Предимствата на Амалаки

Ползи за здравето, ползи, странични ефекти и повече

Амалаки е естествено лекарство, дълго използвано в Аюрведа (алтернативната медицина на Индия). Понякога наричана ама или индийско цариградско грозде, Amalaki се добива от Emblica officinalis (дърво, произхождащо от тропически райони в Югоизточна Азия).

Амалаки съдържа редица вещества, за които се смята, че подобряват здравето, включително витамин С и други антиоксиданти.

Амалаки също е една от трите билки, включени в трифала, растителна формула, широко използвана в аюрведическата медицина.

Използва за Амалаки

В Аюрведа се казва, че Амалаки подпомага лечението на следните здравословни проблеми:

Амалаки обикновено се използва за популяризиране на дълголетието в Аюрведа. Той също така се използва от аюрведа практикуващи за подобряване на здравето на кръвта, костите, храносмилателната система, черния дроб и кожата.

Освен това, Amalaki се казва, че притежава охлаждащи свойства, които могат да помогнат за успокояване на пита (една от трите доша). Според принципите на аюрведа, излишъкът на пита може да допринесе за възпаление, затруднения в съня, кожни проблеми, стомашно-чревни смущения и проблеми, свързани със стреса, като високо кръвно налягане.

В допълнение, смята се, че Amalaki намалява възпалението, облекчава болката, насърчава детоксикацията, изостря паметта и предпазва от рак.

Предимства на Амалаки

Въпреки дългата си история на употреба в аюрведичната медицина, Amalaki и нейните ефекти върху здравето са тествани в няколко научни изследвания. Някои предварителни изследвания обаче показват, че Amalaki може да предложи определени ползи за здравето. Ето някои от основните изводи от наличните проучвания на Amalaki:

1) Висок холестерол

Амалаки може да помогне за предотвратяване на хиперлипидемия (състояние, отбелязано с абнормно високи нива на холестерол и други кръвни мазнини), според проучване от 2007 г. на British Journal of Nutrition . При тестове върху плъхове авторите на проучването установиха, че Амалаки може да помогне за борба с хиперлипидемията чрез ограничаване на оксидативния стрес.

2) Високо кръвно налягане

Едно проучване, публикувано в Сърдечно-съдовата токсикология през 2011 г., установи, че Амалаки може да помогне да се предотврати развитието и прогресирането на високото кръвно налягане. В експеримент, включващ плъхове, учените установиха, че антиоксидантите, открити в Амалаки, могат да помогнат за нормализиране на кръвното налягане отчасти чрез намаляване на оксидативния стрес.

3) Диабет

Амалаки може да помогне за предпазване от усложнения с диабет, предлага проучване от вестник Journal of Ethnopharmacology . В изследването изследователите установяват, че третирането на плъхове с Amalaki намалява риска от усложнения при диабет, като подобрява антиоксидантния статус на животните и неутрализира свободните радикали.

4) Рак

Амалаки има редица свойства, които могат да бъдат от полза при лечението и профилактиката на рака, според доклад, публикуван в Европейския вестник за профилактика на рака през 2011 г. Според доклада Амалаки може да помогне за борба с рака чрез няколко начина, възпаление, подсилване на имунната система и премахване на свободните радикали.

Понастоящем обаче липсват клинични изпитвания, които да проверяват противораковите ефекти на Amalaki.

Уговорки

Поради липсата на научни изследвания малко се знае за безопасността на дългосрочното използване на Amalaki. Въпреки това, има известна загриженост, че Amalaki може да предизвика някои странични ефекти (включително разстроен стомах).

Амалаки добавки не са тествани за безопасност. Важно е да се отбележи, че поради факта, че хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани, съдържанието на някои продукти на Amalaki може да се различава от посоченото на етикета на продукта. В някои случаи продуктът може да доставя дози, които се различават от определеното количество за всяка билка.

В други случаи, продуктът може да бъде замърсен с други вещества, като например метали. Докато потребителите се сблъскват с подобни рискове при закупуването на хранителна добавка, тези рискове могат да бъдат с по-голяма величина при закупуването на аюрведични продукти, съдържащи различни билки в различни дози.

Освен това, безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена. Можете да получите съвети за употребата на добавки тук, но ако обмисляте използването на Amalaki, първо поговорете с вашия доставчик на първична помощ.

Къде да го намерите

Широко достъпен за покупка онлайн, Amalaki се продава в много магазини за хранителни стоки и магазини, специализирани в хранителни добавки.

Използване на Amalaki за здраве

Поради липсата на подкрепящи изследвания, е твърде рано да се препоръча Amalaki за всяко състояние. Важно е да се отбележи, че самолечението на хронично състояние с Amalaki и избягването или забавянето на стандартната грижа може да има сериозни последствия.

> Източници:

> Baliga MS, Dsouza JJ. "Amla (Emblica Officinalis Gaertn), чудо Бери в лечението и превенцията на рака." Eur J Cancer Prev. 2011 май, 20 (3): 225-39.

> Бхатия J, Табасум Ф, Шарма АК, Бхарти С, Голечка М, Джоши С, Сайед Ахатар М, Шривастава АК, Ариа ДС. "Emblica Officinalis упражнява антихипертензивен ефект в модела на плъши от DOCA-солта индуцирана хипертония: ролята на (p) eNOS, NO и оксидативен стрес." Cardiovasc Toxicol. 2011 Sep; 11 (3): 272-9.

> Yokozawa Т, Kim HY, Kim HJ, Okubo Т, Chu DC, Juneja LR. "Amla (Emblica Officinalis Gaertn.) Предотвратява дислипидемията и оксидативния стрес в процеса на стареене." Br J Nutr. 2007 Jun; 97 (6): 1187-95.

> Nain P, Saini V, Sharma S, Nain J. "Антидиабетичен и антиоксидантен потенциал на Emblica Officinalis Gaertn. Листа екстракт в стрептозотоцин-индуциран тип-2 диабет мелитус (T2DM) плъхове". J Ethnopharmacol. 2012 юни 26; 142 (1): 65-71.