Можеш ли да ядеш ръж от диета без глутен?

Имитация на "ръжен" хляб е добре, ако е без глутен

Ръката е една от трите глутенови зърна . Той съдържа протеин, наречен сезалин, който е форма на глутен. Следователно, всяка храна, съдържаща ръж като съставка, определено не е безопасна за диета без глутен.

Става по-трудно, когато се обърнем към уискита от ръж, както ще видите след минута.

В печени продукти, които използват брашно, ще намерите главно ръж в сандвич хляб, например е обичайно в немски и източноевропейски страни да използват ръжено брашно в хляб със семена от кимион и в сладкиш.

В допълнение, бисквитите и хрупкавите хлябове често съдържат ръж, а тези, които също са извън границите за хора с чувствителност към целиакия или чувствителност към глутен.

Идентифициране на ръжта, съдържаща глутен, върху етикетите на храните

Законодателството за етикетиране на храните не изисква разкриване на глутен върху етикетите, но на практика производителите обикновено ще искат да знаете, че има продукт от ръжено брашно или ръжено зрънце, тъй като се счита за първокласна съставка.

Ето защо, ако виждате споменаване на ръж (или латинското му наименование, селей) на етикет, трябва да се отклоните от този продукт.

Triticale е хибрид от ръж и пшеница и съдържа глутен, така че избягвайте продуктите, съдържащи тритикале.

Без глутен "ръж" хляб Опции

За онези, които пожелават тъмния вкус на хляба и текстурата, някои производители на глутен правят хляб без ръж.

Например "Три хлебари" предлага хляб без ръж, без глутен, а "Canyon Bakehouse Gluten-Free" прави хляб Deli Rye-style, без глутен, чист ръжен хляб.

И двете марки имат много строги стандарти за кръстосано замърсяване с глутен , а продуктите им се тестват, за да се уверят, че съдържат по-малко от 5 части на милион глутен .

Ръжно уиски, считано за безопасно от някои, но не от всички

Сега, обратно към въпроса дали ръженото уиски е без глутен или не.

Ръжното уиски е направено от ръжено зърно - всъщност в САЩ кашата, която трябва да се дестилира, трябва да започне живота поне 51% ръж, за да се квалифицира като "ръчно уиски".

Тъй като уиски от ръжено уиски се дестилира, много асоциации за целиакия считат, че това е без глутен; дестилационният процес теоретично разгражда и премахва протеините, които предизвикват нашите реакции. Много хора с чувствителност към целиакия или глутен съобщават, че могат безпроблемно да пият дестилирани глутенови зърнени алкохолни напитки - реакциите са много индивидуални.

Някои хора обаче с чувствителност към целиакия или към глутен (не е ясно колко от тях) действително реагират силно на алкохол, дестилиран от глутенови зърна. Често симптомите на глутенова реакция към тези алкохолни напитки включват опиянение и махмурлук, които са бурно непропорционални на количеството на алкохола, което действително сте консумирали, съчетано с по-конвенционални симптоми на глутене като диария, запек и мозъчна мъгла.

Ето защо ви призовавам да продължите внимателно, ако искате да опитате ръжено уиски, особено ако изглеждате по-чувствителни от средното, за да проследите глутен. Можете да прочетете повече за това в "Алкохол без глутен"?

Долния ред

Избягвайте ръжен хляб и бисквити и всичко, което съдържа тритикале, което е кръстоска между ръжта и пшеницата. Също така, внимателно подхождайте при опита за ръжено уиски, тъй като някои хора реагират.