси. Кофеинът може да влоши симптомите, за да избегне свръхдозата.

Словото от

Няма нищо по-разочароващо, отколкото чувство извън контрол с вашите емоции. Всички сме били там, така че разочарованието е разбираемо. Но знаейки как работи връзката между червата и мозъка, може да ви помогне да предотвратите епизодите на гняв. Ако често получавате хартия, променете график за хранене, за да избегнете тежък глад или опитайте да носите снакс в чантата си, за да запазите равновесието на кръвната захар. Простите промени могат да имат приятно въздействие върху вашето разположение и върху вашите взаимоотношения.

> Източници:

> Bushman, BJ, DeWall, CN, Pond, РС и Ханус (2014 г.). Ниската глюкоза е свързана с по-голяма агресия в брачните двойки. Сборник на Националната академия на науките, 111 (17), 6254-6257.

> DeWall, CN, Deckman, T., Gailliot, MT, & Bushman, BJ (2010). Подсладената кръв охлажда горещите температури: физиологичен самоконтрол и агресия. Агресивно поведение , 37 (1), 73-80.

> Матю Т. Гайлиот, Рой Ф. Баумейстер Физиологията на волята: свързване на кръвната глюкоза със самоконтрола. Преглед на личността и социалната психология, том 11, брой 4, стр. 303 - 327.

> McCrimmon, RJ, Frier, BM, & Deary, IJ (1999). Оценяване на настроението и личността по време на хипогликемия при хора. Физиология и поведение, 67 (1), 27-33.

> Smid, H. Диференциация на когнитивните увреждания, предизвикани от хипогликемия. Електрофизиологичен подход. Brain, 120 (6), 1041-1056.