Как да се облича за бягане в дъжда

Повечето бегачи не обичат да бягат от дъжда , но има моменти, когато нямате друг избор, освен да бягате в дъждовни условия. Независимо дали влизате в дълъг тренировъчен курс, когато тичате или бягате в дъжд, ето някои съоръжения и други елементи, които ще са полезни.

1. Смазка против разтърсване

Чафинг е огромна загриженост по време на дъждовно бягане, тъй като влагата често може да причини размирици.

Използвайте смазка против изцапване като BodyGlide или вазелин върху краката си, за да предотвратите появата на мехури и други части на тялото, които са склонни към разтриване (ръце, зърна, крака, спортни сутиенни линии).

2. Шапка или визьор

Една шапка или козирка е един от най-важните дъждовни елементи, от които се нуждаете, защото ще държи дъжда от очите ви и ще ви позволи да видите. Ако температурата е под 50, може да искате да добавите лента за глава, за да запазите ушите си топла. При по-топли условия, козирките са най-добри, защото те няма да уловят топлината на главата ви.

3. Очила

Ако вали дъжд, носенето на светло оцветени или чисти очила може да ви помогне да защитите очите си и да улесните видимостта. Използвайте почистващо средство против мъгла, за да предотвратите замъгляването на лещите.

4. Яке

Леко, водоустойчиво яке от черупки може да бъде полезно, ако е много студено и дъждовно (или сняг!). Но не носете водоустойчиво яке, ако е по-топло и вали, тъй като водоустойчиво яке не диша добре и ще ви накара да се стоплите и да се потите.

За по-топли движения в дъжд, носете леко, дъждоустойчиво яке или жилетка. И внимавайте да не прекалявате - ако е наистина топло, няма да ви трябва дори сако. Носенето на допълнително дрехи няма да ви изсуши - просто ще носите по-мокри и тежки слоеве.

5. Чанта за боклук

Можете да направите една риза от голяма торба за боклук, като разкъсате дупките и отвора за врата.

Ще бъдете изумени колко основна торба за боклук ще ви държи суха и защитена от вятъра (което често е проблем в дъждовно време). Ако провеждате състезание в дъжда, използвайте го, за да останете сухи и топло, докато чакате в стартовата област. След като се движите и започнете да се затопляте, лесно можете да го откъснете и да го хвърлите настрани. Просто имайте предвид, че някои по-големи състезания, като например маратона в Ню Йорк, позволяват само чисти пластмасови торбички за боклук, така че проверете списъка със забранени предмети на уебсайта на състезанието, за да сте сигурни.

6. Леки дрехи от техническо облекло

Носенето на дрехи, изработени от техническа тъкан, е ключово - тя ще изсъхне много по-бързо от памучните дрехи, така че ще намалите риска от получаване на мехури или изцапване. По-строгите ризи и дъна, като например спандекс къси панталони, са по-малко склонни да причинят измама. Изберете по-тъмни цветни дрехи за дъждовни писти, като бяла или светла риза, къси панталони и панталони често се виждат, когато се намокрит.

7. Уикенд чорапи

Мъртвите крака са по-склонни да развият мехури, но носенето на чифт чорапи, които не работят с памук, могат да помогнат да се избягва влагата, за да се поддържат краката ви по-сухи.

8. Рефлективна екипировка

Изберете външни слоеве, които са много ярки и имат отразяващи ивици, тъй като тече в дъжд често означава слаба видимост.

Можете също така да добавите някои отразяващи устройства , като например маншети, за по-голяма видимост.

След вашето бягство

Когато приключите с бягането си, излезте от мокрите дрехи и вземете топъл душ, или най-малкото се преобразите в сухи дрехи възможно най-скоро. Ако сте на мокър път след студ, може да увеличите риска от хипотермия.

Не поставяйте обувките си в сушилнята или в близост до източник на топлина, за да ги изсушите, тъй като това може да ги накара да се свият. Вместо това, свалете стелките и забършете обувките с вестници.