Можете ли да изградите силата си с упражнения за визуализация?

Можете ли да използвате техники за визуализация, за да подобрите силата си?

Визуализацията е умение, което спортистите често използват преди състезанието, за да пресъздадат психически всеки аспект от своето събитие. Често ще видите ски състезатели или гимнастички или водолази, които правят такова упражнение, преди да се състезават. Очите са затворени, главите се отклоняват и тъкат, а телата се движат бавно през всички порти или ротации във въображаемо състезание. Много от спортистите вярват и някои изследвания подкрепят твърденията си, че тази репетиция действително осигурява конкурентно предимство на терена.

Способността на спортиста да използва силата на умствената репетиция, за да подобри реалните си умения и последващата му работа, е донякъде мистериозна, но общото убеждение е, че подобна практика увеличава увереността и помага за изграждането на пътища в нервната система, които са съобразени с намаляването разсейване и тревожност . Други посочват способността на спортиста да подобри фокуса и вниманието си и, подобно на медитацията, умствената визуализация не се различава от действителната физическа репетиция, тъй като помага на спортиста да се подготви за своя спорт.

Може би дори по-мистериозен е фактът, че нови изследвания показват, че визуализацията може действително да укрепва мускулите. Изследователи от Фондация Кливланд Клиника в Охайо проучват силните ползи от това, че си представят упражняването на мускулите. Те съобщиха, че само мисленето за упражнения спомогна за поддържане на мускулната сила в група от теми.

Те разделят 30 здрави млади възрастни на 3 групи. За 15 минути на ден, пет дни в седмицата в продължение на 12 седмици, Група № 1 си въобразява, упражнявайки мускулите на малкия си пръст. Група # 2 си представяше, че упражняваше бицепса му, а Група № 3 действаше като контролна група и не направи въображаеми упражнения. Тези от първите две групи бяха помолени да мислят колкото е възможно по-силно за движението на изпитания мускул, за да направят въображаемото движение възможно най-реално.

Изследователите измерват мускулната сила преди, по време и след тренировъчните сесии.

Група № 1 (трениращите с пръсти) увеличиха силата си с 53%, групата № 2 (групата на бицепсите) се увеличи с 13,4%.

Това звучи невероятно, но след като вземете под внимание, че измерванията на мозъчната активност на участниците по време на всяка сесия за визуализация показват, че тези усилвания на силата действително се дължат на подобрения в способността на мозъка да сигнализира за мускулна активност. С това разбиране е по-лесно да се разбере как визуализацията може да подобри не само мускулните контракции, но и много атлетични умения.

Изследователите очакват тези резултати да спомогнат за рехабилитационните техники и терапиите за пациенти с мозъчен инсулт, както и за тези с увреждания на гръбначния мозък и вероятно ще подобрят традиционните протоколи за рехабилитация на ранените спортисти. Изследователите също така вярват, че всеки, който има затруднения да прави физически упражнения, може да използва методи за психическо обучение и умствени репетиции, за да подобри мускулната сила, която може да е загубила или да запази мускулната си сила.

Дори при такава интересна изследователска работа, става ясно, че когато става дума за изграждане на сила и сила за определен спорт, наистина няма заместител на действителното обучение.

Спортните упражнения са все още най-ефективният начин за изграждане и поддържане на мускулна сила, скорост, сила и координация. За спортистите упражненията за умствена репетиция и визуализация могат да бъдат полезни при възстановяването от наранявания, но вероятно не са най-доброто средство за изграждане на сила за спорт.

Източник: От умствена сила до мускулна сила; като се възползват от ума, Винот К. Ранганатан, Вльодек Симеонова, Джин З. Лиу, Винод Сахал, Гуан Х. Юе, Невропсихология 42 (2004) 944-150, 956.