Преглед на спортната психология

Спортистите и треньорите обикновено се съсредоточават върху физическото обучение и дисциплината, за да усвоят спортни умения. Обучението на умствени и емоционални умения обаче може да бъде също толкова важно за успеха в спорта и в живота извън спорта. Целта на спортната психология е да се обърне внимание на психическите и емоционалните нужди на спортистите. Това повишава общото им благосъстояние и повишава спортните им постижения до възможно най-високо ниво.

Всеки изпитва стрес, но много спортисти изпитват уникален вътрешен и външен натиск да превъзхождат както на и извън игралното поле. Спортните психолози работят с спортисти, за да спомогнат за управлението на тези стресови фактори, да подобрят спортните си постижения и да развият емоционален баланс.

Днес обучението по психични умения се превърна в част от атлетичния успех като силата, силата и тренировките за издръжливост. Това е благодарение на умственото движение и популярността на медитацията, йога и визуализационната практика в основните медии. Изследванията върху ползите от медитацията на вниманието върху устойчивостта и управлението на стреса са пренесени в областта на спортната психология. И много спортисти продължават да се възползват от добавяне на умствени умения за обучение на техните тренировки фитнес обучение.

Ранна история

Произходът на спортната психология не е лесен за идентифициране. Някои смятат, че това се развива извън областта на психологията, а други вярват, че се е появило от клон на обучение по физическа фитнес.

Първите сериозни опити на изследователите да проучат как умственият и емоционален пейзаж на атлетите оказват влияние върху атлетичното им представяне могат да бъдат проследени до 20-те години на миналия век, когато в Германия, Русия и Съединените щати започнаха да се появяват специализирани лаборатории за спортна психология.

Мнозина смятат д-р Колман Р. Грифит за баща и основател на спортната психология, както го познаваме днес в Съединените щати.

Той създава изследователска лаборатория и преподава курсове по спортна психология в Университета на Илинойс през 1920 г. и автор на две книги, фокусирани изключително върху психологията на спорта: Психологията на обучението, публикувана през 1926 г. и Психологията на леката атлетика през 1928 г.

Днешният пейзаж

Вече не е мода или лукс, спортните психолози са редовно наети от голямото мнозинство професионални спортисти и отбори. Дори аматьорските спортисти намират ценност при добавянето на умствени умения към тренировките.

Настоящата академична и практическа страна на спортната психология включва специфични и единни стандарти за обучение, изследване и изпълнение. През 1986 г. Американската психологическа асоциация (APA) създава Дивизия 47, която е съсредоточена специално върху упражненията и спортната психология. Съществуват и няколко академични списания, включително Международния журнал за спортна психология, посветени изключително на изучаването на спортната психология.

Общи техники

Полето на спортната психология продължава да нараства с натрупването на научни изследвания, но има някои общи области на фокус, използвани от повечето практикуващи спортна психология. Тези области са насочени към три основни аспекта на умственото и емоционалното обучение на спортистите:

  1. Подобряване на ефективността: Визуализацията и умствената репетиция отдавна са крайъгълният камък на изследването и обучението по спортна психология. Основният му фокус е да спомогне за подобряване на представянето на спортиста. Такава практика позволява на спортиста да се подготви психически за перфектния сценарий и да развие умствена "карта" на даден резултат. Науката за визуализация, наричана също изображение или самохипноза , показва, че един представен опит се тълкува подобно на действително събитие и следователно води до по-добро доверие и компетентност на един спортист.

    Някои проучвания дори показват, че визуализацията може да доведе до увеличаване на силата при спортистите. Подобно на визуализацията, самоувереността и култивирането на положителна нагласа могат да бъдат критична характеристика на редовното обучение за умствени умения. Независимо дали спортистът трябва да работи върху вниманието, центрирането и съсредоточаването или намаляването и управлението на безпокойството по време на стресови ситуации, всички тези техники имат за цел да намалят разсейването, за да подобрят спортните постижения на спортиста. Някои експерти посочват много реалното въздействие на така наречения плацебо ефект, произведен от убежденията на спортиста, както се подчертава от многото суеверия и ритуали, на които някои атлети се кълнат.
  1. Устойчивост и възстановяване на наранявания: Друга област, в която спортният психолог може да окаже въздействие върху атлетите, е да им помогне да развият умствена и емоционална устойчивост, особено след сериозен удар, загуба или нараняване. Това умение е от съществено значение за ранените спортисти, които могат да се поддадат на емоционалния стрес от наранявания, като станат депресирани, изолирани или оттеглени. Да се ​​научат как да използват специфични умствени умения за справяне с наранявания - и да използват силата на ума, за да улеснят физическото излекуване - звукът може да бъде пресилен. Но спортните психолози и спортисти са намерили реални ползи за упражняването на тези умствени умения.
  2. Мотивация и емоционален стрес: Всеки атлет може понякога да се чувства уморен, измит или просто немотивиран да тренира ден след ден. Но понякога това показва по-дълбок проблем. Мотивацията и липсата на мотивация са друга област, в която квалифициран спортен психолог може да се намеси, за да помогне на спортистите да открият корена на проблемите си. Вероятно те са уморени физически или психически, прекалено тренират или дори са изправени пред други емоционални стресове.

    Мотивацията не винаги е въпрос на намиране на подходящия музикален плейлист или четене на мотивационен цитат . Понякога истинският проблем с липсата на мотивация е психологическият, физическият или социалният стрес. Един квалифициран спортен психолог може да разкрие основния проблем и да помогне на спортиста да изработи стратегия и да определи подходящи цели, за да възобнови желанието да играе.

Какво е спортен психолог?

Спортен психолог е специфичен тип практикуващ, който работи с спортисти, за да подобри тяхното емоционално и психическо благополучие в усилията за насърчаване на оптималния атлетизъм. В процеса на работа със спортен психолог много спортисти ще се подобрят драматично. Но дори и това да не се случи, повечето клиенти ще изпитат по-голямо емоционално равновесие и стабилност в и извън играта.

Светът на спортната психология е голям и разнообразен. Някои експерти работят с професионални спортисти, независимо дали са на един или на екипи. Други предпочитат да работят с аматьори, деца или спортисти от определен спорт.

Да станеш квалифициран спортен психолог изисква както академичен, така и практически опит. Образователните пътеки също се различават с приложената психология в основата на повечето академични програми. Златният стандарт изисква напреднала степен, като докторска степен по психология и специфично обучение с спортисти. Въпреки това, много магистърски обезкуражени специалисти също имат специализация в областта на спортната психология.

Макар и по-рядко срещани, някои лични преподаватели и хипнотерапевти също се присъединиха към нарастващия брой експерти, които помагат на спортистите да управляват стрес, тревожност и проблеми, свързани с техните мисли и основни вярвания. Ако имате интерес да научите повече за спортната психология като спортист или практикуващ, има много ресурси, които да изследвате .

Източници:

Brouziyne M, Molinaro C. Ментални изображения, комбинирани с физическа практика на приближаващи снимки за начинаещи в голфа. Умения за възприятия и мотори. 2005 авг; 101 (1): 203-11.

Driediger, Molly; Хол, Крейг; Callow, Nichola, Използване на изображения от ранени спортисти: качествен анализ. Вестник на спортните науки, март, 2006 г.

Isaac, AR Психична практика - Работи ли на полето? Спортният психолог, 6, 192-198, Mat 1992.