Гранулирани данни за храненето на захарта

Белият захар е най-разпознаваемата форма на гранулирана захар, но кафявата захар е и форма на гранулирана захар. Една чаена лъжичка гранулирана захар има 16 калории от около 4 грама прости въглехидрати, но за съжаление няма допълнителна хранителна стойност за гранулирана захар. Докато захарта може да не е нещо, което е здравословно, можете да включите малки количества захар във вашата диета, и има няколко пъти, когато това може да бъде полезно.

Гранулирани данни за храненето на захарта
Сервиращ размер 1 ч.л. (4 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 16
Калории от мазнини 0
Общо мазнини 0g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 0 mg 0%
Калиев 0 mg 0%
Въглехидрати 4.2г 1%
Диетични фибри 0g 0%
Захар 4.2г
Протеин 0 g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 0% · Желязо 0%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Хранителната разбивка

Захарта вероятно се смята за повече от злодеяние, отколкото герой, защото се казва, че има "празни калории", което означава, че няма нищо друго с хранителна стойност. За съжаление, това е вярно. И това също е вярно диети с високо съдържание на захар и високо фруктозен царевичен сироп се свързва със здравословни проблеми като затлъстяване и сърдечни заболявания. Но не е ясно колко от тази асоциация се дължи конкретно на захарите или на факта, че диетите с високо съдържание на захар са почти винаги с високо съдържание на калории.

В малки количества, захарта може да бъде полезна, когато се използва, за да примами придирния ядец или да подобри апетита на някой, който се нуждае от наддаване.

Например, обикновена купа овесена каша може да изглежда скучна, но една супена лъжица захар може да подобри вкуса и вкус.

Диетични препоръки

Добре е да консумирате до около 10% от дневните си калорични нужди под формата на захар. Препоръката включва всички видове добавени захари, включително висококачествен фруктозен царевичен сироп, гранулирана захар, турбината, мед и други подсладители.

Така че, ако имате нужда от около 1500 калории на ден, само около 150 калории трябва да идват от захари (тъй като искате да получите повечето от калориите си от здравословни хранителни продукти).

Имайте предвид, че гранулирана захар, която поръсите със зърнени храни, е само един вид захар. Този 10 процента също така включва добавени захари, които се използват като съставки в храни като безалкохолни напитки, салатни превръзки, зърнени закуски и кетчуп, както и сладки бонбони и бонбони.

Добавени и други видове захари

Добавената захар е всеки вид подсладител, който се използва като съставка в преработените храни. Общите добавени захари включват гранулирана захар, сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза, декстроза, меласа, мед и кленов сироп. Захарта в плодовете е главно фруктоза. Но когато ядете плодове, получавате и много фибри, витамини и минерали. Влакната са важни, защото забавят абсорбирането на плодовата захар. Прясният плод е най-добър, защото влакното се отделя, когато плодът се превръща в сок. Хранително, високо фруктозен царевичен сироп и гранулирана захар са еднакви, защото и двете са съставени от глюкоза и фруктоза в подобни пропорции.

Захарни алкохоли като ксилитол и сорбитол също могат да се използват за подслаждане на някои храни, най-често смокини или без захар бонбони.

Те са по-бавни за смилане и усвояване, а те са по-ниски в калории, отколкото гранулирана захар, но те не са нула-калорични подсладители. Те са склонни да причинят някои проблеми с храносмилането, тъй като много хора предпочитат да не ги използват.

Хранително, други захари като кафява захар, турбинадо (или сурова захар) и сладкарски (или прахообразна) захар имат същия хранителен профил като бялата захар.

Начини за намаляване на захарта

Има начини да се насладите на сладките вкусове, без да превишавате приема на добавена захар . Можете да добавите пресни плодове или плодове към сутрешната си зърнена или овесена каша, вместо да поръсите със захар. Хвани ябълка, круша или портокал, вместо бонбони или бисквитки.

И пропуснете захарните безалкохолни напитки и пийте вода, като добавите лимон или вар филийки за малко вкус.

Също така е важно да четете етикетите, когато купувате преработени храни и изберете марки, които имат най-малко количество захар.