Увреждане на изкълчването на шията Симптоми и лечения

Изкълчването на шията се отнася до разтегнат лигамент или мускул в шията. Навяхването на шията обикновено се свързва с наранявания при удар. Вятърът може да се появи в резултат на автомобилна катастрофа, да играе контактен спорт, да се разхожда на увеселителен парк или да внезапно удари, които принуждават врата да се простира извън обичайния си обхват на движение и бързо да се върне назад. Лъжиците в шията са разтегнати и разкъсвани, причинявайки много болка.

Симптомите на изкълчването на шията

Симптомите не винаги се появяват най-напред. Понякога отнема 1 до 2 дни след появата на нараняване, за да се появи болката. Честите симптоми на изкълчване на шията включват:

Ако забележите тези симптоми след инцидент от типа "whiplash", обърнете се към лекар, за да го направите, за да изключите по-сериозен проблем, като например увреждане на гръбначния мозък. Слабостта на ръката или крака, затрудненията при ходене и невъзможността за контрол на пикочния мехур или червата са признаци за нараняване на гръбначния мозък. Ако имате непосредствена болка в шията след инцидента, отидете в спешното отделение.

Диагностика и лечение на изкълчването на врата

Невероятно е важно лекар да прецени вашето нараняване, за да изключи нещо сериозно. Лекарят ще проведе физически преглед, за да провери обхвата на движение, рефлексите и мускулната сила. Допълнителни тестове, като рентгенови лъчи, CT сканирания и ЯМР, могат да се използват за потвърждаване на диагнозата, въпреки че е необичайно.

Лечението е същото, както при други увреждания на меките тъкани. Общото лечение включва RICE терапия или Rest, Ice, Compression и Elevation. Навяхването на шията може да бъде доста болезнено и може да отнеме известно време, за да се излекува, така че имате предвид, че трябва да носите мека шийка на врата, за да помагате на главата и да облекчите натиска върху шията, докато легнете.

Аналгетици и противовъзпалителни лекарства могат да се използват за намаляване на болката и подуване. Вашият лекар може да предпише мускулни релаксанти за намаляване на мускулните спазми. Стискането на шията в продължение на 15 до 20 минути в даден момент, няколко пъти на ден, до 3 дни след нараняване ще намали болката и възпалението.

Изчакайте да приложите топлината, докато не излезете от ранните етапи на нараняването. Това ще увеличи циркулацията и подуването. Лекото движение на врата също е от полза. Вашият лекар може да препоръча прости упражнения, които работят върху обхвата на движение.

Повечето симптоми на изкълчване на шията се понижават след 4 до 6 седмици. Ако болката продължи, лекарят може да приложи инжекции за локално анестезия. По-тежко изкълчване на шията може да отнеме дори повече време, за да се излекува напълно. Пълното възстановяване може да отнеме до 3 месеца. Поради това, би било разумно да не се връщате към физически контакт, докато не сте били болни от няколко месеца.

Може да се възползвате и от физически терапевт, за да осигурите безопасно и здравословно завръщане към физически упражнения и упражнения.

Източници:

Клиника Кливланд. Изкълчване на шията. (2014 г., 27 януари). Изтеглено на 03 април 2016 г. от https://my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_an_overview_of_neck_and_shoulder_pain/hic_neck_sprain