Техники за визуализация на спортистите

Спечелете ръба

Много елитни спортисти рутинно използват техники за визуализация като част от обучението и конкуренцията. Има много истории на спортисти, които са използвали тези техники, за да култивират не само конкурентно предимство, но и да създават обновена умствена информираност, повишено чувство за благополучие и увереност . Всички тези фактори показаха, че допринасят за спортния успех на спортиста.

Техники за визуализация за по-добро спортно представяне

Визуализацията също се нарича ръководен образ , умствена репетиция, посредничество и много други неща - без значение на термина, основните техники и концепции са еднакви. В общи линии визуализацията е процесът на създаване на умствен образ или намерение на това, което искате да се случи или да се почувствате в действителност.

Спортистът може да използва тази техника, за да "възнамерява" резултата от състезание или тренировка или просто да си почине в спокойно усещане за спокойствие и благополучие. Чрез въплъщение на сцена, пълна с изображения на предишно най-добро представяне или бъдещ желан резултат, спортистът е инструктиран просто да "стъпи" в това чувство. Докато си представя тези сценарии, спортистът трябва да се опита да си представи подробностите и начина, по който се чувства да изпълнява по желания начин.

Тези сценарии могат да включват всеки един от сетивата. Те могат да бъдат визуални (изображения и картини), кинестични (как се чувства тялото) или слухови (ревът на тълпата).

С помощта на ума спортистът може да извика тези образи веднъж и отново, подобрявайки уменията чрез повторение или репетиция, подобно на физическата практика.

С умствена репетиция умовете и телата се обучават, за да изпълнят въображаемото умение.

Изследванията установяват, че както физическите, така и психологическите реакции в определени ситуации могат да бъдат подобрени с визуализация.

Такива повторни изображения могат да изградят както опит, така и увереност в способността на спортиста да изпълнява определени умения под натиск или в редица възможни ситуации. Най-ефективните техники за визуализация водят до много ярък спортен опит, в който спортистът има пълен контрол над успешното представяне и вярата в това ново "аз".

Ръководените изображения , визуализацията, умствената репетиция или други подобни техники могат да увеличат ефективността и ефективността на обучението ви. В един свят, в който спортните постижения и успех се измерват за секунди, повечето спортисти ще използват всяка възможна техника за обучение. Визуализацията може да бъде един от начините да се постигне толкова малък марж.

> Източници:

Brouziyne M, Molinaro C. "Психическо изображение, комбинирано с физическа практика на приближаващи снимки за начинаещи в голфа." Умения за възприятия и мотори. 2005 авг; 101 (1): 203-11.

Isaac, AR (1992). "Психична практика - работи ли на полето?" Спортният психолог, 6, 192-198.

Martin, KA, Hall, CR (1995). "Използване на психически изображения за подобряване на вътрешната мотивация". Journal of Sport and Exercise Psychology, 17 (1), 54-69.