Хранителни разстройства при спортистите

Някои състезатели са по-склонни да развият нарушения на храненето

Атлетите са склонни да бъдат висококонкурентни и дисциплинирани, които се стремят да превъзхождат спорта си. Този тип личност, съчетан с очакванията на съотборниците и треньорите, както и на зрителите, може да ги направи по-голям риск от развитие на хранително разстройство, отколкото средният човек.

Спортисти, които се състезават в спортове, които наблягат на външен вид или изискват скорост, лекота, гъвкавост и бързина, са изложени на по-висок риск от развитие на хранително разстройство, отколкото не спортистите или спортистите в спорта, които изискват мускулна маса и насипно състояние.

Кои спортисти са най-изложени на риск от хранене с нарушения?

Хранителните разстройства са най-чести при спортистите, които участват в следните спортове:

Кои нарушения на храненето са най-чести при спортистите?

Както мъжете, така и жените са податливи на хранителни разстройства, въпреки че по-голям процент от хранителните разстройства се откриват при жените. Трите най-разпространени хранителни разстройства, които се срещат при спортистите, са:

Реалната заплаха за един спортист с хранително разстройство е крайният стрес върху тялото. Самата практика на самоусъвършенстване, очистване или обсесивно упражнение има пагубен ефект върху ефективността. Процесът на заливане и изчистване води до загуба на течности и ниски нива на калий, което може да причини екстремна слабост, както и опасни и понякога смъртоносни сърдечни ритми.

Женската атлетичка триада

Жените със спортове за хранене често се намират в състояние, наречено женска атлетична триада, комбинация от:

Този опит за намаляване на телесната мазнина чрез екстремни мерки не само води до понижено физическо натоварване, но може да доведе до тежки здравни усложнения. Недостигът на хранителни вещества и дисбалансът на течности / електролити от ниския прием на храна може да доведе до повишен риск от фрактури, заболявания, загуба на репродуктивна функция и сериозни медицински състояния като дехидратация и глад.

Медицинските усложнения на тази триад включват почти всяка телесна функция и включват сърдечно-съдови, ендокринни, репродуктивни, скелетни, стомашно-чревни, бъбречни и централни нервни системи.

Много спортисти погрешно смятат, че не са изложени на риск от остеопороза, защото те упражняват и упражнения е известно, че укрепват костите. Изследванията обаче показват, че упражненията сами по себе си не предотвратяват костната загуба. Необратимата костна загуба започва в рамките на шест месеца до две години от загубата на мензис. Друга негативна последица от хранителните разстройства е тясната връзка с депресията.

Идентифицирането на спортисти с хранителни разстройства не е лесно. Те често са потайни или обвиняват режима си на хранене и упражнения за целите на обучението си. Повече пациенти се идентифицират от възприемчиви треньори, съотборници, приятели или членове на семейството, които забелязват, че състезателката губи тегло, упражнява извън обичайния си режим на тренировка или прекалено се занимава с храна и тегло.

Предупредителни признаци на нарушение на храненето

Получаване на помощ - Хранене с разстройство

Хранителните разстройства при един спортист са сериозни и могат да се окажат животозастрашаващи, ако не се лекуват. Идентифицирането на вида на разстройството на храненето е от съществено значение за получаване на правилната помощ.

Източници:

Национална асоциация на нервната анорексия и свързаните с нея заболявания.

Анорексия нервоза и свързаните с нея разстройства в храненето, Inc. (ANRED), 2005. Хранителни разстройства - информация за пациента.